Με «φόντο» το Κυπριακό: Το βλέμμα της Λευκωσίας είναι στραμμένο στη Σύνοδο ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, αναμένονται παρεμβάσεις από Σολτς και Στόλντεμπεργκ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακολουθεί η σύνοδος των ηγετών των κρατών-μελών στο ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Η Λευκωσία στρέφει το ενδιαφέρον της για το επόμενο βήμα της προσπάθειας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας το διήμερο 11 και 12 Ιουλίου, αναμένοντας ότι θα τεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν και το Κυπριακό, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega της Κύπρου.

Κομιστές του μηνύματος, μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ με τον οποίον ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης συνομίλησε στις Βρυξέλλες, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος διαβλέπει ευκαιρίες για μια νέα, καλή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) με την κατοχική Τουρκία.

«Ελπίζουμε ότι όσον αφορά την Κύπρο, να μπορέσουμε να δώσουμε νέα ώθηση στις εξελίξεις», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

«Αυτό που οι εταίροι μας και οι θεσμοί της ένωσης θα συζητήσουν με τον κύριο Ερντογάν είναι πως μπορεί η ενεργότερη εμπλοκή της ευρωπαϊκής ένωσης θα συμβάλει ωφέλημα στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών. Αναμένουμε και την πρώτη ανάγνωση των προθέσεων από πλευράς Τουρκίας», λέει με τη σειρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

H Άγκυρα πάντως, έδειξε προθέσεις για την Κύπρο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Μπλόκαρε, σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου αμυντικού σχεδιασμού της Βορειοατλαντικής συμμαχίας λόγω της γεωγραφικής αναφοράς στην Κύπρο, και προ του κινδύνου η προσπάθεια να καταρρεύσει και σε επίπεδο ηγετών, ώθησε παρέμβαση την Ουάσιγκτον.

Με συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε από αμερικανικής πλευράς, αντί της ονομασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αποδίδεται με γεωγραφικές συντεταγμένες η περιοχή δραστηριοποίησης των νατοϊκών δυνάμεων.

  • Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η προσπάθεια της Λευκωσίας συνεχίζεται και σε επίπεδο ΟΗΕ, εν όψει του τρίτου ορόσημου που έθεσε. Τη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Εν αναμονή της ενημέρωσης του συμβουλίου από τον Κόλιν Στιούαρτ και της κατάθεσης των εκθέσεων του γενικού γραμματέα, η Κυπριακή Δημοκρατία δια του μόνιμου αντιπροσώπου της στην έδρα του ΟΗΕ, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου ζητά από τον διεθνή οργανισμό να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για την κύρια αιτία μη επίλυσης του κυπριακού.

«Λόγω της κατάφωρης περιφρόνησης αριθμού ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου, χωρίς την όποια επίπτωση. Είναι ως εκ τούτου επιτακτικό για το Συμβούλιο να επιδείξει ηγετικό ρόλο τόσο ενισχύοντας τα ίδια του τα ψηφίσματα, όσο και να καταστήσει αυτούς που τα παραβιάζουν υπόλογους», δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Τέτοιες συμπεριφορές, συνέχισε, όχι μόνο ενθαρρύνουν τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, αλλά αμφισβητούν και την αξιοπιστία του ίδιου του συμβουλίου ασφαλείας.

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ πάντως, ο οποίος αναχώρησε χθες για Λονδίνο όπου θα δώσει διάλεξη για την Κύπρο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, επαναφέρει, με αφορμή τη χθεσινή ημέρα ναυτιλίας της Τουρκίας, θέμα υδρογονανθράκων.

Ο Τατάρ επιμένει φορτικά, ότι τα μονομερή βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι αυτά που προκαλούν ένταση, παρουσιάζοντας την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου ως μια μοναδική ευκαιρία για συνεργασία.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη συνεργασία των Υπηρεσιών Πληροφοριών εναντίον του Ιράν: Σώθηκαν ζωές Ισραηλινών πολιτών

Το Κυπριακό …πάει στη Νέα Υόρκη: Ο επόμενος σταθμός οι εκθέσεις του άβουλου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: