Λερναία Υδρα οι αναζωπυρώσεις στη Ρόδο, μήνυμα 112 και για εκκένωση του Κάλαθου [videos]

FILE PHOTO: Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν πυρκαγιά. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά. Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

Στις 6:30 το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης δόθηκε από το 112 και στους κατοίκους του χωριού Κάλαθος.

Στο μήνυμα ζητείται από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς την περιοχή Κολύμπια.

Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.




Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.




Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

Στην Κάρυστο η πυρκαγιά έχει ανοίξει προς τα νότια, όπου επιχειρούν επίγειες δυνάμεις.

Το μεσημέρι της Δευτέρας υπήρξε αναζωπύρωση στην περιοχή Πλατανιστός, με τις Αρχές να προχωρούν σε εκκένωση των κατοίκων του χωριού ενώ λίγη ώρα εστάλη μήνυμα του 112 και για το χωριό Άγιοι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν καεί στάνες στις περιοχή και ενδεχομένως και ένα σπίτι.

Στο σημείο επιχειρούν 93 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρο και 32 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη.

Καλύτερη η εικόνα στην Κέρκυρα

Παρότι νωρίτερα υπήρξε αναζωπύρωση στη Λαύκη και στην Περίθεια της Κέρκυρας η εικόνα της φωτιάς είναι πολύ καλύτερη.

Για την κατάσβεση επιχειρούν 62 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρο, 21 οχήματα τρία ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης έκανε λόγο για εμπρησμό, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας.




Εν τω μεταξύ, στον απεγκλωβισμό 59 ατόμων από την παραλία Νησάκι της Κέρκυρας προχώρησαν πλωτά του λιμενικού σώματος και ιδιωτικά σκάφη. Στην επιχείρηση συμμετείχαν έξι πλωτά του λιμενικού σώματος, εννιά ιδιωτικά σκάφη και ένα ρυμουλκό. Οι απεγκλωβισμένοι μεταφέρθηκαν σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας.

Στο Αίγιο υπάρχουν ενεργά μέτωπα σε Τράπεζα, όπου κόπηκε η φωτιά πριν μπει στα σπίτια, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις νότια από τον ορεινό όγκο του Διακοπτού από Μαρούσι προς Καθολικό.

Μετά από αναζωπύρωση οι φλόγες κατευθύνονται προς το Διακοπτό και το χωριό Τράπεζα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, ΕΡΤ

Καίγονται σπίτια στο Ασκληπιείο της Ρόδου: Μήνυμα για εκκένωση σε Γεννάδι, Βατί, Μαλώνα και Μασσάρα, συνεχείς αναζωπυρώσεις [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: