Και ο καιρός τρελάθηκε: Καύσωνες και χαλαζοπώσεις σε Ευρώπη – ΗΠΑ, πλημμύρες στην Κίνα, ξηρασία στο Ιράκ, ενώ το Ελ Νίνιο επανέρχεται απειλητικό

FILE PHOTO: A woman holds her hat and water on a hot day in London, Britain, 19 July 2022. The Met Office has issued a red extreme heat warning as the UK could have its hottest day on record this week, with temperatures forecast to hit up to 41 Celsius. EPA/NEIL HALL




Η Βρετανία βίωσε τον πιο ζεστό Ιούνιο στην ιστορία της από το 1884, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για νέες θερμοκρασίες – ρεκόρ αλλά και προβλήματα. Στις παραλίες του Μπράιτον γίνεται το αδιαχώρητο, ενώ στο Λονδίνο κάποιοι απολαμβάνουν τον ήλιο στις όχθες του Τάμεση.

Στην Ισπανία, χαλαζοπτώσεις πλήττουν τη Βαλένθια μετά τον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού.

Καύσωνας συνεχίζει να «σαρώνει» τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ επηρεάζοντας 62 εκατομμύρια Αμερικανούς. Στην Αριζόνα ο υδράργυρος άγγιξε τους 46 βαθμούς Κελσίου, με τους κατοίκους να αναζητούν ανάσες δροσιάς.

Την ίδια ώρα ανεμοστρόβιλοι και καταιγίδες άφησαν πίσω τους τουλάχιστον τρεις νεκρούς σε Ιντιάνα και Άρκανσο, περιουσίες καταστράφηκαν και 500.000 σπίτια βυθίστηκαν στο σκοτάδι.

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στις όχθες ποταμού στο Majar al-Kabir του νότιου Ιράκ.

Το καταστροφικό φαινόμενο κατά τους ειδικούς ενδεχομένως να οφείλεται στην παρατεταμένη ξηρασία και την αύξηση της θερμοκρασίας που εξατμίζει το νερό του ποταμού, με αποτέλεσμα το ποσοστό οξυγόνου να είναι μηδενικό και η αλατότητα αυξημένη.

Σφοδρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στα νοτιοδυτικά της Κίνας. Σπίτια κατέρρευσαν και παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά στην περιοχή Chongqing, ενώ η πόλη Wanzhou βυθίστηκε στα λασπόνερα, με τους διασώστες να επιχειρούν ασταμάτητα για τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων πολιτών.

Η κλιματική πραγματικότητα αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη με την έλευση του φαινομένου Έλ Νίνιο, που προκαλεί ξηρασία, πλημμύρες, κυκλώνες, ακραίες θερμοκρασίες και έξαρση λοιμωδών ασθενειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας προβλέπει 90% πιθανότητα εμφάνισης του Έλ Νίνιο από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023.

Πρόκειται για ένα κλιματικό φαινόμενο που εμφανίζεται περιοδικά. Είχε να εμφανιστεί 7 χρόνια, από το 2016, που μέχρι στιγμής κρατά τα πρωτεία ως το θερμότερο έτος όλων των εποχών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το 2023 είναι πιθανόν να πάρει τη σκυτάλη με το 2024 να αναμένεται ακόμη θερμότερο, ενώ θα ξεπεραστεί ο κλιματικός στόχος της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Το Έλ Νίνιο αρχικά θα είναι ήπιο όμως στη 12μηνη διάρκεια του θα φέρει κλιματικές ανατροπές.

Υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε Κεντρική και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία, ενώ πλημμύρες θα πλήξουν τμήματα της Νότιας Αμερικής, τις Νοτιοδυτικές ΗΠΑ, το Κέρας της Αφρικής και την Κεντρική Ασία.

Σε Αυστραλία, Ινδονησία, τμήματα της Νότιας Ασίας και των νότιων ΗΠΑ αναμένονται ξηρασίες ενώ στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν σφοδροί κυκλώνες.

Τέλος, αναμένεται έξαρση των λοιμωδών ασθενειών που σχετίζονται με τα κουνούπια, όπως η ασθένεια Ζίκα, ο Δάγκειος πυρετός και η νόσος Τσικουνκούνια (Chikungunya).

Εν όψει όλων αυτών, ο ΟΗΕ με μήνυμά του προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία, στα οικοσυστήματα και στην οικονομία.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

«Καμίνι» από Σάββατο η Ιταλία: Προβλέψεις για 47 βαθμούς στη Σαρδηνία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: