Καθαρό μήνυμα του Έλληνα υπουργού Άμυνας από τη Λευκωσία: Για εμάς η Κύπρος δεν «κείται μακράν», η απαράδεκτη λύση των “δύο κρατών” δεν υφίσταται

Φωτογραφία που δημοσίευσε ο Νίκος Δένδιας στο Twitter




Καθαρό μήνυμα ότι η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας περιλαμβάνει και την Κύπρο έστειλε από τη Λευκωσία ο Νίκος Δένδιας προχωρώντας μάλιστα σε μια δημόσια αναίρεση όσων εμπεριείχε η ιστορική φράση που καταλογίζεται στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε πάντα την αμέριστη συμπαράστασή μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Μιας λύσης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για εμάς λύση δύο κρατών δεν υφίσταται. Για εμάς η Κύπρος δεν κείται μακράν, είπε ο Νίκος Δένδιας  μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Κύπρου Μιχάλη Γιωργάλλα.

 

Ο κ. Δένδιας βρέθηκε στην Λευκωσία, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, την εμβάθυνση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών συνεργασιών, καθώς επίσης και τη διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας σε νέα αναδυόμενα ζητήματα, όπως η κυβερνοάμυνα και η κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, ανταλλάχθηκαν απόψεις αναφορικά με τη συνεργασία των δυο χωρών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και την εκμετάλλευση διαφόρων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της Άμυνας.

Από την πλευρά του ο κ. Γιωργάλλας δήλωσε:

«Η συνέχιση της πορείας ενίσχυσης των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών μας σχημάτων και η διεύρυνση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε νέα αναδυόμενα ζητήματα, όπως η κυβερνοάμυνα και η κλιματική αλλαγή, είναι μόνο ένα μέρος των κοινών στόχων που έχουμε θέσει. Με τη συνεργασία μας έχουμε επιτύχει οι χώρες μας να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να αποτελούν ελκυστικούς εταίρους και αξιόπιστους συνεργάτες σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Όλες μας οι ενέργειες έχουν ένα και μόνο σκοπό. Την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και την ενίσχυση της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας ενάντια σε κάθε απειλή, κάθε επιβουλή και κάθε αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, τόσο στην Κύπρο, όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική στρατιωτική κατοχή παραμένει η κύρια απειλή και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Η Ελλάδα είναι ο σταθερός ανιδιοτελής μας συμπαραστάτης.

Εν όψει της θλιβερής μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974, τονίζουμε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ. Ήτοι, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επίσκεψη Δένδια στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ 

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ ο Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει να υπηρετεί κανείς εδώ, με κάθε έννοια στην πρώτη γραμμή. Κι έχω απόλυτη βεβαιότητα ότι εφόσον απαιτηθεί θα φέρετε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο την αποστολή σας.

Μία αποστολή που δεν είναι καθόλου εύκολη, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια ταραγμένη περίοδο στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και στον Κόσμο, όπου η Ανατολική Μεσόγειος είναι στο κέντρο των εξελίξεων.

Θέλω να σας πω κάτι που γνωρίζετε καλά, ότι η χώρα μας επιζητεί ειρήνη και σταθερότητα. Ακριβώς όμως για να επιτύχει την ειρήνη και τη σταθερότητα πρέπει να έχει καταστήσει φανερό ότι θα προασπίσει με απόλυτη αποφασιστικότητα την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η παρουσία σας λοιπόν εδώ συνιστά μήνυμα αποτροπής, θα μου επιτρέψετε να πω, ισχυρό μήνυμα αποτροπής. Άλλωστε αυτό απεδείχθη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας στο διάστημα των τελευταίων ετών και όχι μόνο.

Ξέρω καλά ότι εσείς τα στελέχη της ΕΛΔΥΚ και συνολικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κρατάτε ψηλά τη σημαία της ισχύος, της περηφάνειας που οδηγεί στην ασφάλεια και την ειρήνη. Έχετε επίσης την τιμή να υπηρετείτε σε μία ιστορική δύναμη.
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν Έλληνες που δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν τα αρχικά της Μονάδας στην οποία έχετε την τιμή να υπηρετείτε.

Θέλω επίσης να σας πω ότι η ΕΛΔΥΚ πέραν της ουσίας συνιστά και έναν επιπλέον πρόδηλο συμβολισμό. Την αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Νομίζω ότι επίσης έχετε τη χαρά και την περηφάνια να παρατηρείτε τα τελευταία χρόνια, μετά την οικονομική κρίση, τη διαρκή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, με μέσα που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητές τους.

Θέλω να σας συγχαρώ για το έργο που εδώ επιτελείτε, να σας διαβεβαιώσω για το αυτονόητο, ότι η ελληνική κοινωνία, η Κυβέρνηση, η πολιτική και η Στρατιωτική Ηγεσία, είναι δίπλα σας. Και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες και να συνεχίσετε απρόσκοπτα το ιδιαίτερα σημαντικό σας έργο.

Ο ελληνικός λαός είναι περήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Εάν μπείτε στον κόπο να διαβάσετε οποιαδήποτε έρευνα της κοινής γνώμης θα δείτε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στην κορυφή της αποδοχής της κοινωνίας έναντι οιουδήποτε άλλου θεσμού στην πατρίδα μας. Και με συντριπτική, θα ήθελα να σας πω, διαφορά.

Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να εκτελείτε με την ίδια αγάπη, τον ίδιο ζήλο, την ίδια προσήλωση, την ιδιαίτερα σημαντική για την πατρίδα αποστολή σας.

Γεραπετρίτης με Κοέν: Εξαιρετικής σημασίας η τριμερής Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ όπως και η 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: