Καύσωνας: Στον σκληρό πυρήνα του δεύτερου κύματος η χώρα για ακόμη τρεις ημέρες με ασφυκτικές θερμοκρασίες: Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων [video]

Μία γυναίκα κάθεται δίπλα σε συντριβάνι κατά τη διάρκεια καύσωνα στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στον σκληρό πυρήνα του δεύτερου κύματος καύσωνα εισέρχεται από σήμεραη χώρα με ανεμενόμενες θερμοκρασίες έως και 44 και 45 βαθμούς.

Ήδη από την Πέμπτη και σύμφωνα με το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς.

Όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, 55 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ σε 6 από αυτούς η μέγιστη ξεπέρασε τους 42 βαθμούς.

Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Λάρισα και ήταν ίση με 42.3 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αττική στην Καλλιθέα (Χαροκόπειο) με 41.4 βαθμούς.

Χάρτης του Μeteo

Μετά από μια εβδομάδα σε συνθήκες καύσωνα, οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι από Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο να φτάνει σε τιμές – ρεκόρ των 43 με 44 βαθμών σε αρκετές περιοχές.

Οι βόρειοι άνεμοι την Δευτέρα και την Τρίτη θα απορροφήσουν τις υψηλές θερμοκρασίες σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας κυρίως από τα ανατολικά. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η τρίτη πράξη του καύσωνα, με νέα γενικευμένη ζέστη.

Την Παρασκευή θα έχει αίθριο καιρό σε όλη τη χώρα με λίγες αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η ζέστη θα γενικευτεί στο σύνολο της χώρας με την θερμοκρασία να σκαρφαλώνει και να αναμένεται να φτάσει στην κεντρική, δυτική και Στερεά Ελλάδα τους 41 με 43 βαθμούς ίσως σε κάποιες περιοχές και υψηλότερες.




Στη βόρεια Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη μέχρι τους 40 με 41 βαθμούς και στα νησιά του κεντρικού Αιγαίου και στο Ιόνιο μέχρι τους 39 βαθμούς.

Στην Αττική θα έχει αίθριο καιρό, με ασθενείς ανέμους και τη θερμοκρασία από 28 έως 41 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις, τους ανέμους ασθενείς μεταβλητούς και το θερμόμετρο στην πόλη από 25 έως 39 βαθμούς Κελσίου.




Το Σάββατο ο ήλιος θα παραμείνει καυτός σε όλη τη χώρα με τον υδράργυρο να παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Τις βραδινές ώρες με εξαίρεση τις περιοχές με υψηλό υψόμετρο δεν θα πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 28 με 30 βαθμούς.

Την Κυριακή προβλέπεται να είναι η θερμότερη ημέρα με τον υδράργυρο να σημειώνει ρεκόρ μέγιστων τιμών κοντά στους 45 βαθμούς σε περιοχές της κεντρικής ηπειρωτικής Ελλάδας. Σταδιακά όμως από το μεσημέρι και μετά εμφανίζονται και πάλι τα μελτέμια προσφέροντας μια θερμοκρασιακή ανακούφιση από το βράδυ.




Την Δευτέρα και την Τρίτη, θα έχουμε μια πρόσκαιρη αποκλιμάκωση της ζέστης, καθώς η νέα ενίσχυση των βοριάδων στα ανατολικά από το βράδυ της Κυριακής θα δροσίσουν ελαφρά την ατμόσφαιρα. Η ένταση όμως των ανέμων θα είναι στα 5 με 7 μποφόρ και χρειάζεται πολύ προσοχή. Από την Τετάρτη εξασθενούν οι άνεμοι και ακολουθεί το τρίτο θερμικό κύμα με θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς.

Πολυμέτωπη μάχη μετά τις εφιαλτικές αναζωπυρώσεις με καύσιμο τις ακραίες καιρικές συνθήκες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: