Ημέρα της Βαστίλης: Με δρακόντεια μέτρα, σχετική ηρεμία και μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση η Εθνική Γιορτή της Γαλλίας [video]

epa10745238 Patrouille de France jets fly over the Arc of Triomphe and the Champs Elysee during the annual Bastille Day military parade, in Paris, France, 14 July 2023. France is celebrating its national holiday, or Bastille Day, with thousands of French troops marching down the Champs-Elysees avenue with the Indian Prime Minister as a guest of honor. EPA/YOAN VALAT




Με την ηρεμία να έχει λίγο πολύ επιστρέψει στις πόλεις και στα προάστια τους, η Γαλλία τίμησε και φέτος την εθνική της εορτή με την καθιερωμένη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο του Παρισιού.

  • Στην φετινή παρέλαση έλαβαν μέρος και στρατιωτικές μπάντες με μουσικούς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα.

Η Εθνική γιορτή της Γαλλίας (Γαλλικά: Fête nationale française), που ονομάζεται επίσης 14η Ιουλίου και Ημέρα της Βαστίλης, γιορτάζεται στις 14 Ιουλίου κάθε έτους. Θεσπίστηκε ως ετήσια εθνική εορτή τον Ιούλιο του 1880, για να τιμήσει την άλωση της Βαστίλης στις 14 Ιουλίου 1789, σημείο καμπής της Γαλλικής Επανάστασης και σύμβολο του τέλους της απόλυτης μοναρχίας, καθώς και τη γιορτή της Ομοσπονδίας στις 14 Ιουλίου 1790, σύμβολο της ένωσης του έθνους.

Η νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή υπήρξε σχετικά ήρεμη, λαμβανομένου υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια είθισται στη Γαλλία να σημειώνονται ταραχές την παραμονή της εθνικής επετείου.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι με βάση ένα πρώτο απολογισμό φέτος πυρπολήθηκαν περίπου 220 αυτοκίνητα ενώ πέρσι είχαν πυρποληθεί 326 αυτοκίνητα.

  • Η φετινή παρέλαση έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς σε επαγρύπνηση.

Επίτιμος προσκεκλημένος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι φέτος ο πρωθυπουργός της Ινδιας Ναρέντρα Μόντι. Μία επιλογή που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Γαλλία, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία αλλά και λόγω των κατηγοριών κατά του Ινδού πρωθυπουργού για εμπλοκή σε οικονομικά σκάνδαλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – του ανταποκριτή Μ. Σπινθουράκη
Παρίσι, France

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: