Iκανοποίηση στη Λευκωσία μετά τη δήλωση του ΟΗΕ για τον ειδικό απεσταλμένο: Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τη νέα στροφή της Αγκυρας προς τη Δύση και την ΕΕ

FILE PHOTO: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία από το Twitter του Kύπριου ΥΠΕΞ, Constantinos Kombos, @ckombos




Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Άγκυρας και κατοχικού καθεστώτος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όμως η Λευκωσία θέλει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο.

Τα δύο ορόσημα, όπως είχαν χαρακτηριστεί η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, αποτελούν και ένα πρώτο δείγμα γραφής για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φρίξου Δαλίτη στον «Φιλελεύθερο» αυτό το οποίο κρατά η Κυβέρνηση είναι ότι το μήνυμα της για ετοιμότητα επανόδου άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μεταφέρθηκε προς τον Αντόνιο Γκουτέρες μέσω του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού είναι έτοιμος για να ενεργοποιήσει τη διαδικασία, νοουμένου βέβαια ότι θα διαπιστώσει και την ανάλογη βούληση από τουρκικής πλευράς.

Όσον αφορά την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, ο Πρόεδρος αναμένει να έχει ενημέρωση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό σύντομα.

Οι προσπάθειες της Λευκωσίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η στροφή της Τουρκίας ξανά προς τη δύση και την ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει υπό προϋποθέσεις, momentum και για το Κυπριακό, μέσα από ένα νέο διάλογο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο των εξελίξεων αναμένεται ότι θα υπάρξουν αρκετές ζυμώσεις σε διάφορα επίπεδα.

Θετικά επίσης κρίνεται και η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, καθώς επίσης και η αναφορά στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως μορφή της λύσης του Κυπριακού.

Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με γραπτή ανακοίνωση του, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση χαιρετίζει τη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να ηγηθεί μιας ανανεωμένης προσπάθειας επιστροφής στις συνομιλίες.

Παράλληλα, σημειώνει, η Κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επαναβεβαίωσε μέσω της Δήλωσης Τύπου που εξέδωσε χθες βράδυ, τη δέσμευσή του σε μια βιώσιμη, συνολική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά του ψηφίσματα, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλιδης, υπογράμμισε χθες πως ύψιστή του προτεραιότητα είναι να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για σπάσιμο του υφιστάμενου αδιεξόδου στο Κυπριακό, επανέναρξη ενός δομημένου και προσανατολισμένου σε αποτελέσματα διαλόγου και δημιουργία των συνθηκών για μια λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου, στην επανένωση των θεσμών και της οικονομίας της.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλούσε σε επίσημες τελετές, στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τις οποίες δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Ιράν, Alireza Salarian, και του νέου Πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Mohamed Saif Helal Al Shehhi.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως το στάτους κβο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δεν αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή, ούτε για την Κύπρο και όλους τους Κυπρίους, αλλά και ούτε για οποιονδήποτε παράγοντα έχει συμφέρον στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.

«Από πλευράς μου θέλω να επαναβεβαιώσω τη δέσμευσή μου στην προσπάθεια για μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό επί της συμφωνημένης βάσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και τις συγκλίσεις, που επιτεύχθησαν μέχρι το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, 30 ώρες μετά τη συνάντηση του με τον ισλαμιστή Ερντογάν, ομιλεί για την Κύπρο: Όχι στα “δύο κράτη”, οι Τούρκοι να επιστρέψουν στο διάλογο (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: