Υιοθετήστε οκτώ αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να την παρατείνετε: Πρώτα απ΄όλα διαχείριση του άγχους, αποφυγή του τσιγάρου

Διακοπές via pixabay Bingodesigns




Η υιοθέτηση οκτώ αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως το να τρώτε καλά και να κοιμάστε καλά, θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα από 20 χρόνια στη ζωή σας, σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν πιθανό να ζήσουν περισσότερο όταν έκαναν μόνο μικρές αλλαγές, ακόμα κι αν καθυστέρησαν να υιοθετήσουν τις πιο υγιεινές συνήθειες μέχρι τη μέση ηλικία.

«Τα ευρήματα της έρευνάς μας υποδηλώνουν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την προσωπική ευεξία», δήλωσε ο Xuan-Mai T Nguyen, ειδικός στην επιστήμη της υγείας που συμμετέχει στην εργασία στο Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων των ΗΠΑ.

«Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, αλλά ακόμα κι αν κάνετε μόνο μια μικρή αλλαγή στα 40, τα 50 ή τα 60 σας, εξακολουθεί να είναι ευεργετική», πρόσθεσε.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στη Βοστώνη, βασίστηκε σε δεδομένα από ερωτηματολόγια και ιατρικά αρχεία που συλλέχθηκαν μεταξύ 2011 και 2019. Τα αρχεία κάλυψαν περισσότερους από 700.000 βετεράνους των ΗΠΑ ηλικίας 40 έως 99 ετών που είχαν εγγραφεί στο πρόγραμμα Veterans Affairs’ Million

Ο Nguyen και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα δεδομένα για να προσδιορίσουν ποιοι παράγοντες του τρόπου ζωής σχετίζονταν με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τα ιατρικά αρχεία που συλλέχθηκαν για το έργο έδειξαν ότι 33.375 συμμετέχοντες πέθαναν κατά την περίοδο της μελέτης.

Η ομάδα πρόσθεσε ότι, όταν συνδυαστούν, οι παράγοντες του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου κατά δεκαετίες.

«Άνδρες και γυναίκες που υιοθέτησαν οκτώ θεραπευτικούς παράγοντες τρόπου ζωής θα μπορούσαν να κερδίσουν 23,7 ή 22,6 χρόνια προσδόκιμο ζωής, αντίστοιχα, σε ηλικία 40 ετών σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν υιοθετήσει παράγοντες τρόπου ζωής», γράφουν οι συγγραφείς.

Η σωματική αδράνεια, η χρήση οπιοειδών ναρκωτικών και το κάπνισμα είχαν τις ισχυρότερες συσχετίσεις με το “να πάω στον πρόωρο τάφο”: οι συμμετέχοντες με αυτούς τους παράγοντες τρόπου ζωής είχαν 30%-45% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αντίθετα, το άγχος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή υγιεινή του ύπνου και η κακή διατροφή συσχετίστηκαν με περίπου 20% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά την περίοδο που μελετήθηκε.

Ο παρατηρητικός χαρακτήρας της έρευνας, ωστόσο, σημαίνει ότι η εργασία δεν μπορεί να αποδείξει μια αιτιώδη σύνδεση μεταξύ των παραγόντων που εντοπίστηκαν και των διαφορών στη διάρκεια ζωής.

Ο καθηγητής Naveed Sattar, ειδικός στην καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, προειδοποίησε ότι η έρευνα δεν περιελάμβανε δοκιμή και έτσι διάφοροι παράγοντες θα μπορούσαν ναφέρουν σύγχυση .

Παρ ‘όλα αυτά, ο Sattar καλωσόρισε το έργο. Είπε: «Αυτά τα δεδομένα προσθέτουν στην ιδέα ότι το πώς ζούμε τη ζωή μας έχει τόση σημασία αν όχι περισσότερο από τα φάρμακα που λαμβάνουμε για την πρόληψη ή τη διαχείριση πολλών χρόνιων ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε απλώς να θεραπεύουμε τον εαυτό μας για την καλή υγεία και ο τρόπος ζωής έχει πάντα σημασία. Επομένως, εάν οι άνθρωποι μπορούν να βοηθηθούν από το NHS να αναπτύξουν καλύτερες συνήθειες στον τρόπο ζωής, αυτό μπορεί να μειώσει το κόστος των χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν πιο ευχάριστες και παραγωγικές ζωές».

Οι οκτώ αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή σας
Τρώνε καλά.
Αποφύγετε τα τσιγάρα.
Κοιμηθείτε καλά.
Να είστε σωματικά δραστήριοι.
Διαχειριστείτε το άγχος.
Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Απαλλαγείτε από τον εθισμό στα οπιοειδή.
Να έχετε θετικές κοινωνικές σχέσεις

Mε πληροφορίες από theguardian.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Βασικό θύμα των πυρκαγιών η ψυχική υγεία: Πυροσβέστες με σύνδρομα burning out – Πυρόπληκτοι με μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: