Η Wagner έφτασε μια ανάσα από φορητά πυρηνικά στη βάση Voronezh-45, αλλά (ευτυχώς) δεν κατάφεραν να ρίξουν τις πόρτες

epa10709318 Armed private military company (PMC) Wagner Group servicemen, including some on a tank, keep watch at street in downtown Rostov-on-Don, southern Russia, 24 June 2023. Security and armoured vehicles were deployed after Wagner Group’s chief Yevgeny Prigozhin said in a video that his troops had occupied the building of the headquarters of the Southern Military District, demanding a meeting with Russia’s defense chiefs. EPA/STRINGER




Καθώς οι εξεγερμένες δυνάμεις Wagner κατευθύνονταν βόρεια προς τη Μόσχα στις 24 Ιουνίου, μια ομάδα στρατιωτικών οχημάτων εκτράπηκε ανατολικά σε έναν αυτοκινητόδρομο προς την κατεύθυνση της οχυρωμένης βάσης Voronezh-45του ρωσικού στρατού που διαθέτει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο και συνεντεύξεις με ντόπιους κατοίκους.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τι συνέβη στη συνέχεια, και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το πυρηνικό απόθεμα της Ρωσίας δεν κινδύνευσε ποτέ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, η οποία έληξε γρήγορα και μυστηριωδώς αργότερα εκείνη την ημέρα.

Αλλά σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov, είπε ότι οι μαχητές της Wagner προχώρησαν πολύ περισσότερο. Είπε ότι έφτασαν στην πυρηνική βάση και ότι πρόθεσή τους ήταν να αποκτήσουν μικρές πυρηνικές συσκευές της σοβιετικής εποχής προκειμένου να «αυξήσουν το διακύβευμα» στην ανταρσία τους.

«Επειδή αν είσαι έτοιμος να πολεμήσεις μέχρι τον τελευταίο όρθιο, αυτή είναι μια από τις εγκαταστάσεις που αυξάνει σημαντικά τα διακυβεύματα», είπε ο Μπουντάνοφ.

Το μόνο εμπόδιο μεταξύ των μαχητικών Wagner και των πυρηνικών όπλων, είπε ο Budanov, ήταν οι πόρτες της εγκατάστασης πυρηνικής αποθήκευσης. «Οι πόρτες της αποθήκης ήταν κλειστές και δεν μπήκαν στο τεχνικό τμήμα», είπε.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ανεξάρτητα εάν τα μαχητικά Wagner έφτασαν στο Voronezh-45. Ο Μπουντάνοφ δεν παρείχε αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό του και αρνήθηκε να πει ποιες συζητήσεις, εάν υπήρχαν, είχαν γίνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους σχετικά με το περιστατικό. Δεν είπε επίσης γιατί οι μαχητές αποσύρθηκαν στη συνέχεια.

Πηγή κοντά στο Κρεμλίνο με στρατιωτικούς δεσμούς επιβεβαίωσε τμήματα της αφήγησης του Μπουντάνοφ. Ένα απόσπασμα της Wagner «κατάφερε να μπει σε μια ζώνη ειδικού ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να αναστατωθούν επειδή εκεί αποθηκεύονται πυρηνικά πυρομαχικά», είπε αυτό το άτομο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή στην κατεχόμενη από τη Ρωσία ανατολική Ουκρανία, εν γνώσει του θέματος, είπε ότι αυτό προκάλεσε ανησυχία στο Κρεμλίνο και έδωσε ώθηση για εσπευσμένα διαπραγματευόμενο τέλος της εξέγερσης το βράδυ της 24ης Ιουνίου, με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για αυτόν τον λογαριασμό. Απαντώντας σε ένα ερώτημα σχετικά με το εάν οι δυνάμεις του Βάγκνερ έφτασαν στη βάση και προσπάθησαν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Άνταμ Χοτζ είπε: «Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε αυτήν την αναφορά. Δεν είχαμε καμία ένδειξη σε κανένα σημείο ότι κινδύνευαν πυρηνικά όπλα ή υλικά».

Ο διοικητής του Κρεμλίνου και του Wagner Yevgeny Prigozhin δεν απάντησε σε ερωτήσεις για αυτό το άρθρο.

Ο Ματ Κόρντα, Ανώτερος Ερευνητικός Συνεργάτης και Διευθυντής Έργου για το Πρόγραμμα Πυρηνικών Πληροφοριών στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, είπε ότι θα ήταν «πρακτικά αδύνατο για έναν μη κρατικό παράγοντα» να παραβιάσει τη ρωσική πυρηνική ασφάλεια. Η Wagner μπορεί να είχε χιλιάδες στρατιώτες , είπε, αλλά είναι απίθανο κάποιος από αυτούς να ήξερε πώς να πυροδοτήσει μια βόμβα.

«Αν είχατε έναν κακόβουλο ηθοποιό που ήταν σε θέση να πάρει στα χέρια του ένα πυρηνικό όπλο, θα έβρισκε τα όπλα αποθηκευμένα σε μια κατάσταση ατελούς συναρμολόγησης», είπε. «Θα πρέπει να ολοκληρωθούν εγκαθιστώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό και στη συνέχεια ξεκλειδώνοντας συνδέσμους επιτρεπτικής δράσης, και για να γίνει αυτό θα χρειαζόταν τη συνεργασία κάποιου από τη 12η Διεύθυνση» που θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Ο Μπουντάνοφ είναι ο πρώτος αξιωματούχος που είπε ότι η Wagner έφτασε κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων και στην περαιτέρω κλιμάκωση μιας ένοπλης ανταρσίας που έχει ερμηνευθεί ευρέως ως η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνταν εδώ και καιρό την εφιαλτική πιθανότητα ότι η διαμάχη στη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση πυρηνικών συσκευών σε αδίστακτα χέρια.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω Euractiv.com 
(Επιμέλεια: Georgi Gotev)

Ποιος δουλεύει ή καλύτερα ποιος φοβάται ποιον, τελικά: Επιβεβαίωση Πεσκόφ για τη συνάντηση Πούτιν με Πριγκόζιν στο Κρεμλίνο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: