Οι πυρκαγιές και η ανοχύρωτη πόλη: Είναι σαράκι αυτή η μανία να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο και στο τέλος να εκθέτουμε την πατρίδα μας στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης

FILE PHOTO: Παραθαλάσσιο μαγαζί κατεστραμμένο ολοσχερώς από την πυρκαγιά στην περιοχή Κιοτάρι νότια της Ρόδου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τις πταιει; Το ερώτημα αυτό για τις πυρκαγιές πλανάται στις σκέψεις πολλών, που δεν αποφασίζουν για τους ενόχους με αυστηρά κομματικά κριτήρια.

Αν κρίνουμε από τις απόψεις των ειδικών, που δεν είναι άλλοι από τους έμπειρους ανθρώπους της πυροσβεστικής, των 95% των πυρκαγιών προέρχεται από ανθρώπινο χέρι.

Άρα για το άλλο 5% μπορεί να φταίνε τα καλώδια και οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ή ο καύσωνας που μπορεί να δημιουργήσει αναφλέξεις εντός των δασών.

Στο 95% που είναι και το επίμαχο, έχουμε από την μια την αμέλεια ή την ανευθυνότητα κάποιων, που βάζουν φωτιά για να κάψουν π.χ. ξερά χόρτα και λόγω συνθηκών καίνε ένα ολόκληρο δάσος, και από την άλλη τους εμπρηστές, που ενεργούν με δόλο, είτε γιατί ηδονίζονται να βλέπουν φωτιές και καπνούς, είτε γιατί εξυπηρετούν κάποιο σκοπό.

  • Για μια ακόμη χρονιά βλέπουμε το κράτος να είναι ανήμπορο να αντιμετωπίσει τους εμπρηστές και να επεμβαίνει κατόπιν εορτής, όταν οι φλόγες έχουν θεριέψει σε τέτοιο βαθμό, που κάθε επίγεια ή εναέρια προσπάθεια να μην μπορεί να τιθασεύσει τις δυσθεώρητες φλόγες, που φτάνουν και τα 30 μέτρα ύψος.

Το θέμα των πυρκαγιών στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει συνήθως έγινε πολιτικό θέμα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία και το γαϊτανάκι των ευθυνών σέρνει την πολιτική κονίστρα.

Ήδη για μια ακόμη χρονιά και πριν συμπληρωθεί η καλοκαιρινή σεζόν, έχουμε αποκαΐδια που προσεγγίζουν το μισό εκατομμύριο στρέμματα καμένης γης. Αντί να θρηνούμε την αβλεψία μας, αντί να προσπαθούμε όλοι να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με σοβαρότητα, επιδιδόμαστε στο γνωστό σπορ της επίρριψης των ευθυνών ο ένας στον άλλο.

Όμως στη Ρόδο για παράδειγμα είδαμε τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη να δίνουν τα ρέστα τους, κάτι που επισημάνθηκε από πολλούς ξένους, που μετακινήθηκαν με ασφάλεια σε περιοχές μακριά από τις ζώνες πυρός.

Τα πολλά ευχαριστώ και η ασφαλής μετακίνηση 19.000 ανθρώπων δεν ικανοποίησαν κάποιους. Αρκέστηκαν σε μια διαμαρτυρία μιας Δανής τουρίστριας, για να την κάνουν σημαία και να την προβάλλουν υπέρμετρα, αγνοώντας τους χιλιάδες που φιλοξενήθηκαν σε σπίτια και γευμάτισαν με τις οικογένειες των ιδιοκτητών, μέχρι να αποχωρήσουν από το νησί.

Αυτή η μανία να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο και τέλος να εκθέτουμε την πατρίδα μας στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης είναι ένα σαράκι, που δυστυχώς δεν μπορούμε να το αποβάλλουμε.

Μιλώντας με ένα έμπειρο αξιωματικό της αεροπορίας, που υπηρέτησε στα καναντέρ και έγινε και εκπαιδευτής πριν ολοκληρώσει την καριέρα του, μου είπε ότι κανένα αεροπλάνο πυρόσβεσης και κανένας πυροσβέστης δεν μπορούν να σταματήσουν την φωτιά, όταν έχει θεριέψει. Θα κάψει ότι βρει μπροστά της και θα σταματήσει στη θάλασσα ή σε ξερότοπο.

Από την άλλη πλευρά, μερικοί ευρωβουλευτές από τις Βρυξέλλες, που παριστάνουν τους ειδικούς, βγάζουν ανακοινώσεις και εκ του ασφαλούς, πίνοντας το ουίσκι τους και εισπράττοντας μια εικοσάρα τον μήνα, έρχονται να κρίνουν τον πυροσβέστη και τον αεροπόρο που δεν έσβησε την φωτιά.

Τι να πούμε τι. Δεν βλέπουν ότι φλέγεται ολόκληρη η Μεσόγειος, από την Πορτογαλία μέχρι την Κροατία; Δεν μαθαίνουν για τους πέντε νεκρούς στην Ιταλία; Δεν καταλαβαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί τόσο τους ανόητους όσο και τους εμπρηστές;

  • Στο Βόλο για παράδειγμα οι κάτοικοι της περιοχής είδαν να αναπτύσσεται η πυρκαγιά σε τρία μέτωπα κοντινά μεταξύ τους. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια, παρά ένας οι περισσότεροι που εκμεταλλευόμενοι τις καιρικές συνθήκες έβαλαν μπουρλότο.

Αντί λοιπόν να κρίνουμε εκ του ασφαλούς και να επιρρίπτουμε ευθύνες με περισσή επιπολαιότητα, καλό και χρήσιμο είναι να προσφέρουμε τη γνώση μας τις εμπειρίες μας, αλλά και την βοήθειά μας, όταν μπορούμε να το κάνουμε προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατόν το κακό.

Ας γίνουμε επιτέλους, πιο υπεύθυνοι, λιγότερο φανατικοί και περισσότερο σοβαροί, κι ας κάψουμε να λέμε τι δεν κάνει το κράτος για εμάς, και να σκεφθούμε, τι δεν κάνουμε εμείς για την ανοχύρωτη πολιτεία, λόγω κλιματικών συνθηκών…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το μεγάλο παζάρι του Ερντογάν: Ο κ. Μπαϊντενόπουλος το είπε καθαρά ότι θέλει να δώσει τα F-16 στην Τουρκία… Ο παράγοντας (και η άρνηση του) Μενέντεζ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: