Οι παλιοί και οι νέοι στο παρδαλό Κοινοβούλιο: Η ιστορία εκδικείται, κάποιους που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο… Και εκδικείται τους αμετροεπείς…

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου (Δ) συνομιλεί με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα (Α), ο οποίος την ενημέρωσε για τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή που προέκυψε κατά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Αθήνα

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί από την μια νέα δεδομένα στο χώρο της μείζονος αντιπολίτευσης, κι από την άλλη δίνει αέρα στη νικήτρια των εκλογών ΝΔ, για ένα περίπου εξάμηνο, προκειμένου να προχωρήσει χωρίς μεγάλα εμπόδια, το κυβερνητικό της πρόγραμμα.

Κι αυτό, γιατί η εσωστρέφεια, που αναμένεται να προκύψει μετά την παραίτηση του Τσίπρα, η διαπάλη των υποψηφίων και οι νέες ισορροπίες, που αναπόφευκτα θα προκύψουν, μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, θα κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά από τον πρωταρχικό του ρόλο, αυτόν της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αν προσθέσουμε και τις συνιστώσες, που διαλύθηκαν τυπικά, στην πραγματικότητα όμως παραμένουν εν ισχύ, τότε αντιλαμβάνεται κανείς τις πρόσθετες δυσκολίες, που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ, όπως αναμένεται θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να κερδίσει έδαφος, με πρώτο βήμα αυτό των Δημοτικών-Περιφερειακών εκλογών, μια και είναι δεδομένη η απουσία αντίστοιχων οργανωτικών υποδομών στην περιφέρεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στο ΚΚΕ το πεδίο είναι γνωστό και περιλαμβάνει αντιπολίτευση στη Βουλή, άλλα και κινητοποιήσεις με απεργίες στους δρόμους.

  • Οι λοιπές δυνάμεις, που θα εμφανιστούν στο Κοινοβούλιο είναι αγνώστων λοιπών πολιτικών στοιχείων, με γνωστό για την ώρα, ότι η Ζωή της αγάπης, κάνει για εκατό βουλευτές και για είκοσι το κάθε μέλος της μικρής κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Οι ελεγχόμενοι από το έγκλειστο στις φυλακές, δεν έχουν ακόμη δείξει το στίγμα τους, ενώ οι θρησκευόμενοι με το παλαιό ημερολόγιο, αναμένεται να το ρίξουν στις προσευχές και στα ευχέλαια.

Όσο για τη Λύση, που κόντυνε ελαφρώς, διατείνεται ότι μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα, αρκεί να της δώσουμε την εξουσία. Κυριάκος Βελλόπουλος σε ρόλο Αλέξη Τσίπρα προ δεκαετίας.

Στα αρχηγικά κόμματα ισχύει η αρχή ενός ανδρός ή γυναικός σε μία περίπτωση, ο οποίος αποφασίζει επί παντός επιστητού και οι μέχρι χθες άγνωστοι, οφείλουν να παρίστανται και να χειροκροτούν ακαταπαύστως τον επικεφαλής τους, χωρίς να εκφέρουν γνώμη, μια και ο ίδιος είναι ελέω Θεού μονάρχης τους.

Φανταζόμαστε ότι οι ψηφοφόροι τους, που δεν τα σκέφθηκαν όλα αυτά, όταν τους ψήφιζαν, θα είναι ικανοποιημένοι, που η ομάδα τους μπήκε στο Κοινοβούλιο, για να βάλει πολλά γκολ και να τους βγάλει ασπροπρόσωπους.

Γιατί περί ποδοσφαιρικών ιστοριών έχουμε να κάνουμε, και όχι περί πολιτικής, πολιτικών, και άλλων τινών, που αφορούν όλους εμάς, που περιμένουμε λύσεις, στα πολλά και εν πολλοίς δυσεπίλυτα προβλήματά μας.

Βεβαίως στη Βουλή με τις προγραμματικές θα έχουμε ένα πρώτο δείγμα γραφής των μικρών κομμάτων. Θα αποκαλυφθούν ενώπιον μας μια και δοξάστηκαν κρυπτόμενοι και θα φανούν οι προθέσεις τους.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε μια προσωρινή εκπροσώπηση, μια και η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού μπορεί να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουλίου, αλλά είναι πιθανόν οι κάλπες του συνόλου των μελών να στηθούν μετά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πράγμα που σημαίνει, ότι είναι πολύ πιθανόν με προσωρινή ηγεσία να πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Αυτό το κενό θα επιχειρήσει να καλύψει το ΠΑΣΟΚ, που θα δώσει την μάχη από πλεονεκτική θέση.

Για τα τέσσερα μικρά αρχηγικά κόμματα ούτε λόγος για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτοί θα επιδιώξουν να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό, τον προσεχή Μάιο, στις εκλογές για την Ευρωβουλή.

Έως τότε θα περιφέρονται στο Κοινοβούλιο απολαμβάνοντας τα αγαθά της βουλευτικής εξουσίας, των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, της ασφάλειας, των προσλήψεων συνεργατών, όπου συνήθως βολεύονται συγγενείς και φίλοι και φυσικά της παχυλής αποζημίωσης που ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ.

Εκτός αν οι φύλαρχοι αρχηγοί απαιτήσουν την επιστροφή σημαντικού μέρους της αποζημίωσης στο κόμμα, προς ενίσχυση της ηγεσίας του και των άδηλων σκοπών της.

Στη Βουλή θα υπάρξει ανάγκη αλλαγής του καταστατικού λειτουργίας της, αν θέλουν να βάλουν τα πράγματα σε μια τάξη. Διαφορετικά θα κληθεί ο παλιός και νέος Πρόεδρος ταυτόχρονα, ο Κωνσταντίνος Τασούλας να αναλάβει ρόλο θηριοδαμαστή των νεοσσών.

  • Ας όψεται η απλή αναλογική, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, μια και ως γνωστόν στις εκλογές της 21ης Μαΐου μόνο πέντε κόμματα πήραν το εισιτήριο για μια θέση στα έδρανα της Βουλής.

Αυτός ο άνευ ουσίας και περιεχομένου κατακερματισμός με την επιρροή των νέων αυταρχικών αρχηγικών κομμάτων, επιβάλλει την άμεση αλλαγή του ποσοστού εισόδου στη Βουλή και η υιοθέτηση του 5% που ισχύει ήδη σε 26 χώρες της Ευρώπης.

Η απλή αναλογική, που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπόδισε την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία (Ν.Δ.). Αντίθετα έγινε μπούμερανγκ στον εμπνευστή της Αλέξη Τσίπρα, που απώλεσε μέσα σε ένα μήνα 24 έδρες και 2,24 ποσοστιαίες μονάδες.

Εξάλλου το φιάσκο με τους κατοίκους εξωτερικού, μια και στις εκλογές πήραν μέρος μετ’ εμποδίων, λίγοι περισσότεροι από 20.000, κάνει επιτακτική την ανάγκη να περάσουμε στην επιστολική ψήφο, χωρίς περιορισμούς, για όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η ιστορία εκδικείται, κάποιους που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο… Και εκδικείται τους αμετροεπείς…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η επόμενη ημέρα της 25ης Ιουνίου για την Ελλάδα: Θα περιμένουμε τα έργα και τις ημέρες της νέας κυβέρνησης για να την κρίνουμε, αλλά απαιτούνται έργα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: