Η Μεσόγειος περικυκλωμένη από τις φλόγες: Όταν οι κάτοικοι καταπολεμούν τις φωτιές με πλαστικούς κουβάδες γεμάτους νερό, όταν οι τουρίστες τρέχουν…

Ιδιωτικά σκάφη απομακρύνουν πολίτες από την παραλία της Νέας Αγχιάλου, εξαιτίας της πυρκαγιάς που έχει περικυκλώσει την περιοχή, Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ




Στις φωτιές που μαίνονται στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Αλγερία και την Κροατία, και στις εικόνες καταστροφής ολόκληρης της λεκάνης της Μεσογείου αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Libération.

Η δημοσιογράφος Julien Lecot σημειώνει, ότι την Πορτογαλία και την Αλγερία, οι κάτοικοι καταπολεμούν τις φωτιές με πλαστικούς κουβάδες με νερό, στη Ρόδο, στην Ελλάδα, τουρίστες και ντόπιοι φεύγουν κατά εκατοντάδες, με τις βαλίτσες στα χέρια σε ένα σύννεφο καπνού, στη νότια Ιταλία, αυτοκίνητα περνούν ανάμεσα σε φλόγες, που καταβροχθίζουν έναν αυτοκινητόδρομο…

Ως προς την Ελλάδα, επισημαίνεται η κήρυξη της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς και ότι η κατάσταση, λίγες ημέρες μετά την εκκένωση 30.000 ανθρώπων, εξακολουθεί, όπως ανέφερε αξιωματούχος, να είναι «εκτός ελέγχου».

Επίσης σημειώνεται, ότι στην άλλη άκρη της χώρας, το νησί της Κέρκυρας συνεχίζει να πλήττεται από τις φλόγες, όπως και αυτό της Εύβοιας, όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πυρκαγιών, δύο πιλότοι ενός Canadair, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους τους και ένας άνδρας, που βρέθηκε καμένος.

Υπογραμμίζεται, ότι όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει, σε δώδεκα ημέρες, καταπολεμήσει περισσότερες από 600 πυρκαγιές.

Τονίζεται, ότι την εβδομάδα της 22ας Ιουλίου, κάηκαν 36.000 εκτάρια στη χώρα, όπου ο ετήσιος μέσος όρος, μεταξύ 2006 και 2022, είναι 43.000, με αποτέλεσμα, εκτός από τη δραματική ζημιά στη βιοποικιλότητα, να είναι πολύ βαριές και οι συνέπειες από τις εκπομπές καπνού,  καθώς, σύμφωνα με στον Copernicus, για την περίοδο μεταξύ 1ης και 25ης Ιουλίου παρουσιάστηκε το υψηλότερο ποσοστό άνθρακα, ένας μεγατόνος, διπλασιάζοντας ουσιαστικά το ρεκόρ του Ιουλίου 2007.

Σημειώνεται άποψη που εξέφρασε στο AFP ο Robert Vautard, ειδικός στο κλίμα και δ/ντής του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace, ότι «λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τα ακραία φαινόμενα είναι πιο συχνά και πιο έντονα», καθώς και αυτή των επιστημόνων του World Weather Attribution (WWW), που προειδοποιούν, ότι «δεν είναι πλέον έκτακτα γεγονότα» και ότι αυτά που συμβαίνουν «θα είναι ακόμη πιο έντονα και πιο συνηθισμένα εάν οι εκπομπές δεν μειωθούν γρήγορα».

Στους πολιτικούς αρχηγούς των βασικών πληγέντων χωρών, επικρατεί επιτέλους συναγερμός, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Κάνει αναφορά στην έκκληση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Giuseppe Conte, να τεθεί το ζήτημα της καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της χώρας, χαρακτηρίζοντας «άσχετο», όποιον συνεχίζει να αρνείται τη σοβαρότητα αυτών των καταστάσεων, ενώ τονίζει, ότι ίδια παρατήρηση έρχεται και από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπογραμμίζεται η δήλωση του Πρωθυπουργού, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, την Τρίτη, ότι  «η καταπολέμηση των πυρκαγιών θα είναι πάντα δύσκολη γιατί βιώνουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης», περιμένοντας, όπως σημειώνεται, «επιδείνωση» της κατάστασης, με « υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρότερους ανέμους,  ενώ οι γεωλογικές συνθήκες της χώρας δυσκολεύουν την καταπολέμηση των πυρκαγιών».

ΠΗΓΗ: Libération, Julien Lecot – Le bassin Méditerranéen cerné par les flammes

Αγαπητέ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλε, για τον γερουσιαστή Μενέντεζ αποφασίζει ο ίδιος και μόνο, όχι εσείς: Όταν, λοιπόν, λέει όχι στα F-16 που απαιτεί ο Ερντογάν, εννοεί ΟΧΙ με κεφαλαία… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: