Οι κυπριακές Αρχές επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών Μοσάντ για σχέδιο Ιρανών να χτυπήσουν ισραηλινούς στόχους στη Λεμεσό της Κύπρου

FILE PHOTO: epa10409077 David Barnea Director of Mossad (C) Ronen Bar director of Shin Bet (L) defense minister Yoav Galant (2C) US military general Michael Kurilla (R) during a change of Command honor guard ceremony at the Ministry of Defense headquarters in the Kriya base in Tel Aviv, Israel. EPA, ABIR SULTAN




Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News αναπαραγει πρακτορειακη ανταπόκριση (ΑΡ) αναφέρει ότι οι έρευνες της κυπριακής αστυνομίας επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της ισραηλινής Υπηρεσίας Μοσάντ ότι μια ομάδα δολοφόνων που υποστηρίζεται από το Ιράν σχεδίαζε να σκοτώσει Ισραηλινούς και άλλους Εβραίους στο νησιωτικό κράτος της ανατολικής Μεσογείου.

Τίτλος του δημοσιεύματος: Κύπριος αξιωματούχος λέει ότι η έρευνα υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της Μοσάντ ότι δολοφόνος σχεδίαζε να σκοτώσει Ισραηλινούς στο νησί

Ενας Κύπριος αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο Associated Press ότι η κυπριακή αστυνομία είχε εντοπίσει έναν Ιρανό υπήκοο που αναγνωρίστηκε ως τον Yusef Shahabazi Abbasalilu μετά από πληροφορίες από “φιλικές υπηρεσίες πληροφοριών”.

Οι επακόλουθες έρευνες σχετικά με τις δραστηριότητές του έδειξαν ότι υπήρχε σχέδιο για τέτοιου είδους δολοφονίες, με τουλάχιστον ένα άτομο στη λίστα των εκτελεστών, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο Abbasalilu προσπάθησε αρχικά να δημιουργήσει μία έδρα και να στρατολογήσει άλλους στον αποσχισθέντα τουρκοκυπριακό βορρά του εθνοτικά διαιρεμένου νησιού, όπου οι διεθνώς αναγνωρισμένες Αρχές δεν έχουν πρόσβαση.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος διαιρέθηκε το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε μετά από πραξικόπημα των υποστηρικτών της ένωσης με την Ελλάδα. Καμία χώρα δεν αναγνωρίζει την λεγόμενη “τουρκοκυπριακή ανακήρυξη ανεξαρτησίας”, εκτός από την Τουρκία, η οποία διατηρεί 35.000 στρατιώτες στο βόρειο ένα τρίτο του νησιού.

Το γεγονός ότι ο αποσχισθείς βορράς δεν αποτελεί μέρος της διεθνούς έννομης τάξης προκαλεί ανησυχία στις εγχώριες και ξένες υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο ασφαλείας.

Οι κυπριακές αρχές ήταν στα ίχνη του Abbasalilu στο νότιο τμήμα του νησιού, όταν αυτός τρύπωσε στο βορρά μέσω ενός σημείου διέλευσης κατά μήκος της ελεγχόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη νεκρής ζώνης 180 χιλιομέτρων.

Στη συνέχεια οι κατοχικές «αρχές» τον αναγνώρισαν ως δυνητικό κίνδυνο για την ασφάλεια και τον απέλασαν στο Ιράν. Είναι η πρώτη φορά που ένας Κύπριος αξιωματούχος υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της Μοσάντ για το υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονιών.

Η Μοσάντ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι πράκτορές της εντός του Ιράν συνέλαβαν τον Abbasalilu , ο οποίος φέρεται να έδωσε στους ερευνητές μια λεπτομερή “ομολογία”.

Τα πλάνα που κυκλοφόρησαν έδειχναν τον Abbasalilu να λέει στην κάμερα ότι λάμβανε τις εντολές του από το ισχυρό παραστρατιωτικό Σώμα Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ο Abbasalilu είπε επίσης ότι είχε εντοπίσει τον στόχο και είχε τραβήξει φωτογραφίες από το σπίτι του στόχου στην Κύπρο πριν διαφύγει από το νησί. Δεν ήταν σαφές αν ο άνδρας μίλησε υπό πίεση.

Το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ως τον μεγαλύτερο εχθρό του, επικαλούμενο τις εκκλήσεις της ιρανικής κυβέρνησης για την καταστροφή του Ισραήλ και την υποστήριξη εχθρικών μαχητικών ομάδων. Κατηγορεί επίσης το Ιράν ότι προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνική βόμβα – ισχυρισμό που το Ιράν αρνείται.

Επίσης αναφέρεται ότι ένας Αζέρος με ρωσικό διαβατήριο δικάζεται στην στενή σύμμαχο του Ισραήλ Κύπρο, με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει τις δολοφονίες με συμβόλαιο κατά Ισραηλινών που ζουν στην Κύπρο.

Ο Αζέρος χρησιμοποίησε επίσης ένα παρόμοιο σχέδιο δράσης με αυτό του Abbasalilu, δήλωσε ο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών.

ΠΗΓΗ: ABC NEWS, Cypriot official says probe backs Mossad claims that hitman plotted to kill Israelis on the island

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου σε Ουάσιγκτον και Νιου Τζέρσεϊ: Υπογράφει τη συμφωνία ένταξης της Εθνικής Φρουράς στο πρόγραμμα SPP των ΗΠΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: