Η ιστορία είναι αμείλικτη: “Όταν Έλληνες στρέφουν όπλα κατά Ελλήνων, αναπόφευκτος θα είναι η εκ της αδελφοκτόνο διχονοίας εθνική συμφορά”…

Το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας πυρπολημένο από τους πραξικοπηματίες. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΓΙΑΝΝΑΚΗ Λ. ΟΜΗΡΟΥ*

«Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσες του ο Ονήσιλος να μας κεντρίσουν, να μας ξυπνήσουν, να μας φέρουν ένα μήνυμα»
Παντελής Μηχανικός

Είμαστε ήδη στον Ιούλιο της εθνικής συμφοράς. Και η αναδρομή στην ιστορία επιβεβλημένη. Ο Πρόεδρος Μακάριος, παρά τις λυσσώδεις απόπειρες αποκαθήλωσης, ενοχοποίησης κα αφορισμού του, όπως «ανθενωτικός», «ανθέλληνας», «επίορκος της Φανερωμένης», παραμένει αλώβητος, ακέραιος και άφθορος.

Η αναμέτρηση του με την Ιστορία, έχει διαρκές και διαχρονικό θετικό πρόσημο. Γι’ αυτό, άλλωστε, όλες οι προσπάθειες αναθεματισμού και πολιτικής και ηθικής του απαξίωσης έπεσαν και πέφτουν στο κενό. Παρά την επιστράτευση προσφάτως και συγγραφής βιβλίων για δήθεν απομυθοποίηση του Μακαρίου.

Τα φρικτά γεγονότα του Ιουλίου του 1974, πραξικόπημα και τουρκική εισβολή, αποτελούν την πιο σκληρή απάντηση της ιστορίας στους ορκισμένους εχθρούς του Μακαρίου και ταυτόχρονα οδυνηρή επιβεβαίωση των «προφητικών» του προειδοποιήσεων. Η τουρκική εισβολή δεν ήταν αναπόφευκτη.

  • Όσο και αν υπήρχαν τουρκικά σχέδια προ πολλού εκπονηθέντα. Όσο και αν οι τουρκικοί σχεδιασμοί προνοούσαν, ήδη από τη δεκαετία του 1950, την «διεκδίκηση» της Κύπρου. Όσο και αν οι εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ καθόριζαν τις κινήσεις και τους στόχους της Τουρκίας.

Τίποτε, όμως, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί, να υλοποιηθεί και να πραγματωθεί χωρίς τη συνδρομή, συναυτουργία και συνενοχή εσωτερικών προγεφυρωμάτων και πέμπτης φάλαγγας «εντός των τειχών». Χωρίς να υπάρξει ο «πρόθυμος δούρειος ίππος».

Ιδού τα αμάχητα τεκμήρια της αγωνίας, των προειδοποιήσεων, των απεγνωσμένων προσπαθειών του Μακαρίου να «συνετίσει» τους «υπερέλληνες», «ενωτικούς», τους κατά πάντα πλειοδοτούντας σε «πατριωτισμό» και «υγιώς εθνικά σκεπτόμενους».

Ομιλία στην Παλλουριώτισσα 2.10.1971: «Η οργάνωσις και δράσις ενόπλων ομάδων μόνον τα διχοτομικά σχέδια των Τούρκων δύνανται να εξυπηρετήσουν».

Ομιλία στη Λευκωσία 8.2.1973: «Αλλά και πέραν τούτου, όταν Έλληνες στρέφουν όπλα κατά Ελλήνων, αναπόφευκτος θα είναι η εκ της αδελφοκτόνο διχονοίας εθνική συμφορά. Και θα επιχαίρουν οι εχθροί της Κύπρου δια το κατάντημα μας».

«Ποίον σκοπόν προάγουν, ποία σχέδια προωθούν οι από μηνών δραστηριοποιούμεναι ένοπλοι ομάδες, οι βομβισταί και οι υποκινούντες εις εκτροπήν και ανωμαλίαν; Προωθούν την Ένωσιν, είναι η απάντησις των δραστών τοιούτων πράξεων. Ενταφιάζουν οριστικώς την Ένωσιν, είναι η ορθή απάντησις.

Νεκροθάπται της Ενώσεως είναι οι αναλαβόντες ή ενθαρρύνοντες τοιαύτην δραστηριότητα. Αντί της Ενώσεως προωθούν την Διχοτόμησιν της Κύπρου, προωθούν την Τουρκοποίησιν της. Και εγκληματούν κατά της Κύπρου, εγκληματούν κατά του Έθνους. Εάν δεν ανανήψουν, φοβερά θα είναι δι’ αυτούς η κρίσις της Ιστορίας» …

«Βοήθεια προς τους Τούρκους και εσχάτη προδοσία είναι η κλοπή όπλων από στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και γειτνιάζοντας προς Τουρκικά Φυλάκια αστυνομικούς σταθμούς, από τους οποίους προσωπιδοφόροι νυκτοβάται ήρπασαν τον αμυντικόν οπλισμόν δια να εξοπλίσουν αδελφοκτόνους χείρας».

Ομιλία κατά τα αποκαλυπτήρια προτομής του Διονυσίου Σολωμού στις 2 Ιουνίου 1974 στην Πάφο: «Πράξιν εσχάτης προδοσίας αποτελεί η πρόσφατος κλοπή οπλισμού από στρατόπεδον της Εθνικής φρουράς εις Πάφον ως και άλλαι παρόμοιαι περιπτώσεις.

Και των πράξεων τούτων δράσται είναι μέλη της παρανόμου οργανώσεως «Ε.ΟΚ.Α. Β΄», η οποία πολλών κακών δια την νήσον μας πρόξενος εγένετο και μεγάλως εζημίωσε την εθνικήν υπόθεσιν μας.

Επιτελείς και μέλη, εμπνευσταί εκ των παρασκηνίων και υποστηρικταί της παρανόμου ταύτης οργανώσεως, έδωκαν δια των επαισχύντων ενεργειών των και των καταπτύστων πράξεων των επιχειρήματα και όπλα εις τους εχθρούς της Κύπρου. Έγιναν συνειδητώς ή ασυνειδήτως σύμμαχοι των Τούρκων εις την προώθησιν διχοτομικών σχεδίων κατά της Κύπρου».

>Ομιλία στη Λευκωσία στις 19 Ιουνίου 1974: «Θύματα και ερείπια είναι ο θλιβερός απολογισμός του καταστροφικού έργου της «Ε.Ο.Κ.Α Β΄». Και επιχαίρουν οι εχθροί της Κύπρου, διότι εύρον απροσδόκητον σύμμαχον την «Ε.Ο.Κ.Α Β΄». Εις τί αποσκοπούν και τί επιδιώκουν δια των φοβερών τούτων εγκλημάτων οι απεχθείς δράσται και οι καθ’ οιονδήποτε τρόπον υποστηρικταί των; Οιαδήποτε και αν είναι η απάντησις των, οιαδήποτε και αν είναι τα προσχήματα, αποτέλεσμα βέβαιον της τοιαύτης δράσεως, εάν συνεχισθή, θα είναι το χάος και η καταστροφή, θα είναι ο εθνικός όλεθρος και η συμφορά».

Όμως οι τιμητές, οι αρνητές και οι υβριστές του Μακαρίου και της συνετής και πολιτικά ορθολογικής πολιτικής του Μακαρίου δεν διανοήθηκαν να συνέλθουν. Οι δραματικές προειδοποιήσεις του Μακάριου ήχησαν «εις ώτα μη ακουόντων». Και η εθνική καταστροφή επήλθε.

«Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλλος
κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα
χωρίς τίποτα να νοιώσουμε»
Παντελής Μηχανικός

Σημείωση: Η τέλεση θρησκευτικών μνημόσυνων για όσους σκοτώθηκαν επιτιθέμενοι εναντίον της δημοκρατίας θεμιτή. Ανεπίτρεπτη και ανιστόρητη η κατάθεση στεφάνων και συνεπώς η απόδοση τιμών από την επίσημη πολιτεία.

*Πρώην Πρόεδρος της Βουλής

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Στην Κύπρο έγινε εισβολή και έτσι θα την αποκαλούμε: Τον πικρό Ιούλη του 1974 η άνανδρη επίθεση της Τουρκίας ΔΕΝ ήταν “ειρηνευτική επιχείρηση”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: