Για να προστατεύσει η Ελλάδα τα δάση της από τις πυρκαγιές ένα δρόμο πρέπει να ακολουθήσει, την πρόληψη», είχε πει ο καθηγητής Γκολντάμερ: Εμείς λέμε στους πολίτες «τρέξτε για να σωθείτε»…

Πυροσβέστης επιχειρεί στην κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, Λουτρακίου, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Πριν από 14 μήνες, στα τέλη Μαΐου 2022, είχα την τύχη να παραστώ σε μια εκδήλωση στην πολύπαθη από τις πυρκαγιές Λίμνη Ευβοίας. Προσκεκλημένος του δημάρχου Γιώργου Τσαπουρνιώτη ήταν ο διάσημος καθηγητής Οικολογίας και Δασοπροστασίας στο πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, Γιόχαν Γκολντάμερ, μαζί με άλλους Ελληνες καθηγητές.

Ο Γερμανός καθηγητής ήταν αυτός που μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 είχε εκπονήσει με εντολή της τότε κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα μια έκθεση 150 σελίδων με κύριο στόχο την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

«Για να προστατεύσει η Ελλάδα τα δάση της από τις πυρκαγιές ένα δρόμο πρέπει να ακολουθήσει: Την πρόληψη», είχε πει ο καθηγητής Γκολντάμερ, αναφερόμενος στην τραγωδία που έζησε η Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021, που είχε αποτέλεσμα να καούν πάνω από 500.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

«Στην Ελλάδα δυστυχώς απουσιάζει ο ενιαίος και κοινός σχεδιασμός αντιπυρικής προστασίας, λείπουν τεκμηριωμένα τοπικά σχέδια πυροπροστασίας, όπως και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό», τόνιζε ο καθηγητής Γκολντάμερ και πρόσθετε:

«Αντίθετα, αντί να δαπανώνται κονδύλια για την πρόληψη, ξοδεύονται πολλαπλάσια χρήματα για την καταστολή των πυρκαγιών. Μόνο που μέχρι τώρα η κατάσταση αυτή κάθε άλλο παρά οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του μηχανισμού».

Οι προειδοποιήσεις του Γερμανού καθηγητή δεν βρήκαν ευήκοα ώτα. Επί της ουσίας οι εισηγήσεις της επιτροπής Γκολντάμερ αγνοήθηκαν. Οσα εναέρια μέσα και αν έχουμε, αυτά δεν σβήνουν τις φωτιές, απλά συμβάλουν στον περιορισμό τους.

  • Τις φωτιές σβήνουν οι χερσαίες δυνάμεις. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα: Στο Πυροσβεστικό σώμα υπάρχουν κάπου 4.500 κενές θέσεις πυροσβεστών. Τα κονδύλια για μισθοδοσίας των πυροσβεστών είναι μειωμένα στα 7,4 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Οι ίδιοι οι πυροσβέστες καταγγέλλουν ότι σχεδόν τα 8 στα 10 πυροσβεστικά οχήματα στη χώρα είναι μεγάλης ηλικίας και πολλά παρουσιάζουν συνεχώς τεχνικά προβλήματα.

Μήπως πρέπει επιτέλους να λυθούν εδώ και τώρα αυτά τα προβλήματα; Και όχι απλώς να λέμε στους δύσμοιρους πολίτες «τρέξτε για να σωθείτε;».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Η Λωζάννη δεν είναι ιερό κείμενο, φυσικά θα το συζητήσουμε» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν: Ο Τούρκος “Σουλτάνος” αρέσκεται να παίζει το ρόλο του «χαμαιλέοντα»….

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: