Φωτιές ανάβουν στην Κύπρο οι εκποιήσεις ακινήτων: Πυροσβεστική παρέμβαση Χριστοδουλίδη στους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων

O Νίκος Χριστοδουλίδης ΦΩΤΟ: ΓΤΠ ΡΙΟ




Από κοντά πιάνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τους βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ), για να αποτρέψει την ψήφιση της επίμαχης πρότασης νόμου, με την οποία αναστέλλονται οι εκποιήσεις μέσω της έκδοσης διατάγματος του δικαστηρίου.

Η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία υπογράφουν ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι, τρείς από τους εννέα βουλευτές του ΔΗΚΟ καθώς και οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές, είναι προγραμματισμένη να τεθεί εκ νέου ενώπιον της Ολομέλειας την Πέμπτη.

Παρά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Δικαστήριο των Εκποιήσεων καθώς και της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ για το Μηχανισμό της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), δεν έχει εκλείψει ακόμη ο κίνδυνος για να έρθουν τα πάνω-κάτω στις εκποιήσεις.

Και αυτό γιατί δεν έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις των βουλευτών για το νόμο των εκποιήσεων και δεν έχουν πεισθεί ότι με το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων διασφαλίζονται πλήρως οι ευάλωτοι δανειολήπτες.

Το απόγευμα θα ανηφορίσουν στο προεδρικό μέγαρο οι 16 βουλευτές των συνεργαζόμενων κομμάτων, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση των κομμάτων με τον Πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες μετά την κρίσιμη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Η προσπάθεια του Νίκου Χριστοδουλίδη θα είναι διπλή. Από τη μια θα καλέσει τους συνεργάτες του να καταψηφίσουν την πρόταση νόμου και από την άλλη θα τους ζητήσει να μην προχωρήσουν στην κατάθεση τροπολογιών για τη συμπερίληψη της μικρής επαγγελματικής στέγης και των αγροτεμαχίων στο Μηχανισμό της ΚΤ, καθώς κάτι τέτοιο, όπως έχει λεχθεί στους κομματικούς αρχηγούς, θα έβαζε σε περιπέτειες την κυπριακή οικονομία.

Από την πλευρά τους, στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων θα καλέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει δυνατές πρωτοβουλίες για να πείσει τα υπόλοιπα κόμματα να υιοθετήσουν τα κυβερνητικά μέτρα και παράλληλα να τα διαβεβαιώσει πως με αυτά παρέχεται ένα επαρκές δίκτυ προστασίας στους δανειολήπτες.

Επίσης, θα απαιτήσουν να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση προς την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ζητώντας την στήριξη του κόμματος στην περίπτωση που τεθεί αίτημα για αναβολή της συζήτησης τόσο της επίμαχης πρότασης νόμου, όσο του Δικαστηρίου των Εκποιήσεων και του Μηχανισμού της ΚΤ.

Όπως υποστηρίζουν βουλευτές της συγκυβέρνησης, την περασμένη Πέμπτη ο ΔΗΣΥ αρχικά είχε δεσμευθεί πως θα συναινούσε στην αναβολή της συζήτησης όλων των ρυθμίσεων για τις εκποιήσεις για το Φθινόπωρο, ωστόσο την τελευταία στιγμή είχε συμφωνήσει για να μεταφερθεί η συζήτηση για αυτή την εβδομάδα.

Πάντως,σε περίπτωση που η Ολομέλεια την Πέμπτη αποφασίσει να αναβληθεί η συζήτηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις εκποιήσεις, τότε αυτές θα μεταφερθούν για το Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, δεδομένης και της δέσμευσης των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων γι’ αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αυτό θα διευκόλυνε τη Βουλή θα προχωρήσει σε λεπτομερή εξέταση του νομοθετικού πακέτου.

Αξίζει να σημειωθεί πως και να εγκριθούν οι νομοθετικές προτάσεις για τους πλειστηριασμούς λόγω του παγώματος των εκποιήσεων, θα εφαρμοστούν το Νοέμβριο.

Πακέτο μέτρων

Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Στο πακέτο, περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ειδικής δικαιοδοσίας γνωστού ως Δικαστηρίου Εκποιήσεων, το οποίο για να εφαρμοστεί θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την έκδοση οδηγιών από το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου να μπορεί να ορίσει αριθμό δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του δανειολήπτη, του εγγυητή και του παρόχου εξασφάλισης με τον πιστωτή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση η οποία εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία, η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Οικονομικών θα αναφερθεί στο Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, για το οποίο η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο.

Θα τους ενημερώσει, επίσης για τα πέντε νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί, τα οποία θα καταστήσουν πιο ελκυστικό το Σχέδιο για τους δανειολήπτες.

Παράλληλα, θα τους πληροφορήσει για το νέο Σχέδιο Εστία, καθώς αναμένεται να διαφοροποιηθούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Κεραυνός θα αναφερθεί και στις προσπάθειες για ενίσχυση με προσωπικό του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε πως το πακέτο μέτρων αντιμετωπίζει το ζήτημα των εκποιήσεων, προσθέτοντας πως «προστατεύει τους ευάλωτους δανειολήπτες, τους ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, αλλά λόγω των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων και της οικονομικής κρίσης που έχουμε διέλθει».

Σήμερα θα συζητηθούν στη Βουλή και ο Μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας, η επίμαχη πρόταση για το πάγωμα των εκποιήσεων αλλά και αυτή της ΕΔΕΚ που διαλαμβάνει την εκποίηση ενός ακινήτου στην εκτιμώμενη αξία κατά την ημερομηνία σύναψης της δανειακής σύμβασης.

ΠΗΓΗ: philenews.gr

«GUARDIAN-2023»- Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση Εθνικής Φρουράς και Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: