Εποχή των παθών για τα ελικόπτερα Chinook που δοκιμάζονται από τις διαθεσιμότητες: Παρόντα ανελλιπώς σε φωτιές, αεροδιακομιδές, επιχειρησιακές ανάγκες [videos]

Τα ελικόπτερα Chinook κάθε χρόνο γράφουν εκατοντάδες ώρες στον τομέα της πυρόσβεσης από αέρος. Πηγή: ΓΕΕΘΑ/ ΓΕΣ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL

Η εβδομάδα ξεκίνησε δύσκολα για τις δυνάμεις πυρόσβεσης αλλά και για τα εναέρια μέσα, καθώς το επιτελείο βρέθηκε για ακόμη μια φορά να μετρά τις διαθεσιμότητες που έχει ώστε να αντιμετωπίσει από αέρος την πύρινη λαίλαπα.

Άλλωστε και οι υψηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών ανάγκασαν κυρίως την Πολεμική Αεροπορία να προχωρήσει σε προληπτικές μετασταθμεύσεις των παλαιότερων Canadair, σε βάσεις που η τοπική θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για πάγια τακτική, κάθε καλοκαίρι, για την οποία συνεργάζονται η αεροπορία με τους μετεωρολόγους.

Την ίδια στιγμή όμως στην πίστα των Μεγάρων και συγκεκριμένα σε αυτή του 4ου Τάγματος Ελικοπτέρων, τα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού καταβάλλουν τον δικό τους μαραθώνιο αγώνα ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη.

Τα ελικόπτερα Chinook, τα μόνα που μπορούν να επιχειρήσουν κάτω από αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες απογειώθηκαν και επιχείρησαν για ώρες πάνω από τα πύρινα μέτωπα του Λουτρακίου.

Το ζήτημα των ελικοπτέρων που έχουν ακόμη επάρκεια σε διαθέσιμες ώρες, ίσως είναι το μεγαλύτερο από τα στοιχήματα στην παρούσα στιγμή. Και αυτό έρχεται να προσθέσει ώρες εργασίες για τα κλιμάκια συντήρησης των ελικοπτέρων τα οποία θα πρέπει με την προσγείωσή τους στα Μέγαρα να ξεκινήσουν επιθεώρηση και συντήρηση ώστε να είναι έτοιμα για την επόμενη μέρα.

Παρά την σχετικά πρόσφατη κίνηση που είχε γίνει από την πλευρά του Γενικού Επιτελείου Στρατού, να προχωρήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια νέων Chinook στην διαμόρφωση Foxtrot και παράλληλα την αναβάθμιση των υφισταμένων ελικοπτέρων, το ερώτημα που προκύπτει στην παρούσα δύσκολη στιγμή είναι πως θα ξεπεραστεί το παρόν πρόβλημα…

Μην ξεχνάμε ότι και πριν από δύο χρόνια, είχε δημιουργηθεί μείζον θέμα με την διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων Chinook και μάλιστα την ώρα που ήταν σε εξέλιξη μεγάλα πύρινα μέτωπα.

Πάντως ο Γολγοθάς για το προσωπικό που συντηρεί τα ελικόπτερα και φέτος το καλοκαίρι φαίνεται ότι θα είναι μακρύς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα η Αεροπορία Στρατού έχει το δικό της μερίδιο καθήκοντος να βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους πολίτες, ως «από μηχανής Θεός».

Αυτό άλλωστε κάνει 365 ημέρες τον χρόνο συνδράμοντας σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Βοηθώντας διαρκώς τους πολίτες και μεταφέροντάς τους όπου χρειάζεται, όπως για παράδειγμα σε μεγάλα νοσοκομεία.

Άλλωστε η απάντηση των Αμερικανών για τα νέα Chinook και την αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, περί τα τέλη του 2023. Και με αυτή το Γενικό Επιτελείο Στρατού καθώς και η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού θα μάθουν για το κόστος της αγοράς των επιπλέον δέκα νέων ελικοπτέρων αλλά και για την αναβάθμιση.

Πάντως, όταν φτάσει η αμερικανική απάντηση θα ξεκινήσουν οι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα επιτελεία ώστε να προχωρήσει τη συμβασιοποίηση η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Στην πρώτη φάση των συνομιλιών, οι Αμερικανοί είχαν σημειώσει προς την ελληνική πλευρά ότι οι τιμές των ελικοπτέρων θα είναι πιθανότατα ίδιες με εκείνες που τα αγοράζει ο αμερικανικός στρατός. Και σε ό,τι αφορά την διαδικασία της αναβάθμισης, αυτή δεν θα ξεπερνά το 70% του κόστους των νέων ελικοπτέρων ενώ πρόκειται να γίνει στις ΗΠΑ στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας.

Τόσο το ΓΕΣ, όσο και το ΓΕΕΘΑ έχουν εντάξει την αναβάθμιση του στόλου των Chinook σε μια από τις κεντρικές κινήσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, διότι τα χρόνια προβλήματα των συγκεκριμένων ελικοπτέρων σε συνάρτηση με τις διαθεσιμότητες είναι ένας δυσεπίλυτος γρίφος. Και αυτός εντείνεται ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις εκατοντάδες ώρες πτήσεων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, αεροδιακομιδών αλλά και της αεροπυρόσβεσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Μας ενδιαφέρουν τα LCS που αποσύρουν οι ΗΠΑ, αλλά δεν θα πάρουμε… γουρούνι στο σακί: Απάντηση στην ερώτηση της Hellas Journal από το Πολεμικό Ναυτικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: