Η …χάρη του Γενικού Εισαγγελέα έφτασε στις Βρυξέλλες: Έκθεση της Κομισιόν συνιστά ενίσχυση του θεσμού της Νομικής Υπηρεσίας στην Κύπρο

Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου, Γιώργος Σαββίδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η Κύπρος καλείται να ενισχύσει την ανεξαρτησία και τη λογοδοσία της Νομικής Υπηρεσίας, μέσω της δυνατότητας επανεξέτασης αποφάσεων του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα να μην ασκήσει διώξεις ή να διακόψει ποινικές διαδικασίες, αναφέρει η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) για το κράτος δικαίου.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα εξετάζει τις εξελίξεις στα 27 κράτη μέλη σε τέσσερις βασικούς τομείς για το κράτος δικαίου: το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, το πλαίσιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την πολυφωνία των μέσων επικοινωνίας και άλλα θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται με τους ελέγχους και τις ισορροπίες.

Συγκεκριμένα, η έκθεση συνιστά στην Κύπρο να:

– Ενισχύσει την ανεξαρτησία και της λογοδοσίας της Νομικής Υπηρεσίας, μεταξύ άλλων με την πρόβλεψη δυνατότητας επανεξέτασης των αποφάσεων του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα να μην ασκήσει διώξεις ή να διακόψει ποινικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα σχετικά με την ανεξαρτησία και την αυτονομία της Εισαγγελίας.

– Να θεσπίσει κανόνες σχετικά με τη δημοσιοποίηση περιουσιακών στοιχείων από τους αιρετούς αξιωματούχους, ώστε να καθιερωθεί η τακτική και ολοκληρωμένη υποβολή δηλώσεων, σε συνδυασμό με αποτελεσματικούς, τακτικούς και πλήρεις ελέγχους.

– Να διασφαλίσει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς διαθέτει τους οικονομικούς, ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους για την αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων της.

– Να θεσπίσει νομοθεσία για τη διασφάλιση της δίκαιης και διαφανούς κατανομής των διαφημιστικών δαπανών από το κράτος και τις κρατικές εταιρείες.

– Να ισχυροποιήσει τους κανόνες και τους μηχανισμούς για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διακυβέρνησης των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, λαμβανομένων υπόψη των ευρωπαϊκών προτύπων για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

– Να προχωρήσει στην υιοθέτηση του πλαισίου για την αποτελεσματική και έγκαιρη διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη στη νομοθετική διαδικασία και να διασφαλίσει την εφαρμογή του.

Δικαστικές μεταρρυθμίσεις

Η έκθεση επαινεί την Κύπρο για τις «σημαντικές μεταρρυθμίσεις» στο δικαστικό της σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων δικαστηρίων και της εισαγωγής νέων κριτηρίων για τους διορισμούς δικαστών.

«Αν και η σύνθεση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει και μη δικαστικά μέλη, ενισχύοντας έτσι τη δημοκρατία, δεν επιτρέπεται ακόμη η ευρύτερη συμμετοχή δικαστών που επιλέγονται από τους συναδέλφους τους, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα» τονίζει.

Ανεξάρτητη Αρχή κατά της διαφθοράς

Παράλληλα, η έκθεση συγχαίρει τη χώρα για τη δημιουργία της Αρχής κατά της διαφθοράς, η οποία ωστόσο, σημειώνει ότι λειτουργεί «με περιορισμένο προσωπικό». Συνεχίζοντας, τονίζεται ότι έχουν διαπιστωθεί αδυναμίες σχετικά με την «περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες κάτι που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στα οικονομικά στοιχεία των δημόσιων οργανισμών».

Προβλήματα υπάρχουν επίσης όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των ερευνών και των διώξεων, ενώ εξακολουθούν να μην υπάρχουν αποτελέσματα για τις υποθέσεις διαφθοράς στα υψηλά κλιμάκια, αναφέρει η έκθεση.

Ανεξαρτησία των ΜΜΕ

Σχετικά με την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, σημειώνεται ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης ενισχύθηκε για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Ωστόσο, δεν υπήρξαν ακόμη εξελίξεις όσον αφορά στη ρύθμιση της διανομής της κρατικής διαφήμισης.

«Ένα νομοσχέδιο για την ελευθερία του Τύπου, εάν υιοθετηθεί, θα εισάγει διατάξεις σχετικά με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, θα κατοχυρώσει έναν κώδικα πρακτικής και θα περιέχει πρόνοιες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης», προσθέτει.

Mε πληροφορίες από Φιλελεύθερος

Επίσημη επίσκεψη Δένδια αύριο στην Κύπρο: Συνοδεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Φλώρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: