«Εκοψε» στα δύο τη Ρόδο η πυρκαγιά, στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα στην καρδιά του νησιού: Ολονύχτια μάχη σε Κάρυστο, Κέρκυρα [videos]

Φωτογραφία: Copernicus




Χωρίς τέλος μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο καθώς μάχη με τις φλόγες και τον χρόνο δίνουν εκατοντάδες πυροσβέστες προκειμένου να ανακόψουν τα πύρινα μέτωπα σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές και να περιορίσουν την επέκταση των πυρκαγιών μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, οπότε θα επιχειρήσουν εκ νέου τα εναέρια μέσα.

Η φωτιά στη Ρόδο μαίνεται για όγδοο  24ωρο, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Το «σμαραγδένιο νησί» έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά στη μέση ακριβώς της τουριστικής περιόδου, καθώς έχουν υποστεί ζημιές περιουσίες, εγκαταστάσεις και βέβαια έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους που με βάση τις πρώτες δορυφορικές εκτιμήσεις υπολογίζονται σε άνω των 107.000 στρεμμάτων.

Η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσσαρι, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς και να μην κατευθυνθεί αυτή σε άλλες δασικές περιοχές. Οι συνθήκες στις οποίες δίνεται η μάχη είναι εξαιρετικά δύσκολες, με τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν στην περιοχή.




Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν από το απόγευμα, ενώ αναζωπυρώσεις έχουμε και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

Εκκενώθηκαν πέντε περιοχές

Νωρίτερα, το 112 ήχησε για τουλάχιστον πέντε περιοχές στο νησί. Πιο συγκεκριμένα εκκενώθηκαν το Γεννάδι, το Βατί, τα Μάσσαρι, η Μαλώνα και ο Κάλαθος.

Εκτός από το τρομακτικό μέτωπο της Ρόδου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με πύρινα μέτωπα και στην υπόλοιπη χώρα. Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις δίνεται στην Κάρυστο, με το 112 να ηχεί το μεσημέρι, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από οικισμούς και τις φλόγες να γλύφουν τις αυλές σπιτιών.

Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη στην Αχαΐα, ενώ μάχη με τα «καντηλάκια» δίνεται στην Κέρκυρα.

Κάρυστος

Στις 3.30 το απόγευμα, το 112 ενημέρωσε τους κατοίκους του χωριού Άγιοι να φύγουν και να κατευθυνθούν με ασφάλεια προς Κάρυστο.

Η φωτιά που είχε ξεκινήσει το μεσημέρι της Κυριακής, στο νότιο άκρο της Εύβοιας, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων,είχε αναζωπυρωθεί. Κάηκαν στάνες και ακούστηκαν εκρήξεις σε μια περιοχή κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλότερη βλάστηση.

Νωρίτερα είχε χρειαστεί να εκκενωθούν οι οικισμοί Πλατανιστό και Παλαιοχώρι.

Λόγω των ισχυρών ανέμων οι διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώθηκαν σε ένα ενιαίο μέτωπο το οποίο κατευθύνθηκε προς Λιβάδι, Καστρί και Πλατύ Γυαλό.




Άοκνες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων όλη τη νύχτα, που ανεφοδιάζονταν και συνέχιζαν να επιχειρούν στα μέτωπα.




Τα μέτωπα αυτή την ώρα εξακολουθούν να είναι μεγάλα στο σημείο, με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν ακόμα. Η κατάσταση για άλλη μια νύχτα, εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Κέρκυρα

Μεγάλη μάχη έδωσαν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις σε Παντοκράτορα και Βιγλατούρι, όπου το μέτωπο παρέμενε σε εξέλιξη μέχρι νωρίς το απόγευμα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συγκεντρώθηκαν κάτω από το μοναστήρι του Παντοκράτορα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση 17 περιοχών. Στις Σινιές, οι φλόγες έφτασαν στις αυλές εξοχικών κατοικιών. Τα τρία μέτωπα μαίνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν μπήκαν σε κάποιο οικισμό.

Περίπου 2.500 άνθρωποι κυρίως τουρίστες χρειάστηκε να απομακρυνθούν και όταν κρίθηκε ασφαλές επέστρεψαν στα τουριστικά καλύμματα.




Αγωνιώδεις προσπάθειες ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα της Κέρκυρας, πραγματοποιούν πυροσβέστες και εθελοντές, με τους ανέμους ωστόσο ακόμα να προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Αχαΐα

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης πάλεψαν όλη τη νύχτα με τα πύρινα μέτωπα στην Αχαΐα. Μεγάλο και ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν στον οικισμό Τράπεζα. Οι κάτοικοι έβλεπαν τη φωτιά να κατευθύνονται πάνω τους, αλλά δεν εγκατέλειψαν στιγμή τα σπίτια τους.




Με τη φωτιά να ξεσπά σε τρία σημεία ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της Αχαΐας «βλέπουν» εμπρησμό πίσω από τις φωτιές.

Από τον Ελαιώνα, μέχρι το Διακοπτό και την Τράπεζα, το μέτωπο έκαιγε ανεξέλεγκτο, ενώ στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνέδραμαν υδροφόρες και μηχανήματα των ΟΤΑ.

Η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Αχαΐας είναι βελτιωμένη πλέον, ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή υπό το φόβο ισχυρής αναζωπύρωσης.

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το μέτωπο στην Κάρυστο: Πληροφορίες ότι αγνοείται κτηνοτρόφος στον Πλατανιστό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: