Έφη Αχτσιόγλου: Ανακοινώνει την Τετάρτη στο Ωδείο Αθηνών την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

FILE PHOTO: Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έφη Αχτσιόγλου εισέρχεται στα γραφεία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου του κόμματος, Αθήνα Κυριακή 2 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, η Έφη Αχτσιόγλου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση θα γίνει αύριο στις 12:30 το μεσημέρι, στο περιστύλιο του Ωδείου Αθηνών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η κυρία Αχτσιόγλου δεν θα καταθέσει μία πλήρη πολιτική πλατφόρμα αλλά ένα πρώτο περίγραμμα στόχων και επιδιώξεων για τον ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Τσίπρα εποχή.

Σίγουρη επίσης πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, αλλά αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί «θεσμικά» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Από εκεί και πέρα τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο αυτή τη στιγμή. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να το σκέπτεται ακόμη, ο Αλέξης Χαρίτσης τηρεί σιγήν ιχθύος ενώ μάλλον απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο -αν υπήρξε ποτέ στ’ αλήθεια- να είναι υποψήφιοι οι Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου.

Υπάρχει τέλος και ένα μικρό ερωτηματικό για τον μεταβατικό πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτη Φάμελλο. Όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα στον ALPHA για το εάν θα είναι υποψήφιος δεν το απέκλεισε λέγοντας: «Δεν το έχω ξεκαθαρίσει κι έτσι κι αλλιώς γνωρίζετε ότι απ’ όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία σοβαρότητα και σεμνότητα που αντιμετωπίζουν το ζήτημα…».

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

Αν στις υποψηφιότητες δείχνει να ξεκαθαρίζει το θέμα αυτό που είναι ακόμη ασαφές είναι το πότε θα διεξαχθεί τελικά η εκλογική διαδικασία καθώς υπάρχει μια αμφιθυμία και μια αβεβαιότητα σκοπών και στόχων.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν έγινε διεξοδική συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών.

Διαφαίνεται ότι η πλειονότητα των στελεχών θεωρεί ότι η εκλογή προέδρου δεν μπορεί να καθυστερήσει, όμως διατυπώνονται και προτάσεις που είτε ανατρέπουν τον προγραμματισμό είτε βάζουν νέα δεδομένα.

Έτσι, από τη μια πλευρά συσπειρώνονται οι υποστηρικτές της Έφης Αχτσιόγλου -από την τάση των προεδρικών, τη ΔΗΜΑΡ, τα στελέχη της διεύρυνσης και την Ομπρέλα- που επιθυμούν να τελειώσει η εκλογική διαδικασία το συντομότερο δυνατόν: Δηλαδή στις 3 Σεπτεμβρίου ο πρώτο γύρος, όπως είχε αρχικά οριστεί.

Από την άλλη πλευρά, ένα μέρος της Κίνησης μελών και της ΡΕΝΕ που τάσσονται υπέρ της πολιτικής συζήτησης και των πιο μαζικών διαδικασιών από τα κάτω, ώστε το εγχείρημα της διαδοχής να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους, μιλώντας ακόμη και για Νοέμβριο και πάντως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Μάλιστα όσοι τάσσονται υπέρ της μικρής παράτασης της εκλογής προέδρου επικαλούνται και τα μηνύματα της οργανωμένης βάσης του κόμματος που ζητούν χρόνο ώστε οι τοπικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα να καταφέρουν να κινητοποιήσουν τα μέλη του κόμματος.

Ο μεγάλος φόβος είναι η σύγκριση: Όταν για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα πριν ένα χρόνο προσήλθαν περίπου 170.000 μέλη αντιλαμβάνονται ότι ένας αριθμός που θα φτάνει με το ζόρι τις 30.000 άτομα δεν βοηθά στη «νομιμοποίηση» της νέας ηγεσίας όποια και αν είναι αυτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Έρχεται με φόρα η υποψηφιότητα της Αχτσιόγλου: Απέναντί της ο Νίκος Παππάς και μετά το… χάος – Κανείς όμως δεν είναι βέβαιος για το πότε

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: