Έδρασαν με τις παρακολουθήσεις και στην Ελλάδα: Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ προσέθεσε στη μαύρη λίστα του τις εταιρίες Cytrox και Intellexa

Photo by Markus Spiske via Pexels




Στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) τέθηκε η Intellexa, η εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο, οι εταιρείες συμπεριλήφθησαν στη λίστα «για διακίνηση προγραμμάτων του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, θέτοντας σε απειλή με αυτό τον τρόπο το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως».

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πρόσθεσε σήμερα Τρίτη δύο εταιρείες παρακολούθησης με έδρα την Ευρώπη στη λίστα ελέγχου εξαγωγών, στα πλαίσια των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την παράνομη χρήση λογισμικού spyware.

Πρόκειται για τις Cytrox, εταιρεία παρακολούθησης με έδρα την Ουγγαρία και την ελληνική εταιρεία Intellexa, επίσης εταιρεία παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο καθώς δύο σχετιζόμενες εταιρικές οντότητες στην Ιρλανδία και την Βόρεια Μακεδονία.

Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι ρεπορτάζ διεθνών δικτύων όπως οι New York Times έχουν ήδη καταδείξει ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια εξαγωγής των λογισμικών παρακολούθησης της Intellexa προς χώρες της Αφρικής της Ασίας και της Αραβικής Χερσονήσου.

Προσπάθειες επικοινωνίας που έκανε το Reuters με εκπροσώπους της Cytrox και της Intellexa δεν απέδωσαν προς ώρας.

Όπως σημειώνει το άρθρο του Reuters, το πρακτορείο είχε μεταδώσει πέρυσι ότι Έλληνας εισαγγελέας άνοιξε έρευνα μετά από ισχυρισμό δημοσιογράφου (σ.σ. Θανάσης Κουκάκης) ότι το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης σε επιχείρηση της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο δημοσιογράφος είπε στο Reuters ότι πίστευε ότι το τηλέφωνό του είχε μολυνθεί από το λογισμικό παρακολούθησης Predator που αναπτύχθηκε από τη Cytrox και το οποίο, όπως είπε, πωλείται στην Ελλάδα από την Intellexa.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι εταιρείες προστέθηκαν τη λίστα για διακίνηση κακόβουλων λογισμικών “που αξιοποιούνται για την πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών, απειλώντας έτσι το απόρρητο και την ασφάλεια ατόμων και οργανισμών παγκοσμίως”.

Το Reuters είχε μεταδώσει τον Αύγουστο του 2022 ότι ο επικεφαλής των ελληνικών πληροφοριών δήλωσε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει έναν δημοσιογράφο, όπως ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο, σε μια παραδοχή που συμπίπτει με την αυξανόμενη πίεση τότε στην κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης.

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας, η πρόσθεση τους στη μαύρη λίστα έγινε με εισήγηση της αμερικανικής πρεσβείας, στην Αθήνα

Με πληροφορίες από το Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχεται ότι δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία από τον Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Ελπίζει στο… συντομότερο δυνατόν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: