«Διαφωνώ με τη διαδικασία, δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος» λέει ο Διονύσης Tεμπονέρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί στρατηγική ήττα

FILE PHOTO: Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Τεμπονέρας εισέρχεται στα γραφεία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του οργάνου του κόμματος, Αθήνα Κυριακή 2 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Έντονη κριτική για τις διαδικασίες της επόμενης μέρας -μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα- στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Διονύσης Τεμπονέρας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα συμμετάσχει σε εκλογή από διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Ο κ. Τεμπονέρας, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, τόνισε ότι για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στο ζήτημα της φυσιογνωμίας, στο ζήτημα των αιτιών της ήττας.

Ειδικότερα, σχολίασε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε απλώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα. Ένα κόμμα που είχε φτάσει στο 36% το 2015 έχασε το 50% της εκλογικής του δύναμης και μάλιστα έχασε την εκλογική του δύναμη ανεξαρτήτως κοινωνικής ομάδας, γεωγραφικού ή άλλου προσδιορισμού άρα δεν μπορούμε να λέμε ότι για αυτό ευθύνεται είτε η απλή αναλογική, είτε τα ΜΜΕ, αλλά θα πρέπει στο εσωτερικό μας να αναζητήσουμε τις αιτίες αυτής της ήττας.

Οι αιτίες είναι πολλές θα μπορούσα να τις επικεντρώσω όμως ως δομικές σε δύο κυρίως άξονες. Ο πρώτος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, που συγκροτήθηκε ως ένα κόμμα συνιστωσών, δεν κατόρθωσε να αποκτήσει ιδεολογική ενότητα, να αποκτήσει δηλαδή καθαρή ιδεολογική φυσιογνωμία. Δεν κατορθώσαμε ποτέ να αποκτήσουμε σαφή ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και φυσιογνωμία. Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα δηλαδή να μπορέσει να ρίξει άγκυρα μέσα στην κοινωνία».

Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο σημείωσε ότι θα πρέπει να κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και να ορίσει τις βασικές σταθερές.

«Δηλαδή να μας αποδώσει πολιτικές θέσεις, να μας δώσει σαφή και οριοθετημένη πολιτική ταυτότητα, να μας δώσει μια συγκεκριμένη πολιτική φυσιογνωμία. Η προβληματική της ομιλίας μου στην Πολιτική Γραμματεία ήταν ακριβώς αυτό δηλαδή ότι δεν μπορεί το συνέδριο και δεν πρέπει, να είναι ένα συνέδριο το οποίο θα είναι όμηρος ενός προσώπου ή όμηρος κάποιων μηχανισμών. Εννοώ με αυτό ότι δεν μπορεί το πρόσωπο, οποιοδήποτε πρόσωπο, να ορίσει τις πολιτικές θέσεις και όχι το αντίστροφο» σημείωσε.

Και πρόσθεσε:

«Οι πολιτικές θέσεις είναι αυτές οι οποίες θα πρέπει να προσδιορίσουν και το πολιτικό πρόσωπο και βεβαίως ένας πρόεδρος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή με ένα fast track συνέδριο σε έναν αποτυπωμένο πολιτικό συσχετισμό και εντός ΣΥΡΙΖΑ, και αναφέρομαι και στις ιδεολογικές τάσεις, να πρέπει να προκαταβάλει τις αποφάσεις του συνεδρίου οι οποίες θα έρθουν σε ύστερο χρόνο. Κατά την άποψή μου πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο το οποίο θα λύσει τα ζητήματα αυτά, θα κάνει μια σωστή αποτίμηση, για αυτό και πέρα από το συνέδριο αυτό με ηρεμία θα πρέπει να ορίσει τα νέα πολιτικά όργανα δηλαδή την Πολιτική Γραμματεία, την Πολιτική Επιτροπή βεβαίως και τον πρόεδρο. Το αν ο πρόεδρος θα εκλεγεί από τη βάση του κόμματος ή όχι είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τα δει και το καταστατικό συνέδριο γιατί θα είναι και καταστατικό συνέδριο. Το καταστατικό αυτή τη στιγμή λεει ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από τα μέλη και αυτή είναι μια δημοκρατική λειτουργία η οποία μπορεί να αποδοθεί και ιδιαίτερα χρήσιμη».

Ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε ότι έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα πρέπει να πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και έχει, όπως είπε, δεσμευτεί ότι η ίδια πρόταση θα φτάσει και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να προδικάσω εξελίξεις σας λέω όμως ότι επειδή θέτω τα ζητήματα αυτά ως ζητήματα σοβαρά, ως ζητήματα αρχής, ως ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις αρχές και τις αξίες μου προφανώς δεν προτίθεμαι να συμμετάσχω σε καμία διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από μια διαδικασία η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Εννοώ ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια εκλογική διαδικασία που θα ορίσει τον πρόεδρο με βάση τον οδικό χάρτη όπως αυτός έχει αποτυπωθεί από την Πολιτική Γραμματεία. Είμαι σαφής δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος, από εκεί και πέρα με βάση τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις του οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής ο καθένας θα λάβει τις αποφάσεις του».

Σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Μπορώ να συμμετάσχω σε μια διαδικασία μέσα από ένα συνέδριο το οποίο θα αποτυπώσει θέσεις, πολιτική ταυτότητα και φυσιογνωμία και βεβαίως εφόσον προσδιοριστούν όλα αυτά υπάρχει και διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο για μένα δεν είναι της παρούσης, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει με ηρεμία και θα πρέπει οι πολιτικές να ορίσουν και τα πρόσωπα».

Σωκράτης Φάμελλος: Οδυνηρή η αποχώρηση Τσίπρα, θα ανταποκριθούμε στην ευθύνη μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: