Δεν πείθεται ο γερουσιαστής Μενέντεζ ούτε με το τουρκικό “ναι” στη Σουηδία: Απαιτεί να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των γειτόνων της…

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Ρόμπερτ Μενέντεζ. Φωτογραφία από τη σελίδα του γερουσιαστή στο Facebook, Senator Bob Menendez




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ένας σημαντικός Αμερικανός γερουσιαστής αρνείται να άρει τη μακροχρόνια δέσμευσή του για την πώληση των 40 μαχητικών αεροσκαφών Block 70 F-16 στην Τουρκία παρά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να προχωρήσει στη συμφωνία.

Η πιθανή πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνει επίσης 80 κιτ εκσυγχρονισμού.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι η πώληση θα προχωρήσει αφότου ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία ότι η χώρα του θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez, D-N.J.), είπε στον ιστότοπο Defense News (κείμενο Bryant Harris) την Τρίτη ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων για να εμποδίσει την πώληση.

«Πάντα έλεγα ότι η επικύρωση της Σουηδίας, η οποία θα έπρεπε φυσικά να συμβεί, δεν είναι η εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τον λόγο που (δεν θα επέτρεπα) την πώληση των F-16», είπε ο Μενέντεζ. «Υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό μόνο».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε συνομιλίες με τον κ. Μενέντεζ σχετικά με το «πάγωμα» (της πώλησης) των F-16 τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο γερουσιαστής είπε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν «μπορεί να βρει έναν τρόπο να διασφαλίσει ότι θα σταματήσει η επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον των γειτόνων της, η ηρεμία επικρατεί τους τελευταίους μήνες, αυτό είναι υπέροχο, αλλά πρέπει να υπάρχει μια μόνιμη πραγματικότητα».

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παραπονιέται συχνά για τουρκικές εισβολές στον εναέριο χώρο της και ο Ερντογάν πρόκειται να παραστεί στα εγκαίνια ενός νέου αεροδρομίου στο κατεχόμενο από τους Τούρκους βόρειο τμήμα της Κύπρου, την Πέμπτη.

Η Κύπρος χωρίστηκε το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε στον απόηχο ενός πραξικοπήματος με στόχο την ένωση με την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα η οποία αναγνωρίζει την «τουρκοκυπριακή διακήρυξη ανεξαρτησίας».

Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει επίσης αμερικανικά μαχητικά F-16 σε επιθέσεις εναντίον κουρδικών ομάδων που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη βόρεια Συρία.

Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τον Οκτώβριο, επειδή το τουρκικό κοινοβούλιο έχει θερινές διακοπές δύο μηνών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Έξι μέλη της κοινοβουλευτικής «ελληνικής» και της «αρμενικής ομάδας» του Κογκρέσου έστειλαν δικομματική επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) την περασμένη εβδομάδα καλώντας την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν να επισυνάψει «σαφέστατους και ουσιαστικούς μηχανισμούς για να προβλέψει την παύση, την καθυστέρηση ή την απότομη επιστροφή» στην πώληση των F-16 «εάν Η Τουρκία εμπλέκεται σε ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

«Ενώ χαιρετίζουμε την παρούσα παύση των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν έχει αλλάξει πολιτική», έγραψαν στην επιστολή οι βουλευτές, με επικεφαλής της ομάδας τον Κρις Πάππας (Chris Pappas, D-N.H.).

«Η εντύπωση ότι η Τουρκία έχει βελτιώσει τις σχέσεις με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα διαψεύδεται από το γεγονός ότι η Άγκυρα διατηρεί ένα casus belli εναντίον της Αθήνας», αναφέρουν.

Η Ελλάδα πιέζει επίσης να συμμετάσχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών F-35 της Lockheed Martin. Οι ΗΠΑ έδιωξαν την Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα το 2019, αφού η Άγκυρα αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι το ραντάρ των S-400 θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να κατασκοπεύει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν ασκήσει πίεση κατά των αντίστοιχων πωλήσεων αεροσκαφών των ΗΠΑ που επιδιώκει η γείτονά τους.

Η πολιτεία καταγωγής του Menendez, το Νιου Τζέρσεϊ, διαθέτει τον έκτο μεγαλύτερο ελληνοαμερικανικό πληθυσμό στις ΗΠΑ και τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό Αρμενo-Αμερικανών.

Παρά την αντίθεσή του στην πώληση των F-16, ο Menendez επέτρεψε τον Απρίλιο μια πώληση 259 εκατομμυρίων δολαρίων αναβαθμίσεων λογισμικού αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού για τον τρέχοντα στόλο F-16 της Τουρκίας.

«Είμαι αντίθετος με τα F-16, αλλά δεν αφορούσε την πώληση των F-16», είπε ο Μενέντεζ στο Defense News αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση κιτ αεροηλεκτρονικών. «Είναι μια πώληση για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των υπαρχόντων αεροσκαφών στη δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και για αυτόν τον λόγο την υποστηρίζω», είπε.

Ακόμα κι αν η πώληση των F-16 εγκριθεί από το Κογκρέσο, δεν είναι σαφές πότε η Τουρκία θα παραλάβει το νέο της αεροσκάφος λόγω της καθυστέρησης στην κατασκευή του συγκεκριμένου μαχητικού.

Για παράδειγμα, η Ταϊβάν περιμένει επίσης 66 F-16, τα οποία αποτελούν μέρος αγοράς ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ένα ευρύτερο ανεκτέλεστο σύνολο των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στο ασιατικό έθνος που έχει φτάσει τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από τον ιστότοπο Defense News, Bryant Harris – Menendez maintains hold on Turkey F-16 jets despite Sweden NATO deal

Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται: Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς της εισβολής του Αττίλα και ζητούμε από τους Έλληνες πολιτικούς να θυμούνται την προδοσία (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: