Μπορούν, η Ελλάδα, και η Κύπρος, να αναμένουν οτιδήποτε από τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν; Να επιμένει η Αθήνα στις “πάγιες θέσεις” της…

FILE PHOTO: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Δ), κατά τη διάρκεια γεύματος που του παρέθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην Κωνσταντινούπολη, Κυριακή 13 Μαρτίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*

Ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν καθότι τα ελληνοτουρκικά εμπίπτουν στα ζητήματα μιας ευρύτερης ατζέντας που σχετίζεται με την Τουρκία.

Φυσικά, το κορυφαίο ζήτημα που αφορά την Τουρκία και αναμένεται να συζητηθεί στο Βίλνιους είναι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για την οποία ο πρόεδρος Ερντογάν και η νέα του κυβέρνηση δεν έχουν άρει τους προβληματισμούς τους.

Πέραν από το πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και την επικείμενη, αν όχι παρούσα, αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο για την οποία ευθύνονται εν πολλοίς οι διασυνδέσεις του νέου Τούρκου ΥΠΕΞ.

Εστιάζοντας στα ελληνοτουρκικά, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση τρίτων χωρών στη διαχείριση των θεμάτων με την Ελλάδα. Βέβαια, κάτι τέτοιο χρειάζεται, ίσως, μια βαθύτερη ανάγνωση, καθώς το ζήτημα, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς, δεν τίθεται με όρους παρεμβάσεων τρίτων, αλλά υπό ποιες συνθήκες συμβαίνει αυτό και με βάση ποιους κανόνες.

Η Ελλάδα διαπραγματεύεται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης, επομένως, όταν οι σχετικοί κανονισμοί καταπατώνται είτε με δόγματα, όπως αυτό της “Γαλάζιας Πατρίδας” των Τούρκων, είτε με δηλώσεις που αφορούν την καταστροφή της Αθήνας, μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, με πυραύλους, είτε με προκλητικές ενέργειες, οι οποίες σχετίζονται με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, τότε η παρέμβαση λ.χ. διεθνών οργανισμών είναι απολύτως απαραίτητη.

  • Άλλωστε, στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι η διεθνοποίηση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, καθώς, η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε ήδη, είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Επομένως, τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι μόνο προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη ευρύτερα και τη βορειοατλαντική συμμαχία ειδικότερα.

Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε μια διαχρονική εξομάλυνση των σχέσεών της με την Τουρκία, καθώς κάτι θα τέτοιο θα ερχόταν σε πλήρη αντιδιαστολή με το αναθεωρητικό προφίλ της γείτονος, δηλαδή με την ιστορία.

Μπορεί, ίσως, να ελπίζει σε μια μερική, προσωρινή, αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας, στα πλαίσια και της σχετικής νηνεμίας που παρουσιάζεται στους αιθέρες, η οποία, όμως, θα οικοδομεί μια σαθρή εμπιστοσύνη, καθώς οι απειλές πολέμου, οι επιστολές στον ΟΗΕ εναντίον της Ελλάδος, το τουρκολιβυκό μνημόνιο και άλλες παράμετροι που δορυφορούν τα ελληνοτουρκικά, δεν πρόκειται να αποσυρθούν.

Εάν, επομένως, ο πρόεδρος Ερντογάν επιμένει σε μια τέτοιου είδους ατζέντα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, πρέπει αδήριτα να εφαρμοστεί η πάγια θέση της ελληνικής πλευράς πως ζητήματα κυριαρχίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί μια αρκετά θετική εξέλιξη για την Τουρκία, η οποία αφορά την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Αίγυπτο. Η κρίση στις σχέσεις Αιγύπτου και Τουρκίας επήλθε:

  • Πρώτον, λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Ελλάδος, αλλά και της Αιγύπτου,
  • Δεύτερον, λόγω της τουρκικής παρέμβασης στη Λιβύη, κάτι που αποτελούσε κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο και
  • Τρίτον, λόγω της ύπαρξης των φανατικών ισλαμιστών στην Αίγυπτο. Ωστόσο, ο διορισμός των πρεσβευτών σε Κάιρο και Άγκυρα και η θετική επικοινωνία Σίσι και Ερντογάν δεν επιβαρύνουν τις στέρεες σχέσεις Ελλάδος – Αιγύπτου.

Τέλος, η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν ο οποίος αναρωτιέται κατά πόσον η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα αποτελεί βάρος ή όφελος για τη συμμαχία, μαρτυρεί τις τουρκικές προθέσεις ενόψει της συνόδου.

Το αίτημα της Τουρκίας για αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου στη Σουηδία αποτελεί απλώς ένα ακόμα πρόσκομμα, μια ακόμα δικαιολογία, έτσι ώστε να συμβάλει στην περαιτέρω καθυστέρηση του ζητήματος, αφού η μοναδική στόχευση της Τουρκίας είναι η αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16.

Αναμένεται, επομένως, από την ελληνική διπλωματία, η ξεκάθαρη επιμονή στις πάγιες θέσεις της πλευράς μας, έναντι των αυταρχικών και αναθεωρητικών τουρκικών πεποιθήσεων.

*Πολιτικός επιστήμων, επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Θέλουν να αποτύχει η Λευκωσία και να πετύχει η Άγκυρα για να… αυτοδικαιωθούν! Η πολιτική της αδράνειας και η ιδεολογία της προσαρμογής εφαρμόζεται μόνο στην Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: