Λάβρος ο Μπλίνκεν εναντίον του Μαδούρο: «Λάθος μήνυμα» ο αποκλεισμός υποψηφίων από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

FILE PHOTO: O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. EPA, OLIVIER MATTHYS / POOL




Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έκρινε χθες Πέμπτη πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στέλνει λάθος «μήνυμα» ενόψει των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς με την απόφαση να αποκλείσει υποψήφια της αντιπολίτευσης στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

«Ο αποκλεισμός εξέχοντος μέλους της αντιπολίτευσης το οποίο ήθελε να συμμετάσχει στις εκλογές αυτές στέλνει βεβαίως το αντίθετο μήνυμα» από το ότι το Καράκας θέλει «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γουιάνα, χώρα που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα.

«Νομίζω πως αυτό είναι βαθιά, βαθιά ατυχές», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Είπε ακόμη ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στο Καράκας «είναι μέσο για την επίτευξη σκοπού, και ο σκοπός είναι να συμβάλουμε να εκπληρωθεί η βούληση του λαού της Βενεζουέλας να αποκατασταθεί η δημοκρατία.

Και όπως έχω ήδη πει, αυτό ξεκινά με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, από τα φαβορί της αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών του 2024, απαγορεύτηκε να αναλάβει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα για 15 χρόνια, κάτι που πρακτικά τη θέτει εκτός μάχης, με απόφαση του Γενικού Ελεγκτή της Βενεζουέλας (σ.σ. δημόσιου θεσμού ανάλογου του Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Η κυρία Ματσάδο, 55 ετών, φερόταν να προηγείται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, εόψει της εσωκομματικής διαδικασίας της αντιπολίτευσης, την 22η Οκτωβρίου.

Άλλα τρία εξέχοντα στελέχη της αντιπολίτευσης που θεωρούνταν φαβορί στη διαδικασία, ο Ενρίκε Καπρίλες, ήδη υποψήφιος δύο φορές, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρώην «μεταβατικός πρόεδρος», καθώς και ο Φρέντι Σουπερλάνο, ο οποίος κέρδισε υποψήφιο της συμπολίτευσης στις περιφερειακές εκλογές του 2021 στην πολιτεία Μπαρίνας (δυτικά), έχουν επίσης αποκλειστεί από την κούρσα.

Η αντιπολίτευση έχει τονίσει επανειλημμένα πως η εσωκομματική διαδικασία θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή υποψηφίων οι οποίοι δεν έχουν τυπικά δικαίωμα να είναι υποψήφιοι, καθώς ελπίζει ότι οι αποφάσεις που τους έθεσαν εκτός μάχης θα αρθούν πριν από τις εκλογές της επόμενης χρονιάς — η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής τους δεν έχει οριστεί ακόμη.

Αυτό ήταν κάτι που βρισκόταν στην καρδιά των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, διαδικασία όμως που έχει περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και μήνες.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας επέκρινε προχθές Τετάρτη τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ουάσιγκτον όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, κάνοντας λόγο για αμερικανική «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναφέρει πως θα χαλάρωνε τις κυρώσεις που επέβαλε για να αναγκάσει τον κ. Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία εάν σημειωνόταν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση ενόψει των προσεχών εκλογών.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τζορτζτάουν, Γουιάνα

Νεκρός στη Βενεζουέλα ο Ιβάν Μάρκες ηγέτης διαφωνούντων ανταρτών της οργάνωσης FARC της Κολομβίας που συνεχίζουν τον εμφύλιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: