Ατυπο «πάγωμα» μέχρι τον Οκτώβριο στις εκποιήσεις κύριων κατοικιών αξίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ: Συμφωνία Χριστοδουλίδη με τράπεζες και funds

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση του Υπουργείου Ενέργειας και των εταιρειών δραστηριοποίησης στον τομέα των υδρογονανθράκων με τίτλο «The Cyprus Gateway: Natural Gas to Power and Liquefaction». Photo: pio.gov.cy




Το «άτυπο» πάγωμα των εκποιήσεων κύριων κατοικιών αξίας μέχρι €350 χιλ. ίσως αποτελέσει την απάντηση της Κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Βουλή για αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος» (Ελευθερία Παϊζάνου), χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τους επικεφαλής των συνδέσμων τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια φόρμουλα, η οποία από τη μια θα προστατεύει τους δανειολήπτες και από την άλλη δεν θα προκαλεί επιπτώσεις στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα αλλά και θα αποτρέψει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους ξένους οίκους.

Η Κυβέρνηση βρισκόμενη «στα δύο στενά» λόγω της πλειοψηφίας που σχηματίζει η επίμαχη πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, του ΕΛΑΜ , της ΕΔΕΚ, της ΔΗΠΑ, των Οικολόγων, των τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ και των δυο ανεξάρτητων βουλευτών, με την οποία, οι δανειολήπτες θα προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και παράλληλα θα εξασφαλίζουν διάταγμα για αναστολή της εκποίησης για κατοικίες, αποφάσισε να προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κάλεσε τους πιστωτές να παρέχουν δίκτυ προστασίας μέχρι τον Οκτώβριο ή το τέλος του χρόνου στους ευάλωτους δανειολήπτες, μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που προωθεί.

Σήμερα, τόσο οι τράπεζες όσο και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων αναμένεται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις σε σχέση με τις οποίες θα δεσμευτούν πως θα βάλουν στην άκρη τις εκποιήσεις για κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ. μέχρι τον Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το μορατόριουμ εκποιήσεων κατοικιών δυνατό να παραταθεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Πάντως, σε περίπτωση που δεν θα εκποιούνται κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €350 χιλ. από τα κόκκινα δάνεια ύψους €2.2 δισ. που βρίσκονται στο τραπεζικό σύστημα, εκτιμάται ότι δάνεια ύψους €530 εκατ. πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανάφερε πως οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση κάποιων για καθολική απαγόρευση των εκποιήσεων το μόνο που θα πετύχει είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία της χώρας.

Πακέτο μέτρων

Παράλληλα με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι πιστωτές, η Κυβέρνηση ετοίμασε πακέτο μέτρων, για το οποίο θα ενημερωθούν σήμερα γραπτώς τα κόμματα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εγκριθεί σήμερα στο Υπουργικό το Δικαστήριο των Εκποιήσεων, στο οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες για υποθέσεις εκποιήσεων, χωρίς όμως δικαίωμα για αναστολή της εκποίησης.

Τα επόμενα 24 ώρα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ θα προχωρήσει στη δημοσίευση της απόφασης για το Σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης.

Αυτό θα ισοδυναμεί με επίσημη έγκριση και αμέσως το ΥΠΟΙΚ θα προχωρήσει σε πρόκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για να λάβουν μέρος στο Σχέδιο. Οι πιστωτές θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εντός 30 ημερών.

Ετοιμάζουν Εστία 2 με περισσότερους δικαιούχους

Στο Υπουργείο Οικονομικών «τρέχει» διαδικασία τροποποίησης του Σχεδίου Εστία για να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Μεταξύ άλλων, θα αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια και εξετάζεται το ενδεχόμενο πέραν της κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ. να ενταχθεί σε αυτό και η μικρή επαγγελματική στέγη.

Άλλο ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση είναι η ενίσχυση με προσωπικό του Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης.

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται και υιοθέτηση των δύο προτάσεων νόμου ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ.

Με την πρώτη πρόταση οι πιστωτές θα έχουν την υποχρέωση για αποστολή εκτενούς πληροφόρησης κατά τη διαδικασία εκποίησης, ώστε το υπόλοιπο ποσό του δανείου να τεκμηριώνεται με μεγάλη λεπτομέρεια.

Επίσης, οι πιστωτές θα έχουν την υποχρέωση (μόνο για κύριες κατοικίες μέχρι €250.000) να συνοδεύουν την πληροφόρηση και με πιστοποίηση από ελεγκτή για το ύψος του χρέους.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ προβλέπει τον τρόπο τιμολόγησης ακινήτων που ανταλλάσονται έναντι χρέους, δηλαδή αφορά τις περιπτώσεις «debt for asset swap”, οι οποίες είναι εκούσιες και όχι τη διαδικασία εκποίησης.

Στη δεύτερη πρόταση έγιναν νομοτεχνικές ενισχύσεις από το υπουργείο για να συνάδει με το σύνταγμα ενώ, θα υπάρξει εξαίρεση από το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης.

Υπάρχουν εκτιμήσεις πως το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων είναι αρκετό έτσι ώστε τα κόμματα της συγκυβέρνησης να αποσύρουν την υπογραφή τους από την επίμαχη πρόταση νόμου που σχηματίζει πλειοψηφία.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται την Πέμπτη να ζητηθεί αναβολή της συζήτησης των προτάσεων νόμου από την Ολομέλεια της Βουλής.

  • Αναστολή για οικίες έως 25.000

Αύριο τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα καταθέσουν πρόταση νόμου στην οποία θα ενσωματώνεται ο Μηχανισμός της Κεντρικής Τράπεζας για τις εκποιήσεις.

Μέσω του Μηχανισμού, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο «Φ», ο επιλέξιμος δανειολήπτης θα αποκτά το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη και θα μπορεί να καταχωρήσει έφεση (αίτηση αναστολής) με την παραλαβή της επιστολής τύπου «Ι» εντός δέκα ημέρων, για συγκεκριμένους λόγους.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται η αμφισβήτηση του ποσού της οφειλής, καθώς και η παραβίαση του κώδικα της ΚΤ.

Επιλέξιμος οφειλέτης θα θεωρείται αυτός που είναι συνεργάσιμος και το υπό εκποίηση ακίνητό του (υποθήκη) είναι κύρια κατοικία αξίας €250 χιλ.

Να σημειωθεί πως η αξίας της κύριας κατοικίας μειώνεται στις €250 χιλ. για να συνάδει με το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης, το οποίο αφορά ευάλωτους δανειολήπτες.

Θα καταβληθεί προσπάθεια την πρόταση νόμου να υπογράψει και ο ΔΗΣΥ.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Οι καμπάνες της εκκλησίας που μεγάλωσε και γαλουχήθηκε ηχούσαν σήμερα πένθιμα: Πολιτεία και λαός συνόδευσαν τον Γιώργο Χατζηιωνά στην τελευταία του κατοικία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: