Άραγε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μεταφέρει ενεργειακά “δώρα” στη Λευκωσία; Η Κύπρος αναμένει ενθαρρυντικά μηνύματα και για το φυσικό αέριο…

FILE PHOTO: Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) attends the weekly cabinet meeting in his office in Jerusalem, 09 July 2023. EPA, GIL COHEN-MAGEN, POOL




Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Είναι καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι και να ευελπιστούμε ότι η τρίτη επιβεβαιωτική γεώτρηση Α3 στο κοίτασμα Αφροδίτη, που ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου, θα έχει καλά αποτελέσματα.

Πολλές φορές στο παρελθόν επενδύσαμε σε αυτά «τα καλά νέα», πλην όμως αυτά δεν ήλθαν ποτέ. Κρατάμε, πάντως, αυτά που ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος έκανε λόγο για «καλές ενδείξεις». Υπάρχουν, είπε, κάποιες αρχικές τοποθετήσεις αλλά ανεπίσημες.

«Για πρώτη φορά επιχειρήθηκε γεώτρηση στο κέντρο του κοιτάσματος για να επιβεβαιώσει τις ποσότητες και την ποιότητα του φυσικού αερίου την οποία ουσιαστικά αναμέναμε», πρόσθεσε.

Στα σημαντικά που αναφέρθηκαν είναι κι αυτά που σημειώθηκαν αρμοδίως ότι ενώ είναι επιβεβαιωτική, βρίσκεται σε βάθος το οποίο, με μικρή παρέμβαση, μπορεί να θεωρηθεί και γεώτρηση ανάπτυξης του κοιτάσματος.

  • Βέβαια όλα αυτά τοποθετούνται για το 2027-2028. Παράλληλα με τη γεώτρηση, φαίνεται πως «το νερό έχει μπει στο αυλάκι» και σε σχέση με τις συζητήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ. Οσονούπω οι δυο τεχνικές επιτροπές θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ενόψει του γεγονότος ότι είναι έτοιμη η στελέχωση της.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την τριμερή συνάντηση (Κύπρου, Ελλάδος και Ισραήλ).

Κατά την παραμονή του στο νησί θα έχει και διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και θα παρακαθίσει και σε διευρυμένες συνομιλίες, στην παρουσία αντιπροσωπειών των δυο κρατών.

Η πιθανότητα είναι ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις γι’ αυτό το ζήτημα και στην Τριμερή στις 26 Ιουλίου, είπε ο υπουργός Ενέργειας, και ερωτηθείς σχετικά ανάφερε ότι έχουν συμφωνηθεί οι στόχο, που θα πρέπει να φέρουν εις πέρας σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

  • Είναι πρόδηλο ότι υπάρχει μια κινητικότητα στα ενεργειακά. Και δεν αφορά μόνο τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα. Και οι άλλες χώρες της περιοχής, που διαθέτουν φυσικό αέριο ή πραγματοποιούν έρευνες, κινούνται δραστήρια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, διαθέτουν μεταξύ τους κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης και παράλληλα λειτουργούν αυτόνομα. Στην μεγάλη εικόνα είναι το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον αλλά και το αμερικανικό, για άλλους προφανώς λόγους από αυτούς της Ε.Ε.

Το δεδομένο είναι πως υπάρχει ενδιαφέρον το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί. Όπως πρέπει να αξιοποιείται κάθε συγκυρία, που παρουσιάζεται ενώπιον μας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η άγνωστη λέξη του Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε μια διαπραγμάτευση δεν προαναγγέλλεις ότι θα υποχωρήσεις, και μάλιστα, χωρίς αναφορά σε κόκκινες γραμμές…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: