Αποτιμήθηκε θετικά η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Ταγίπ Ερντογάν: Έχει σημασία το πώς “βλέπουν” οι τρίτες χώρες τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά…

FILE PHOTO: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανταλλάσσει χειραψία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ – Αθήνα
Διευθυντής eKathimerini

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν αποτιμήθηκε και από τις δύο πλευρές ως θετική.

Η συμφωνία για επανενεργοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, με την επόμενη σύγκλησή του να τοποθετείται το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, αντανακλά την εκατέρωθεν πρόθεση για επανεκκίνηση της διαδικασίας ομαλοποίησης των σχέσεων.

Προφανώς, η εξίσωση την οποία επεξεργάζονται οι δύο χώρες, με την εμπλοκή «ισχυρών» της διεθνούς κοινότητας, είναι σύνθετη και θα υπάρχουν διαφορετικές και σε κάθε περίπτωση πολλαπλές αναγνώσεις στις όποιες εξελίξεις ακολουθήσουν.

Το βέβαιο είναι πως το επόμενο διάστημα θα διαμορφωθούν νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στη δημόσια διπλωματία.

  • Οποια φάση κι αν διανύουμε στις σχέσεις μας με τη γείτονα, είτε προσέγγισης και ήρεμων νερών είτε έντασης και αντιπαράθεσης, υπάρχουν ιδιαιτερότητες και ελλοχεύουν κίνδυνοι, που απαιτούν την καλύτερη δυνατή προβολή των ελληνικών θέσεων και επιχειρημάτων.

Από τη στιγμή που είναι δεδομένο ότι ο διεθνής παράγων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία και θα επηρεάσει σχεδόν άμεσα την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχει τεράστια σημασία το πώς βλέπουν και αποτιμούν οι τρίτες χώρες το πλαίσιο αυτής της εξέλιξης.

Στην τρέχουσα συγκυρία της εν μέρει αποκατάστασης των σχέσεων της Δύσης με την Αγκυρα, μετά τη συναίνεση του Τούρκου προέδρου στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εγκυμονεί ο κίνδυνος να απολέσουμε το όποιο πλεονέκτημα διαθέταμε το τελευταίο διάστημα στο πεδίο των δημοσίων σχέσεων.

Η διαμόρφωση της σωστής και επωφελούς για την Ελλάδα εικόνας απαιτεί μεθοδική δουλειά από ικανά στελέχη που διαθέτουν την εμπειρία και την προσωπικότητα για να περάσουν μηνύματα στους σωστούς αποδέκτες και να αναδείξουν με πειστικό τρόπο το αφήγημα της Ελλάδας.

Υπό μία έννοια, το έργο αυτό δεν είναι πολύ δύσκολο, καθώς η χώρα μας εδώ και χρόνια αποτελεί αποδεδειγμένα αξιόπιστο σύμμαχο που θέλει και μπορεί να συμβάλει έμπρακτα, στον βαθμό που της αναλογεί, στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της.

Στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης των ωφελημάτων που αφορούν όλους τους Ελληνες και δεν περιορίζονται σε μια κυβέρνηση, έναν πρωθυπουργό ή έναν αρμόδιο υπουργό, θα ήταν χρήσιμο –και μπορεί να γίνει– να υπάρχει αλληλοενημέρωση και συντονισμός κινήσεων με τις ηγεσίες ή τα αρμόδια στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον των δύο μεγαλυτέρων, ώστε το μήνυμα που εκπέμπει η χώρα να είναι εκ των πραγμάτων πιο ηχηρό.

  • Υπάρχουν στελέχη «εξαγώγιμα» που μπορούν να φέρουν εις πέρας τον στόχο αυτό, καθώς η πειστική ανάδειξη της ορθότητας των θέσεων της Ελλάδας ενίοτε διαμορφώνει τις ίδιες τις εξελίξεις.

Η εικόνα της Ελλάδας σε διπλωματικούς κύκλους, δεξαμενές σκέψης και έγκυρους αρθρογράφους, ιδιαίτερα σημαντικών χωρών, επηρεάζει καθοριστικά την ανάλυση και αποτίμηση που θα κάνουν οι τελευταίοι στα ζητήματα που μας αφορούν, και κατ’ επέκταση την προσέγγιση που θα υιοθετήσουν σε αυτά σημαντικές πρωτεύουσες των οποίων την κατανόηση και στήριξη επιδιώκουμε και δικαιούμαστε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αίτηση της Κύπρου στο ΝΑΤΟ με συντεταγμένες; Μπορεί να έχει τη «φιλοδοξία» να ενταχθεί στη Δυτική Συμμαχία μια χώρα, που δεν αναφέρεται στο χάρτη;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: