Η πρώτη ψηφιακή ελληνική Belh@rra στη θάλασσα το καλοκαίρι του 2024: Άμεσα στα θρανία τα hi tech στελέχη που θα τις χειριστούν [video]

Η φρεγάτα ΚΙΜΩΝ το καλοκαίρι του 2024 θα ξεκινήσει τις εν πλω δοκιμές. Πηγή: Hellas Journal




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL

Οι εν πλω δοκιμές για την πρώτη ψηφιακή φρεγάτα Belh@rra του ελληνικού στόλου αναμένονται το καλοκαίρι του 2024.

Από σήμερα έως τότε ο δρόμος δείχνει μακρύς. Αλλά δεν είναι έτσι σε ό, τι τουλάχιστον αφορά στην επιλογή πληρώματος.

Το ποιος θα είναι ο κυβερνήτης, ο ύπαρχος, τα ανώτερα στελέχη που χτίζουν την πυραμίδα των περίπου 120 στελεχών, μπορεί να έχουν επιλεγεί. Αλλά στο Πολεμικό Ναυτικό έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα -όχι απαραιτήτως κινδύνου- αλλά ειδοποίησης ώστε να επιλεγούν αυτοί που θα καθήσουν μπροστά από τις πολύπλοκες κονσόλες των ψηφιακών φρεγατών.

Και όπως λέγεται από έμπειρα στελέχη, όσοι πάρουν το «χρίσμα» ως μέλη της πρώτης Belh@rra για να δουλέψουν πάνω στα data center και τα ηλεκτρονικά συστήματα στα οποία βασίζεται σε πολλά η λειτουργία του πλοίου, πρέπει απαραιτήτως να… καθήσουν άμεσα στα θρανία.

«Όταν πάνε στην Γαλλία και στο Λοριάν πρέπει ήδη να είναι έτοιμοι. Οι Γάλλοι δεν θα τους μάθουν τη λειτουργία αλλά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ξεκαθαρίζουν πολλά από τα όσα φτάνουν στις οθόνες», λένε στελέχη που έχουν ασχοληθεί καιρό τώρα με τις νέες φρεγάτες που πρόκειται από το 2025 να ενταχθούν στον στόλο.

  • Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές απαιτούνται για κάθε φρεγάτα τουλάχιστον δέκα πρόσωπα τα οποία θα συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία περισσότερο ταιριάζουν σε εργαζόμενους εταιριών υπολογιστικών συστημάτων, σε σχολές υψηλού επιπέδου τεχνολογίας όπως το Πολυτεχνείο ή κάτι παρεμφερές.

Αν στο Πολεμικό Ναυτικό αυτά τα στελέχη δεν υπάρχουν, τότε πρέπει εκείνο να τους πλάσει και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Το που θα φοιτήσουν ώστε να μεταβούν ως το τέλος του χρόνου ή στις αρχές της νέας χρονιάς στην πόλη της Βρετάνης, είναι ένα ερώτημα διότι σε εξέλιξη βρίσκεται η αναζήτηση των τμημάτων που θα παράσχουν αυτές τις εξειδικευμένες γνώσεις.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται από αξιόπιστα χείλη, στην παρούσα περίοδο που η φρεγάτα Admiral Ronal έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει εν πλω δοκιμές, το γαλλικό ναυτικό αναζητά αυτά ακριβώς τα hi tech στελέχη τα οποία θα δουλέψουν πάνω στα data center και τα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης του πλοίου.

Τεχνολογία και ναυτοσύνη

Τα data center έχουν τέσσερα ψηφιακά δίκτυα, (operational networks). Τα δυο εξ αυτών θεωρούνται η «ηλεκτρική καρέκλα». Το πρώτο λαμβάνει όλες τις απόρρητες Συμμαχικές πληροφορίες και το δεύτερο όλες τις διαβαθμισμένες Εθνικές. Τα άλλα δύο αφορούν στη λειτουργία του πλοίου, από μηχανές μέχρι τα όπλα και τα «μάτια» της φρεγάτας.

Σύστημα διαχείρισης μάχης, σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης κατεύθυνσης ναυτιλίας, σύστημα διαχείρισης συστημάτων πλατφόρμας, cyber system. Όλα τα παραπάνω απαιτούν συγκεκριμένη εξειδίκευση.

Οι Γάλλοι τονίζουν την αξία της εξειδίκευσης, διότι σε όλα αυτά τα κέντρα θα φτάνουν με απίστευτο ρυθμό πληροφορίες και το στέλεχος που θα τα χειρίζεται απαιτείται να έχει άμεση αντίληψη ποιές από τις πληροφορίες βρίσκονται στην πρώτη βαθμίδα και ποιες μένουν πιο πίσω.

Μπορεί όμως τα συστήματα αυτά να λύνουν τα χέρια του πληρώματος και του κυβερνήτη αλλά το βέβαιο είναι ότι δεν αντικαθιστούν τη ναυτοσύνη και τις γνώσεις σε όλες τις μορφές ναυτικού πολέμου στις οποίες ξεχωρίζουν τα έμπειρα στελέχη του ναυτικού.

Πάντα, όπως σημειώνεται, υπάρχει ο κίνδυνος εφησυχασμού επειδή η τεχνολογία βοηθά στην θάλασσα, όμως από την άλλη πλευρά η ναυτοσύνη που είναι κτήμα των παραγωγικών σχολών του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει ο εγγυητής για ασφαλείς και νικηφόρους πλόες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Άρχισε το χτίσιμο και της φρεγάτας «Φορμίων» με τους 32 πυραύλους Aster 30: One shot, one kill για το πολεμικό μας ναυτικό – Παράδοση το 2026

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: