Αγωνία για το δεδομένα μεγάλο ύψος της ζημιάς στην αποθήκη των πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο: Προσπαθούν να γλυτώσουν τα χειρότερα – Έστειλαν προληπτικά τα F-16 στη Λάρισα

Μαχητικά και από τις τρεις πολεμικές μοίρες της 111 Πτέρυγας Μάχης απογειώθηκαν μαζικά για να μετασταθμεύσουν σε ασφαλείς αεροπορικές βάσεις λόγω της φωτιάς στη Ν. Αγχίαλο Πηγή : Πολεμική Ααεροπορία




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Η καταστροφή στην αποθήκη πυρομαχικών που απέχει 7,2 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου δεν έχει τινάξει στον αέρα μόνο τα «σίδερα» που φέρουν στις πτέρυγές τους τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 & Block 50.

Ποια είναι τα πυρομαχικά αυτά και ποιο το κόστος αυτής της καταστροφής έρχονται σε δεύτερη μοίρα διότι το αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή. Κατά δεύτερον με την προστασία των εγκαταστάσεων που έχουν παραμείνει αλώβητες από την πυρκαγιά.

  • Εδώ και λίγες ώρες συμβαίνουν γεγονότα που ίσως είναι η πρώτη φορά που έχουν κληθεί ν’ αντιμετωπίσουν στο ελληνικό επιτελείο και συγκεκριμένα στην Πολεμική Αεροπορία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας. Οι εξελίξεις στη Μαγνησία θεωρούνται ιδιαίτερες δύσκολες, κυρίως για τους πυροσβέστες οι οποίοι για δέκα και πλέον μέρες δίνουν κάθε μέρα μάχη σε πολλά σημεία της πατρίδας μας.

Η red zone που έχει δημιουργηθεί από την στιγμή των εκρήξεων οι οποίες δημιούργησαν «μανιτάρια» στον ουρανό της Μαγνησίας, έχει στόχο να περιφρουρηθεί η αποθήκη και τις επόμενες ώρες να γίνουν τα βήματα που πρέπει από την πυροσβεστική και τους πυροτεχνουργούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σε ακτίνα 3 χλμ η Πυροσβεστική έχει επισημάνει ότι δεν πρέπει να κινείται τίποτα.

Ψυκτικό υγρό ή επιβραδυντικό πέφτει από τις μάνικες των πυροσβεστών σε μια προσπάθεια να πέσει η θερμοκρασία στην καυτή ζώνη των εκρήξεων που συντάραξαν τη Μαγνησία, περιοχές της Φθιώτιδας και της Βόρειας Εύβοιας.

Στρατιωτικές πηγές λένε ότι, πιθανώς, σε 24 ώρες θα πλησιάσουν πιο κοντά ώστε να καταμετρηθεί το μέγεθος της καταστροφής από αυτές τις εκρήξεις. Όσοι όμως έχουν υπηρετήσει σε αυτές τις υπηρεσίες ήδη θέτουν τα δικά τους ερωτήματα κυρίως σε ό,τι αφορά στην πρόληψη.

Όπως δηλαδή έγινε αμέσως μετά τις εκρήξεις στην αποθήκη που προληπτικά τα αεροσκάφη F-16 Block 30 & F-16 Block 50, τα απογείωσαν οι αεροπόροι για να μετασταθμεύσουν σε άλλες ασφαλείς αεροπορικές βάσεις, μακριά από την πύρινη κόλαση που βιώνει εδώ και 48 ώρες η Μαγνησία.

Τα περισσότερα F-16 από την Αγχίαλο μετακινήθηκαν στη γειτονική αεροπορική βάση της Λάρισας που είναι και αυτή βασικός πυλώνας στην αεράμυνα της χώρας.

Η 111 Πτέρυγα Μάχης στη Ν. Αγχίαλο της Μαγνησίας διαθέτει σχεδόν το ¼ της δύναμης των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας και για τον καθένα από αυτά ίσως δύσκολα θα πιστέψει όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες.

  • Η αεροπορική βάση του Βόλου αριθμεί περίπου 70 μαχητικά F-16, με τον τύπο του Block 50 να οδεύει προς αναβάθμιση, ακόμη και στο επίπεδο Viper.

Πληροφορίες λένε ότι τα «hot» πυρομαχικά για τις αποστολές που έχουν οι δυο τύποι των αεροσκαφών της Αγχιάλου βρίσκονται σε άλλες αποθήκες κι όχι σε αυτή που βρίσκεται 7,2 χλμ μακριά από την βάση.

Εντός της 111 Πτέρυγας Μάχης βρίσκονται όπλα που αφορούν τόσο τα readiness, δηλαδή πυραύλους air to air, όσο και πυραύλους air to ground. Σε άλλες αποθήκες είναι οι επιπλέον φόρτοι για τις συγκεκριμένες αποστολές.

Πρόκειται για την βάση που έχει τα λεγόμενα και «work horse» F-16 τα οποία, πέραν της εκπαίδευσης βγάζουν την καθημερινή «λάντζα» στον ουρανό του Αιγαίου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

Τα ηλεκτρονικά υπερόπλα της Bell@ra που εγκλωβίζουν κάθε απειλή σε απόσταση100 χλμ και καθοδηγούν για την εξόντωσή της: Η Hellas Journal τα αποκαλύπτει

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: