Αυτή η Τουρκία δεν έχει αποδείξει ότι έχει μπέσα: Άρα εκτός από τη συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί η στρατηγική ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Η ενίσχυση των ΕΔ κρίνεται επιτακτική στην παρούσα στιγμή την ώρα που η διπλωματία εργάζεται για την ενίσχυση της χώρας στα διεθνή φόρα. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ – HELLAS JOURNAL

Η προσπάθεια που ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία για την προμήθεια με σύγχρονα αποτρεπτικά μέσα, μπορεί να μην έχει βαλτώσει αλλά με τα όσα συμβαίνουν, μάλλον περνά από τον κλοιό της διπλωματίας και των σχέσεων οι οποίες θέλουν την Ελλάδα ως τον πιστό σύμμαχο που δεν θα προκαλέσει με τις επιλογές του.

Η Αθήνα όμως, κακά τα ψέματα, έκανε τολμηρά βήματα που τοποθέτησαν στην φαρέτρα της μέσα, με τα οποία άνοιξε την ψαλίδα του ισοζυγίου δυνάμεων.

Και το έκανε μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί. Την περασμένη τετραετία λίγο έλειψε να βρεθούν οι δυο χώρες αν όχι σε εμπόλεμη κατάσταση, σίγουρα σε κάποιο θερμό επεισόδιο.

Οι προσπάθειες που ακολούθησαν ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δυο κρατών, στην παρούσα στιγμή, δείχνουν ότι Αθήνα και Άγκυρα θα επιχειρήσουν να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ξανά και ξανά ότι η διαφορά που υπάρχει είναι μόνο μια.

Ωστόσο οι δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κόμματος Ερντογάν, αλλά και οι πρακτικές στο πεδίο, μαρτυρούν ότι η Τουρκία όχι μόνο θα θελήσει να “διευρύνει” τον διάλογο με την Ελλάδα, αλλά θα συνεχίσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και το εύρος του FIR Αθηνών.

Η Άγκυρα, μέσω του Τσελίκ, μίλησε για ακόμη μια φορά για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αν. Αιγαίο. Η ίδια διατηρεί ενεργή την απειλή πολέμου (casus belli) αλλά δεν σταματά να διαμαρτύρεται.

Και η διαμαρτυρία αυτή πέραν της κατάδειξης των στρατιωτικών τμημάτων που βρίσκονται στα νησιά, περνά ακόμη και μέσα απο τα διπλωματικά τραπέζια. Η Άγκυρα ακόμη και δημόσια έχει πει ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα ζητήσει απο το Έλληνα πρωθυπουργό να μην συνεχιστεί ο κύκλος της εξοπλιστικής προσπάθειας που ξεκίνησε η χώρα μας.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή την προτροπή της Άγκυρας έχει απαντήσει αρνητικά, τονίζοντας ότι η κάθε χώρα έχει τον δικό της σχεδιασμό.

Επί του πεδίου, η γείτονα παρά την πτώση των προκλήσεων, σε γραφειοκρατικό επίπεδο λειτουργεί ακριβώς όπως έκανε το προηγούμενο διάστημα.

Η τελευταία πρόκληση που για διπλωματικούς λόγους περνά στα χαμηλά, κάτω από τα ραντάρ, έχει να κάνει με τη μοναδική παράβαση του FIR Αθηνών από ζεύγος τουρκικών F16, που δεν κατέθεσαν σχέδιο πτήσης ώστε να λάβουν μέρος στη Νατοϊκή άσκηση νότια της Καρπάθου.

Όμως αν αναζητήσει κανείς ΝΟΤΑΜ ή NAVTEX, εκεί θα δει ότι ο «πόλεμος» των γραφειοκρατικών διεκδικήσεων, δείχνουν με πλήρη σαφήνεια ότι η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ να αμφισβητεί αρμοδιότητες που έχει η Ελλάδα.

Και κατ επέκταση οι «Anti- NOTAM» ή οι «anti-NAVTEX» που εκδίδονται από τη γείτονα μαρτυρούν ουσιαστικά την αμφισβήτηση κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ο μονόδρομος για την Αθήνα πέραν της σταθερής διπλωματίας, είναι και η επέκταση της ουσιαστικής ενίσχυσης στο μακρύ της δόρυ. Και αυτό δεν είναι άλλο από τις ένοπλες δυνάμεις που χρειάζονται κυρίως καινούρια υλικά κι όχι απαραιτήτως μεταχειρισμένο υλικό που φτάνει στην χώρα μας, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις θα φέρει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα στον κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Συνεκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – Ιταλίας σε αντικείμενα επιχειρησιακής ετοιμότητας [video, photos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: