Βροχές και καταιγίδες και την Δευτέρα: Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα – «Βροχή» κλήσεων στην Πυροσβεστική Θεσσαλονίκης

FILE PHOTO: Αμάξια περνούν μέσα από πλημμυρισμένους δρόμους εν μέσω κακοκαιρίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Η καιρική αστάθεια στη χώρα μας θα συνεχιστεί και την Δευτέρα, καθώς βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και σε μεγάλο εύρος ανά την επικράτεια.

Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή ειδικά στα βόρεια τμήματα της Αττικής σημειώθηκαν έντονες καταιγίδες, οι οποίες σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσαν 51 χιλιοστά βροχής σε χρονικό διάστημα σχεδόν 2 ωρών. Η ισχυρή βροχόπτωση, επηρέασε κυρίως περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά σε μικρότερο βαθμό και το κέντρο της πόλης, σημειώθηκε το απόγευμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και η Πυροσβεστική να δεχτεί δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων. Αναλυτικότερα, όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Πυροσβεστικής, η νεροποντή ήταν εντονότερη στην περιοχή της Ευκαρπίας, με αποτέλεσμα η υπηρεσία να δεχτεί 30 κλήσεις για απάντληση υδάτων σε χρονικό διάστημα περίπου μίας ώρας, από τις 18.50 έως τις 20.00. Πυροσβέστες χρειάστηκε να μεταβούν επιτόπου σε δέκα συμβάντα, αλλά στα οκτώ διαπιστώθηκε ότι η στάθμη του νερού ήταν χαμηλή και δεν χρειαζόταν παρέμβαση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγο πριν τις 19.00, η βροχόπτωση προκάλεσε πρόβλημα και στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Ευκαρπίας, όπου λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα ήταν δύσκολη η διέλευση των οχημάτων. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν ήταν, κατά τις ίδιες πηγές, σημαντικό και δεν διήρκεσε πολλή ώρα. Προβλήματα σημειώθηκαν ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Πεύκα και Φίλυρο, αλλά και στη Σταυρούπολη και την Πολίχνη. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία το επόμενο 24ωρο, προβλέπονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και την κεντρική και βορειοανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Δευτέρα


Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Meteo, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα με πιθανότητα για σημαντικά ύψη βροχής, ενώ στα κεντρικά και βόρεια υπάρχει μικρή πιθανότητα τοπικά οι καταιγίδες να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Πιθανότητα για τοπικές βροχές ή και καταιγίδες υπάρχει στα ορεινά της Κρήτης. Στα υπόλοιπα τμήματα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές και παροδικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από 11 έως 24°C, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 11 έως 29°C, στην Ήπειρο από 10 έως 28°C, στη Θεσσαλία από 12 έως 29°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 29°C, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 27°C και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπεται αρχικά αίθριος γενικά καιρός. Ωστόσο, κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: