Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης: Στην όλο και φτωχότερη Γερμανία επιστρέφουν ραγδαία ακροδεξιά και βίαιος αντισημιτισμός

FILE PHOTO: A German national flag with ‘We are the people’ inscription as protesters demonstrate in front of Reichstags building in Berlin, Germany. The right-wing populist Alternative for Germany (Alternative fuer Deutschland, AfD) party called for a demonstration against rising prices. EPA, HANNIBAL HANSCHKE




Ακόμη και στην ευημερούσα Γερμανία πολλοί είναι εκείνοι που το φετινό καλοκαίρι δεν έχουν χρήματα για να απολαύσουν έστω και μία εβδομάδα διακοπών.

Παράλληλα η οικονομική κρίση ενισχύει τις εντάσεις στο εσωτερικό της Γερμανικής κοινωνίας καθώς μετά από δεκαετίες είναι εμφανή τα βίαια κρούσματα αντισημιτισμού.

Ο συνδυασμός της φτώχειας στην οποία πλέον βυθίζονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και της ακροδεξιάς βίας ξυπνούν φαντάσματα του παρελθόντος.

Οσον αφορά το θέμα της αδυναμίας πολλών πολιτών να κάνουν διακοπές το ακριβές ποσοστό δεν είναι ξεκάθαρο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του δικτύου RTL, ποσοστό 19% των ερωτηθέντων, δηλαδή σχεδόν ο ένας στους πέντε, δηλώνει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθεί κάποιον προορισμό φέτος.

Όμως μία επόμενη έρευνα του Ινστιτούτου Civey σε μεγαλύτερο στατιστικό δείγμα, για λογαριασμό του περιοδικού DER SPIEGEL, ανεβάζει το ποσοστό αυτό σε 25%.

Αυτό σημαίνει ότι ο ένας στους τέσσερις θα στερηθεί τις διακοπές του.

Άρα προφανώς «υπάρχει θέμα», αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι το καλοκαίρι του 2019, πριν από την πανδημία μόλις ο ένας στους επτά Γερμανούς δήλωνε σε αντίστοιχες έρευνες ότι δεν μπορεί να κάνει διακοπές.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου των Οργανώσεων για την Προστασία του Καταναλωτή (VZBV), το 56% των ερωτηθέντων θα κάνει «λιγότερες διακοπές», ενώ το 61% θα δαπανήσει φέτος λιγότερα χρήματα για «εξόδους σε μπαρ και εστιατόρια».

Η επικεφαλής του συνδέσμου, Ραμόνα Ποπ, δηλώνει σε γερμανικά ΜΜΕ ότι «υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, που αναγκάζουν τον κόσμο να κάνει περικοπές σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς του. Προφανώς η κρίση συνεχίζει να επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά».

Λιγότεροι Γερμανοί στη Γαλλία

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γαλλική τουριστική αγορά και η «δύσκολη», πλέον, σχέση της με το γερμανικό κοινό.

Θεωρητικά η Γαλλία ήταν και παραμένει μία από τις αγαπημένες επιλογές των Γερμανών για το καλοκαίρι και αυτό ισχύει όχι μόνο για το Παρίσι και την Κυανή Ακτή, αλλά και για λιγότερο γνωστούς προορισμούς, όπως η Βρετάνη.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Οργανισμού Τουρισμού (ATOUT), φέτος μόλις το 6% των Γερμανών αποφάσισε να έρθει για διακοπές στη Γαλλία, ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε το 10%.

Πολλοί από όσους έρχονται, κάνουν ιδιαίτερα οικονομική διαχείριση. Κατά μέσο όρο η ημερήσια κατά κεφαλήν δαπάνη των Γερμανών τουριστών στη Γαλλία δεν ξεπερνά τα 141 ευρώ.

Λιγότερα ξοδεύουν μόνο οι Βέλγοι (132 ευρώ) και οι Ιάπωνες (131 ευρώ). Στον αντίποδα, οι πιο «ανοιχτοχέρηδες» επισκέπτες είναι οι Αμερικανοί (208 ευρώ), οι Ισπανοί (180 ευρώ) και οι Κινέζοι (175 ευρώ).

Συνολικά πάντως, τα έσοδα για τον γαλλικό τουρισμό δείχνουν να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με το 2019.

Αναζητώντας πιο οικονομικές λύσεις

Μία όλο και πιο δημοφιλής λύση για οικονομικές διακοπές είναι οι ξενώνες νεότητας (youth hotels).

Ο ενδιαφερόμενος πληρώνει μία ετήσια συνδρομή στην αναγνωρισμένη εθνική ένωση ξενώνων νεότητας και, επιδεικνύοντας την ταυτότητά του, μπορεί να κλείσει ακόμη και last minute δωμάτιο, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Η μεγαλύτερη εθνική ένωση στην Ευρώπη είναι η γερμανική DJH, που εκπροσωπεί 410 youth hostels.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). ο πρόεδρος της DJH Όλιβερ Πέτερς επισημαίνει ότι φέτος ο αριθμός των οικογενειών που πλήρωσαν συνδρομή έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με το 2022.

Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, λέει, είχαν δηλωθεί 50.000 οικογένειες.

Στην Ελλάδα οι ξενώνες νεότητας απευθύνονται κυρίως σε νεαρούς περιηγητές με μειωμένες απαιτήσεις ως προς την ποιότητα της διαμονής.

Στη Βόρεια Ευρώπη τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά. Υπάρχουν ξενώνες, ιδιαίτερα σε λιγότερο πολυσύχναστους προορισμούς που δέχονται ολόκληρες οικογένειες ακόμη και σε ξεχωριστό δωμάτιο (αλλά συνήθως με κοινόχρηστους χώρους υγιεινής), προσφέροντας δυνατότητες για μία πολύ οικονομική διανυκτέρευση.

«Παρά τις πολλαπλές κρίσεις και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, φαίνεται ότι πολλές οικογένειες θέλουν να κάνουν διακοπές και τότε μας …ανακαλύπτουν», σχολιάζει ο Όλιβερ Πέτερς.

Ο βίαιος αντισημιτισμός

Μέσα σε αυτό το σκηνικό τα κρούσματα ρατσισμού αυξάνονται. Οπως για παράδειγμα ένα πρόσφατο περιστατικό στο Βερολίνο όπου δύο άνδρες οι οποίοι φώναξαν «Free Israel» δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι και μπαστούνι του μπέιζμπολ.

Αυτός είναι ο ορισμός της «εξωθεν βίας» με αντισημιτικό χαρακτήρα, όπως επισημαίνει η Γερμανικός Σύνδεσμος ¨Ερευνας για τον Αντισημιτισμό (RIAS), που καταγράφει αυτά τα κρούσματα βίας από το 2017.

Στην ευρύτερη στατιστική δεν περιλαμβάνονται μόνο περιστατικά με νεκρούς και τραυματίες, αλλά και η απλή σωματική βλάβη ή ακόμη και η απόπειρα επίθεσης.

Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του RIAS για το 2022, τα κρούσματα επιθέσεων με αντισημιτικό χαρακτήρα έχουν μειωθεί ελαφρά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο τα κρούσματα ακραίας βίας είναι περισσότερα από ποτέ.

Ένα παράδειγμα είναι οι πυροβολισμοί με στόχο τη συναγωγή και την ιδιωτική κατοικία ενός πρώην ραβίνου στην πόλη Έσεν τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπως επισημαίνει στην DW η ερευνήτρια Μπιάνκα Λόι, που συνυπογράφει την έκθεση, «όταν η επίθεση, η άσκηση βίας γίνεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο, έχει μία εμβέλεια που ξεπερνά τον χώρο αυτόν, διότι εντείνει την αίσθηση ανασφάλειας για τους Εβραίους που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή».

Για πρώτη φορά η έκθεση της RIAS δίνει μία ενιαία εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε έντεκα κρατίδια της Γερμανίας.

Ανάμειξη του Ιράν;

Τη δικαστική έρευνα για τους πυροβολισμούς στο Έσεν, καθώς και άλλα δύο συναφή και διαδοχικά περιστατικά στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας, έχει αναλάβει πλέον η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία.

Ανακρίνονται ύποπτοι, που φέρονται να έχουν σχέσεις με το Ιράν. Η Μπιάνκα Λόι ανησυχεί και λέει ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η «ιρανική απειλή».

Ανησυχεί όμως και για έναν άλλον λόγο: «Τα τρία βίαια περιστατικά στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία σημειώθηκαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το ένα μετά το άλλο, αλλά δεν έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα.

Είναι τρομακτικό να μην ενημερώνεται η κοινή γνώμη για τα κρούσματα αυτά…»

Μία «γκρίζα ζώνη» για τη στατιστική

Σε άλλα περιστατικά «χαμηλής έντασης» οι ερευνητές εντοπίζουν μία τεράστια γκρίζα ζώνη, που ακόμη δεν αποτυπώνεται στη στατιστική των αντισημιτικών συμπεριφορών, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν επικαλύψεις με άλλα πεδία της στατιστικής.

Για παράδειγμα, μία γυναίκα μπορεί να υφίσταται σεξιστική επίθεση με κριτήριο το φύλο της, αλλά ταυτόχρονα και αντισημιτική επίθεση λόγω καταγωγής.

«Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πεδίο και θεωρούμε σημαντικό να το τονίσουμε στην εκθεσή μας: πολλές φορές ο αντισημιτισμός δεν εμφανίζεται ως μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά συνοδεύεται και από άλλες προκαταλήψεις και συμπεριφορές διάκρισης», λέει η Μπιάνκα Λόι.

Στη Γερμανία η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων (ADS) θεωρείται κατ’ αρχήν αρμόδια για το ζήτημα.

Εκεί μπορούν να απευθυνθούν όσοι θεωρούν ότι υφίστανται διακρίσεις με βάση την εθνοτική καταγωγή, το φύλο, τη θρησκεία και την κοσμοθεωρία τους.

Την περασμένη χρονιά οι καταγγελίες ήταν περισσότερες από ποτέ, καθώς έφτασαν τις 8.827, αριθμός αυξημένος κατά 14% σε σχέση με το 2021 και διπλάσιος από το 2019.

Το 27% των καταγγελιών προέρχονται από άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ εξίσου υψηλό (27%) είναι το ποσοστό καταγγελιών που αφορούν την αγορά εργασίας.

Ένα ποσοστό 20% αναφέρεται σε «διακρίσεις στην καθημερινότητα», για παράδειγμα κατά την αναζήτηση κατοικίας, σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή ακόμη και στη διάρκεια επισκέψεων σε εστιατόρια.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle / Γιάννης Παπαδημητρίου και Λίζα Χένελ

«Δικαιοσύνη για τον 17χρονο Ναέλ»: Τρίτη νύχτα ταραχών στη Γαλλία, κίνδυνος να γενικευτούν τα βίαια επεισόδια, έκτακτη σύσκεψη από Μακρόν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: