Τρομώδης πανικός στις ελίτ της Μόσχας τις ώρες της ανταρσίας: Ζήταγαν αυτοκτονία Σόιγκου, μπήκαν σε learjet, σήκωναν μετρητά, υπουργός κατέφυγε στην Τουρκία [videos]

FILE PHOTO: Αποκλεισμένη η πρόσβαση στο Κρεμλίνο, την Κυριακή 25 Ιουνίου καθώς τα ίχνη της ανταρσίας είναι ακόμη καυτά στη Ρωσία. EPA/MAXIM SHIPENKOV




Ο Ρώσος Τζορτζ Σόρος: έτσι αποκάλεσε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια συνέντευξη του 2018. Τότε, το Κρεμλίνο ισχυριζόταν ότι δεν είχε καμία σχέση με τα “έργα και τις ημέρες” του Πριγκόζιν.

Πέντε χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2023, ο «Ρώσος Σόρος» και ο ιδιωτικός του στρατός κατέλαβαν μια στρατιωτική εγκατάσταση στη νότια Ρωσία και κατευθύνθηκαν προς τη Μόσχα με τα όπλα στα χέρια.

Ο Πούτιν το θεώρησε ένοπλη εξέγερση και προδοσία.

Μετά το τέλος της εξέγερσης, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι ο Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι του ζούσαν από κρατικούς πόρους  όλο αυτό το διάστημα.

Η ρωσική προπαγάνδα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πούτιν, ισχυρίζεται ότι η κοινωνία συσπειρώθηκε γύρω από τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Αυτό, φυσικά, δεν είναι αλήθεια.

  • Οι Ρώσοι δεν προσπάθησαν να σταματήσουν την προέλαση των μισθοφόρων καθ’ οδόν προς την πρωτεύουσα, και κανείς δεν βγήκε στους δρόμους. Αντίθετα, έβγαζαν μετρητά από τις τράπεζες , μάζευαν τρόφιμα και καύσιμα και ανησυχούσαν για τον εαυτό τους.

Στους διαδρόμους του Κρεμλίνου και τα “ρετιρέ” της Μόσχας

Τι συνέβαινε όμως στους διαδρόμους της εξουσίας και μεταξύ της ρωσικής ελίτ τις ημέρες της εξέγερσης;

Τι σκέφτονταν οι έχοντες εξουσία για τον Πριγκόζιν πριν από την ανταρσία και ήταν αληθινά ενωμένοι στην υποστήριξη του προέδρου κατά τη διάρκεια της;

Η αγγλόφωνη ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα “The Moscow Times” μίλησε με πηγές της στον κύκλο του Πούτιν, το Κρεμλίνο, την κυβέρνηση και κρατικές εταιρείες. Να τί είπαν.

Πριν την ανταρσία: “Έχει φιλοδοξίες”

Ο Πριγκόζιν έχει ασκήσει δημόσια κριτική στο υπουργείο Άμυνας από το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο ρωσικός στρατός άρχισε να χάνει ορισμένα από τα εδάφη που είχε καταλάβει στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο, είπε : «Πολλοί από εκείνους που είναι λεγόμενοι «επαγγελματίες» στρατιωτικοί δεν έχουν μάθει τίποτα εκτός από το πώς να φορούν τακούνια, να φορούν μπιχλιμπίδια και να γράφουν όμορφες εκθέσεις».

Η ρητορική του Πριγκόζιν σταδιακά έγινε πιο σκληρή και πιο στοχευμένη.

Τον Φεβρουάριο, κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ ότι ήθελαν να καταστρέψουν την ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία Wagner , ισχυριζόμενος ότι το υπουργείο Άμυνας τους είχε αρνηθεί τα αναγκαία πυρομαχικά. “Σόιγκου, Γκερασίμοφ!  Πού είναι τα πυρομαχικά;” φώναζε ο αρχηγός της Wagner.

  • Εν μέσω του πολέμου, ένα άτομο που δεν είχε επίσημη κυβερνητική θέση ή εξουσία, αλλά γνώριζε από καιρό τον Πούτιν, κατηγορούσε την προηγουμένως ανέγγιχτη στρατιωτική ηγεσία της χώρας για αναποτελεσματικότητα.

Γιατί επιτρέπονταν στον Πριγκόζιν να το κάνει αυτό και γιατί δεν τον χαλιναγωγούσε ο Πούτιν;

Στις αρχές Ιουνίου, όταν η Wagner αποσύρθηκε από την πρώτη γραμμή αλλά ο Πριγκόζιν συνέχισε τις προκλητικές του εκρήξεις, ρωτήθηκαν οι πηγές των Moscow Times.

Κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά. Ωστόσο, οι πιο έμπειροι συνεντευξιαζόμενοι ήταν σίγουροι ότι ο Πούτιν δεν ενέκρινε τις επιθέσεις του Πριγκόζιν στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας. Ο πρόεδρος, φυσικά, γνωρίζει αυτά τα ξεσπάσματα, αλλά δεν επιπλήττει τον Πριγκόζιν επειδή h Wagner πολεμά πιο αποτελεσματικά από τον επίσημο στρατό, εξήγησαν.

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, ένας υπάλληλος της προεδρικής διοίκησης που συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας περιέγραψε τον Πριγκόζιν ως εξής: “Πολεμάει αποτελεσματικά, άνθρωποι πεθαίνουν εκεί. Έχει το δικαίωμα να μιλήσει, είναι τα συναισθήματά του. Γιατί όχι Έχουμε ελευθερία λόγου».

Πολλοί επαίνεσαν τις οργανωτικές ικανότητες του Πριγκόζιν.

“Σίγουρα δεν είναι ένας συνηθισμένος τύπος, ούτε ηλίθιος. Όσα χρήματα κι αν έχεις, χρειάζεσαι μυαλό και οργάνωσε μια τεράστια επιχείρηση. Αλλά όσο πιο κοντά πλησιάζουμε στην ειρήνη, τόσο λιγότερους  τέτοιους ανθρώπους θα χρειαζόμαστε “, προέβλεψε μια  πηγή κοντά στην κυβέρνηση πριν από τρεις εβδομάδες.

Συνέκρινε τον Πριγκόζιν με τον επαναστάτη τρομοκράτη Γιακόβ Μπλούμκιν , γνωστό για τη δολοφονία του Γερμανού πρέσβη Μίρμπαχ, που πυροδότησε μια εξέγερση των Αριστερών Σοσιαλεπαναστατών εναντίον των Μπολσεβίκων.

“Έχει φιλοδοξίες για ανέλιξη γιατί εκτελεί με επιτυχία τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Αυτές είναι οι προσωπικές του φιλοδοξίες, πολιτικές και επαγγελματικές”, δήλωσε ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες ρωσικές κρατικές εταιρείες για τη συμπεριφορά του Πριγκόζιν.

  • Η κριτική του αρχηγού των μισθοφόρων προς το υπουργείο Άμυνας είχε ευρέως απήχηση στην πολιτική ελίτ.

“Αντικειμενικά, έχει δίκιο από πολλές απόψεις. Αυτό που βλέπω ευθυγραμμίζεται με τα λόγια του, τουλάχιστον όσον αφορά την οργάνωση της δουλειάς με τα στρατεύματα, τα υλικοτεχνικά και διαχειριστικά θέματα”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος που γνωρίζει καλά τον Πούτιν.

Μια άλλη πηγή κοντά στην κυβέρνηση σημείωσε ότι αν και πολλοί άνθρωποι στην εξουσία μπορεί να συμφωνήσουν με την ουσία των ισχυρισμών του Πριγκόζιν, λίγοι τον συμπονούν σε προσωπικό επίπεδο.

“Στέλνουν ο ένας στον άλλο βίντεό του ως αστείο, δωρεάν ψυχαγωγία. Πολλοί συμφωνούν με αυτά που λέει για τον μισογκρεμισμένο στρατό, αλλά δεν τρέφουν συμπάθεια γι ‘αυτόν γιατί, τελικά, είναι ακόμα ένας ληστής”.

Άνθρωποι με επιρροή κοντά στο Κρεμλίνο ισχυρίστηκαν ότι ο Πριγκόζιν έχει σημαντικά λιγότερες ευκαιρίες να επηρεάσει τον Πούτιν σε σύγκριση με τον Σόιγκου. «Ο Σόιγκου έρχεται σε επαφή με τον Πούτιν πολλές φορές την ημέρα, ενώ ο Πριγκόζιν, παρά την υποστήριξη του Πούτιν, δεν έχει την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη και μία φορά το μήνα», δήλωσε πηγή κοντά στο Κρεμλίνο.

Εξέγερση: «Όλοι  χάνουν γ@@το»
– «Καταλαβαίνεις τι συμβαίνει;»

– “Δεν έχω ιδέα.”

Έτσι έμοιαζε μια τυπική ανταλλαγή μηνυμάτων των Moscow Times με Ρώσους αξιωματούχους και κυβερνητικούς διευθύνοντες το βράδυ της Παρασκευής, όταν ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε την εκστρατεία του στο Ροστόφ. Κάποιοι δεν απάντησαν καθόλου.

Εκείνη τη στιγμή, κανείς δεν αντιλήφθηκε πλήρως πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση.

Όμως μέχρι το πρωί του Σαββάτου, μια ομάδα μισθοφόρων του Πριγκόζιν είχε καταλάβει την έδρα του Υπουργείου Άμυνας στο Ροστόφ-ον-Ντον, ενώ μια άλλη κατευθύνθηκε προς τη Μόσχα. Ο Πούτιν εμφανίστηκε σε βίντεο, κατηγορώντας την Wagner για στρατιωτική ανταρσία και προδοσία. H FSB και το Υπουργείο Άμυνας απαίτησαν από τους μισθοφόρους Wagner να καταθέσουν τα όπλα. Η Μόσχα, η περιοχή της Μόσχας και η περιοχή Βορόνεζ τέθηκαν υπό καθεστώς αντιτρομοκρατίας.

  • Μεταξύ εκείνων που κατέχουν υψηλές και μεσαίες θέσεις στη ρωσική άρχουσα τάξη, το κύριο συναίσθημα το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου ήταν η σύγχυση σχετικά με το τι συνέβαινε και πώς αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατόν κάτι τέτοιο.

«Όλοι χάνουν γα@@το και μορολογάνε », απάντησε μια υψηλόβαθμη πηγή κοντά στην κυβέρνηση όταν ρωτήθηκε πώς πάνε τα πράγματα. «Δεν λαμβάνουμε εσωτερικές πληροφορίες. Κανείς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ένας ομοσπονδιακός αξιωματούχος.

Από την Παρασκευή το απόγευμα, ορισμένοι πολιτικοί αξιωματούχοι, κυβερνητικοί διευθυντές και μέλη των οικογενειών τους άρχισαν να κάνουν κράτηση εισιτηρίων από τη Μόσχα, σύμφωνα με στενό γνωστό ενός Ρώσου ολιγάρχη.

«Όλοι έψαχναν πυρετωδώς για εισιτήρια, ακόμη και για την Αγία Πετρούπολη», είπε, καθώς η έξοδος από τη Ρωσία δεν είναι εύκολη λόγω των κυρώσεων τα διαθέσιμα αεροπορικά εισιτήρια εξαντλήθηκαν γρήγορα. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν θα επιβεβαίωνε de facto ότι φοβισμένοι αξιωματούχοι εγκατέλειπαν τη χώρα.

Δύο ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών ‘Αντον Σιλουάνοφ,  ζήτησε το Σάββατο από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν από διακοπές και επαγγελματικά ταξίδια και να είναι έτοιμοι να πάνε στη δουλειά τους τη Δευτέρα.

Το ερευνητικό πρακτορείο Vazhniye Istorii ανέφερε , επικαλούμενο στοιχεία παρακολούθησης πτήσεων, ότι τα ιδιωτικά αεροσκάφη των ολιγαρχών Αρκάντι Ρότενμπεργκ,  και Βλαντιμίρ Ποτάνιν, καθώς και του υπουργού Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ,, έφυγαν από τη Ρωσία στις 24 Ιουνίου. Και το αεροπλάνο του γιου του Γιούρι Κοβαλτσουκ, στενού φίλου του Πούτιν, πέταξε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη.

  • Ένας γνωστός του Μαντούροφ επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός πέταξε για την Τουρκία, λέγοντας ότι «σχεδίαζε αυτό το Σαββατοκύριακο εδώ και πολύ καιρό».

Ενώ κάποιοι έφευγαν από τη χώρα ή έφευγαν από τη Μόσχα, άλλοι εξοπλίζονταν. Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό οφειλόταν σε αυξημένο πατριωτισμό ή ανησυχίες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα μπορούσαν να αντισταθούν στους αντάρτες.

  • Η διοίκηση μιας κρατικής εταιρείας έδωσε όπλα σε ορισμένους από τους υπαλλήλους της.

«Το γραφείο μας είναι μια ασφαλής εγκατάσταση στο κέντρο της Μόσχας. Μετά την ομιλία του Πούτιν, μας κάλεσαν για συνάντηση και όσοι από εμάς είχαν εμπειρία μάχης ή υπηρέτησαν στο στρατό κλήθηκαν να περιπολούν στο δρόμο και το δρομάκι όπου βρίσκεται το γραφείο. Όσοι συμφώνησαν, πήραν όπλα. Οι υπηρεσίες ασφαλείας οργάνωσαν τα πάντα, αλλά δεν ήταν οι μόνοι που έκαναν περιπολία», είπε κορυφαίος διευθυντής της κρατικής εταιρείας.

  • Σύμφωνα με τον διευθυντή, το αφεντικό είπε στους υπαλλήλους: «Θα εξοντώσουμε τους τρομοκράτες μέχρι την τελευταία σφαίρα».

Ωστόσο, θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι η υπαρξιακή φρίκη βασίλευε σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τις κρατικές εταιρείες της Ρωσίας.

Η εξέγερση του Πριγκόζιν έγινε το Σάββατο. Πολλοί αξιωματούχοι και κυβερνητικοί διευθυντές είχαν εγκαταλείψει την πόλη την προηγούμενη μέρα και δεν υπήρχε άμεση απαίτηση να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Για παράδειγμα, ένας υπάλληλος της προεδρικής διοίκησης έφτιαχνε έναν κήπο στη ντάτσα του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, ενώ ο συνάδελφός του από τον κυβερνητικό μηχανισμό έκανε βόλτα με τα παιδιά του.

Οι υπάλληλοι του πολιτικού μπλοκ του Κρεμλίνου έπρεπε να εργαστούν το Σάββατο. Γύρω στις 10 το πρωί, μετά την ομιλία του Πούτιν, κυβερνήτες, βουλευτές και γερουσιαστές άρχισαν να δέχονται τηλεφωνήματα από τον Staraya Ploshchad [τοποθεσία της προεδρικής διοίκησης] ζητώντας να δηλώσουν δημόσια την υποστήριξή τους στον Πούτιν.

Ήταν σημαντικό για το Κρεμλίνο να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η κοινωνία στο σύνολό της είχε συσπειρωθεί γύρω από τον πρόεδρο. Μετά την εξέγερση, τόσο ο ίδιος ο Πούτιν όσο και η ρωσική προπαγάνδα θα επαναλάμβαναν τον ισχυρισμό ότι ο λαός ήταν με τις αρχές, όχι με τους αντάρτες.

«Καταγράψαμε ένα βίντεο που εκφράζει την υποστήριξή μας στον πρόεδρο πριν καν μας καλέσουν – πρώτα και κύρια, θέλαμε να καθησυχάσουμε τον κόσμο», θυμάται πηγή στην ηγεσία μιας από τις ρωσικές περιοχές.

Καμία άλλη οδηγία δεν ήρθε από το Κρεμλίνο — οι ίδιες οι περιφερειακές αρχές συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή μ Με πρωτοβουλία του κυβερνήτη, οι αξιωματούχοι ανακάλυψαν πόσα άτομα στις τάξεις τους υπηρετούσαν ή είχαν υπηρετήσει υπό τον Πριγκόζιν. Αποδείχτηκε ότι ήταν μόνο λίγα, και δεν υπήρχε λόγος να φοβόμαστε οποιαδήποτε αναταραχή στην περιοχή, είπε.

Μετά την ανταρσία: «Ο Σόιγκου πρέπει να αυτοπυροβοληθεί»

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Πριγκόζιν είπε ότι οι μισθοφόροι του θα γυρίσουν πίσω και θα πάνε στα στρατόπεδά τους, υποστηρίζοντας ότι είχαν φτάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατάφερε να αποσυρθεί η υπόθεση εγκληματικής ανταρσίας εναντίον του. Ο Πριγκόζιν και οι μισθοφόροι  του θα μετεγκατασταθούν στη Λευκορωσία βάσει της συμφωνίας.

Ενώ η Δευτέρα κηρύχθηκε μέρα αργίας για τους Μοσχοβίτες, όλοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι και διευθυντές επέστρεψαν στη δουλειά. Αυτό περιλάμβανε μέλη της κυβέρνησης, τα οποία δήλωσαν στην κάμερα ότι η οικονομία και η κοινωνική σφαίρα είχαν επιβιώσει από την εξέγερση και ότι όλα ήταν υπό έλεγχο.

  • Ωστόσο, η εξάντληση στα πρόσωπα του πρωθυπουργού και των βουλευτών του αντανακλούσε ξεκάθαρα το άγχος που είχαν υποστεί.

Τι συνέβη; Όσον αφορά την ίδια την εξέγερση, οι συνεντευξιαζόμενοι των Moscow Times συμφώνησαν ότι ο Πριγκόζιν «τους τρέλανε».

«Αργά ή γρήγορα, ο Novichok [ένας νευρικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε για να δηλητηριάσει τον αντιφρονούντα πολέμιο του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι] θα πρέπει να του δοθεί», είπε ένα άτομο που γνωρίζει καλά τον Πούτιν.

Αλλά ίσως περισσότερο από ό,τι ήταν απέναντι στην εξέγερση του Πριγκόζιν, η ρωσική πολιτική ελίτ ήταν απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του Πούτιν, των δυνάμεων ασφαλείας του και του στρατού.

«Ένιωσα πολύ ντροπή που κατέστη δυνατό κάτι τέτοιο στη χώρα μας», είπε υψηλόβαθμη πηγή στην εκτελεστική εξουσία, προσθέτοντας ότι αισθάνεται χειρότερα από ό,τι μετά την έναρξη του πολέμου.

“Ναι, αυτό είναι προδοσία, αλλά πώς είναι δυνατόν να κατέληξαν σε μια ειρηνική πόλη [Ροστόφ-ον-Ντον] χωρίς καμία αντίσταση; Αυτό το άτομο που έφυγε από το Ροστόφ [Σόιγκου], αν τα χάλασε όλα σε τέτοιο βαθμό , θα πρέπει απλώς να αυτοπυροβοληθεί αν έχει κάποια τιμή», είπε.

«Αυτοί οι άνθρωποι του Πριγκόζιν έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί καθ’ οδόν από το Ροστόφ, να είχαν χτυπηθεί για να μην τολμήσει κανείς — αυτό είναι καθήκον του κράτους. Αντίθετα, τους άφησαν να φύγουν  και τους επέτρεψαν να πάνε στη Λευκορωσία Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν ήταν εκεί, όλοι είχαν φύγει: ο Πούτιν, ο Σόιγκου, όλοι», είπε θυμωμένα μια άλλη πηγή  κοντά στην κυβέρνηση.

«Μια δημοκρατία της μπανάνας», «ένα τσίρκο», «μας έχουν τρελάνει» — αυτές είναι οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα συναισθήματα των συνεντευξιαζόμενων των Moscow Times σχετικά με την αντίδραση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας στην εξέγερση.

  • Μέλη της ρωσικής ελίτ, που είχαν ήδη προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του σχεδόν ενάμιση έτους πολέμου με την Ουκρανία, συγκλονίστηκαν για άλλη μια φορά βαθιά.

“Όλοι στην ελίτ πίστευαν ομόφωνα ότι ο Πούτιν είχε χάσει τον έλεγχο του Πριγκόζιν και ολόκληρης της κατάστασης. Θα το θυμούνται καλά”, δήλωσε η Αλεξάντρα Προκοπένκο, ειδικός στο Κέντρο Ευρασίας Carnegie Russia που μελετά τη ρωσική ελίτ.

Τέσσερις μέρες μετά την εξέγερση του Πριγκόζιν, ο Πούτιν πήγε στο Νταγκεστάν για να συζητήσει για τον τουρισμό. Όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνονται και συμπεριφέρονται οι αξιωματούχοι τώρα, ένας κυβερνητικός συνεντευξιαζόμενος απάντησε: «Όπως πάντα — σαν να μην συνέβη τίποτα :)».

 

 

 

Mε πληροφορίες από The Moscow Times

Ο Πούτιν από το… εξωτικό Νταγκεστάν προσπαθεί να καταλάβει πόσους στρατηγούς του είχε εξαγοράσει ο Πριγκόζιν: Συνελήφθη ο Σεργκέι Σουροβίκιν – Ερευνώνται άλλοι 30

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: