Το Qatargate κτύπησε… τοίχο, η Εύα στην επίθεση: Οι υιοί του Βέλγου εισαγγελέα συνεργάζονται με ευρωβουλεύτρια, η οποία είχε σχέση με σκάνδαλο και δεν συνελήφθη

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. EP-086120A, Photographer: Genevieve ENGEL. Copyright: ©European Union, Source : EP




Η παραίτηση του δικαστή Michel Claise από την υπόθεση Qatargate είναι μία εξαιρετικά σπάνια κίνηση που θέτει ερωτήματα για την εξέλιξη.

Και αυτό που παρόλο οι αρχές λένε ότι έγινε μόνο από εξαιρετική προσοχή για να αποτραπεί κάθε υπόνοια παρατυπίας και  σύγκρουσης συμφερόντων, όχι λόγω πραγματικών προβλημάτων, αναφέρει το δημοσίευμα του Politico (Elisa Braun).  

Ωστόσο οι ύποπτοι και οι δικηγόροι τους όπως ήταν προβλεπόμενο, υποστηρίζουν ότι μεγάλο μέρος της υπόθεσης πρέπει τώρα να επανεξεταστεί.

Ζητούν να μάθουν αν η επιχειρηματική συνεργασία των υιών του Claise και της ευρωβουλεύτριας Arena συνδέεται με το γεγονός ότι η Arena έμεινε εκτός φυλακής ενώ συνάδελφοί της προφυλακίστηκαν, καθώς οι αρχές συγκέντρωναν στοιχεία.

Πέρα από αυτό, οι κατηγορούμενοι πιθανότατα θα ζητήσουν να ακυρώσουν άλλα στοιχεία της υπόθεσης, ενώ πιέζουν να εκδιώξουν οποιονδήποτε άλλον υποστηρίζουν ότι είναι παρομοίως εμπλεκόμενος.

«Αυτή η πληροφορία, η οποία δεν διαψεύστηκε, εγείρει τεράστια και προφανή ερωτήματα σχετικά με την αμεροληψία όλων των ερευνητικών ενεργειών», υπογράμμισαν οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή.

Ακόμη και αν αυτές οι προσπάθειες αποδειχθούν ανεπιτυχείς, οι προσπάθειες θα μπορούσαν ωστόσο να καθυστερήσουν την έρευνα και να βλάψουν τη δημόσια αντιμετώπιση μιας υπόθεσης για την οποία ήταν πολύ περήφανος ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.

Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία ότι η σύνδεση ClaiseArena είχε οποιαδήποτε επίδραση στον χειρισμό της υπόθεσης. Και πολλοί Βέλγοι νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι η παράδοση από τον Claise στην αντικαταστάτριά του, Aurélie Dejaiffe, θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη, δεδομένης της εξοικείωσής της με την υπόθεση. Επιπλέον, ο 67χρονος Claise δεν ήταν πιθανό να ολοκληρώσει την υπόθεση καθώς επίκειται η συνταξιοδότησή του στο τέλος του έτους.

Με άλλα λόγια, η έρευνα για το Qatargate θα έχει εμπόδια αλλά θα συνεχιστεί.

Ωστόσο, οι νομικοί εμπειρογνώμονες επιμένουν ότι η τελευταία ανατροπή στο σκάνδαλο διαφθοράς είναι απίθανο να επηρεάσει πραγματικά την τροχιά της υπόθεσης. Οι αναμενόμενες προτάσεις για την ακύρωση των αποδεικτικών στοιχείων ή την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από την υπόθεση είναι μάλλον τυπικές κινήσεις για τους δικηγόρους υπεράσπισης, είπαν.

Η εξέλιξη θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του Βελγίου να διεκπεραιώσει μια από τις πιο υψηλού προφίλ υποθέσεις της χώρας στην πρόσφατη μνήμη. Η αποχώρηση του Claise, που ήταν συνδεδεμένος με την υπόθεση και το δημόσιο πρόσωπο του Βελγίου για το Qatargate, είτε έχει επίδραση στην υπόθεση είτε όχι, έχει συμβολική σημασία, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: Politico, Elisa Braun Qatargate is bruised, not broken (yet)

Ποιοι πλήρωσαν για την fake είδηση του Spiegel από τον Έβρο; Με την ιστορία-απάτη για τη φερόμενη νεκρή προσφυγοπούλα, το περιοδικό προκάλεσε πέρυσι μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: