Το παιδί εξαφανισμένων από τη στρατιωτική χούντα στο δρόμο για την Προεδρία της Αργεντινής: O Eδουάρδο δε Πέδρο ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να είναι υποψήφιος

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αργεντινής Εδουάρδο δε Πέδρο ανακοινώνει μέσω social media την πρόθεση του να είναι υποψ΄φηιος για την Προεδρία της χώρας. Photo via YouTube




Ο Εδουάρδο «Ουάδο» δε Πέδρο, υπουργός Εσωτερικών της Αργεντινής, πολιτικός που θεωρείται πως πρόσκειται στην πρώην πρόεδρο και νυν αντιπρόεδρο Κριστίνα Κίρσνερ, γιος ζευγαριού που εξαφανίστηκε επί στρατιωτικής δικτατορίας, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως κατεβαίνει στην κούρσα για την ανάδειξη των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της 22ης Οκτωβρίου.

Θεωρείται πως έχει σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει πράγματι το ανώτατο αξίωμα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής με τα χρώματα της κυβερνητικής συμμαχίας (κεντροαριστερά).

«Θέλω να γίνω πρόεδρος, πρόεδρος όλων των οικογενειών της Αργεντινής», είπε ο κ. δε Πέδρο, 46 ετών, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο YouTube και στο Twitter, δηλώνοντας αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τα «επείγοντα προβλήματα» της χώρας, ιδίως «το χρέος που μας κληροδότησαν ανεύθυνα», την «τραγωδία του πληθωρισμού», την «απαράδεκτη φτώχεια».

Το όνομα του υπουργού Εσωτερικών ακουγόταν για εβδομάδες στη συζήτηση για τους πιθανούς υποψήφιους, αφού τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες (τον Απρίλιο) όσο και η κυρία Κίρσνερ (τον Μάιο) απέκλεισαν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την προεδρία.

Η κυρία Κίρσνερ, 70 ετών, η πρώην αρχηγός του κράτους (2007-2015), παραμένει μολαταύτα κυρίαρχη μορφή στην κεντροαριστερά της Αργεντινής, αναμφισβήτητη επικεφαλής του ρεύματος που αποκαλείται περονιστικό (από το όνομα του Χουάν Ντομίνγκο Περόν, προέδρου από το 1946 ως το 1955, κατόπιν το 1973-1974).

Οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν πως κανένα ψηφοδέλτιο δεν έχει τύχη χωρίς τη δική της υποστήριξη.

Ο Ντανιέλ Σκιόλι, πρώην αντιπρόεδρος, 66 ετών, ατυχήσας υποψήφιος το 2015 (όταν ηττήθηκε από τον φιλελεύθερο Μαουρίτσιο Μάκρι), διεκδικεί επίσης το χρίσμα της κυβερνητικής παράταξης ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας της 13ης Αυγούστου.

Ο κ. δε Πέδρο, που σπούδασε νομική, έχει παρελθόν αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα: συγκαταλέγεται στους ιδρυτές της οργάνωσης «Hijos», των παιδιών εξαφανισθέντων επί στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), που έδωσε μάχες εναντίον της ατιμωρησίας και κατέβαλε προσπάθειες να ταυτοποιηθούν τα «κλεμμένα μωρά» της περιόδου εκείνης.

Οι γονείς του απήχθησαν κι εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος αντίστοιχα το 1977 και το 1978. Ο Εδουάρδο δε Πέδρο αρχικά παραδόθηκε, στα δυο του χρόνια, σε οικογένεια στρατιωτικού, προτού τον αναλάβει η θεία του, που τον μεγάλωσε.

Βουλευτής από το 2011 ως το 2019, ο Ουάδο δε Πέδρο ήταν μια περίοδο (2015) γενικός γραμματέας της προεδρίας της κυρίας Κίρσνερ, κατόπιν, από το 2019, υπουργός Εσωτερικών, αξίωμα το οποίο, στην ομοσπονδιακή Αργεντινή, σημαίνει πως είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με τις επαρχίες.

Ο αγώνας του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων επεκτάθηκε στην αποδοχή των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες ή διαφορετικότητες.

Ο ίδιος άλλωστε είχε από την παιδική του ηλικία τραύλισμα, που με τον καιρό ξεπέρασε εντελώς, πάντως υπενθυμίζει συχνά δημόσια.

Στην αντιπολίτευση, ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες από το 2015, ο Οράσιο Λαρέτα, 57 ετών (κεντροδεξιά), καθώς και η πρώην υπουργός Ασφάλειας, η Πατρίσια Μπούλριτς, 67 ετών (δεξιά), θεωρούνται οι κυριότεροι υποψήφιοι για το χρίσμα.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Χωρίς αποτέλεσμα η μεσολάβηση της ΕΕ για εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο: Aρνήθηκαν να συναντηθούν Βούτσιτς και Κούρτι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: