Το ΝΑΤΟ σε αγώνα ενάντια στο χρόνο για να σωθεί από ένα μεγάλο ρεζιλίκι, μετέδωσε το CNN: Η Τουρκία, ο αδύναμος κρίκος της Δυτικής Συμμαχίας, την εκβιάζει…

After taking oath at the Grand National Assembly of Türkiye (GNAT), and visiting Anıtkabir (Atatürk’s Mausoleum), Islamist President Erdoğan, with his wife Emine, headed to the Presidential Complex for his inauguration. Photo via Turkish Presidency




Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, δημοσιεύει ανάλυση του Luke McGee, που αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αγώνα ενάντια στο χρόνο, για να αποφύγουν την αμηχανία να δουν τη Συμμαχία να χάνει τον δικό της δεδηλωμένο στόχο, δηλαδή να δεχθεί τη Σουηδία στους κόλπους της έως τις 11 Ιουλίου.

Τόσο η Σουηδία όσο και η γειτονική της Φινλανδία δήλωσαν την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέσω της πολιτικής ανοιχτών θυρών τον Μάιο του περασμένου έτους, λίγες εβδομάδες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία έγινε τελικά αποδεκτή τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, διπλασιάζοντας τα σύνορα της Συμμαχίας με τη Ρωσία, αλλά η ένταξη της Σουηδίας είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη.

Το πρόβλημα είναι η Τουρκία –ένα στρατηγικά σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ λόγω της γεωγραφικής της θέσης τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη και με τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της συμμαχίας– που εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας για διάφορους λόγους.

Ο σημαντικότερος λόγος που προβάλλει η Αγκυρα είναι ότι η Σουηδία επιτρέπει σε μέλη αναγνωρισμένων κουρδικών τρομοκρατικών ομάδων να δραστηριοποιούνται στη Σουηδία, κυρίως στο μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Η Σουηδία άλλαξε τους νόμους της για την τρομοκρατία νωρίτερα αυτό το έτος, καθιστώντας έγκλημα τη συμμετοχή σε αυτές τις ομάδες, αν και δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτό είναι αρκετό για την Άγκυρα.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και άνθρωποι εντός της σουηδικής κυβέρνησης ανησυχούν τώρα ότι η παρέλευση της προθεσμίας της 11ης Ιουλίου – ημερομηνία της επόμενης επίσημης Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους- θα έστελνε ένα επικίνδυνο μήνυμα στους αντιπάλους της συμμαχίας, όπως η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.

«Αν χαθεί η προθεσμία, δίνεται το μήνυμα  σε ανθρώπους, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος στη δυτική συμμαχία. Τους δίνει χρόνο και χώρο για να προκαλέσουν προβλήματα», δήλωσε στο CNN ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι ο,τιδήποτε, από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μέχρι χρηματοδότηση και ενθάρρυνση περισσότερων διαδηλώσεων».

Ένας διπλωμάτης της Ανατολικής Ευρώπης είπε στο CNN ότι εκτός από την ενθάρρυνση των εχθρών  του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε καθυστέρηση κινδυνεύει “να δώσει την αίσθηση της δύναμης του Ταγίπ Ερντογάν στη συμμαχία”.

Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι «ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτή την κατάσταση και θα πετάξει τη μπάλα στη Σουηδία – κάνοντάς την όμηρο των (δικών τους) αντιτρομοκρατικών νόμων».

ΠΗΓΗ: CNN, Luke McGee – NATO is in a race against time to save itself from a major embarrassment 

Ο Ρούμπιν εγκαλεί τον Πρόεδρο Μπάιντεν: Θα καταστρέψεις το ΝΑΤΟ για να κατευνάσεις την Τουρκία; Να μην ενδώσεις στους εκβιασμούς του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: