Το Ελ Νίνιο, έρχεται να μας… αποτελειώσει: Ίσως το χειρότερο καλοκαίρι στην ιστορία του πλανήτη – Ρεκόρ ζέστης το Μάιο [videos]

FILE PHOTO A Cambodian man catches a fish at a lake on the outskirts of Phnom Penh, Cambodia, Effects of El Nino phenomenon. EPA/MAK REMISSA




Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν επιταχυνθεί σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα, ένα δυσοίωνο σημάδι στην κλιματική κρίση ενόψει της συγκέντρωσης Ελ Νίνιο που θα μπορούσε ενδεχομένως να ωθήσει το 2023 να γίνει η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι προκαταρκτικές παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες που λήφθηκαν μέχρι στιγμής τον Ιούνιο είναι σχεδόν 1 C (1,8 F) πάνω από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί προηγουμένως για τον ίδιο μήνα, πηγαίνοντας πίσω στο 1979. Αν και ο μήνας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και μπορεί να μην σημειωθεί νέο ρεκόρ Ιουνίου, οι επιστήμονες του κλίματος λένε ότι ακολουθεί ένα μοτίβο ενίσχυσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας που θα μπορούσε φέτος να ονομαστεί η πιο καυτή που έχει καταγραφεί ποτέ, ξεπερνώντας το 2016.

Οι μακροπρόθεσμες συνθήκες υπερθέρμανσης που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων θα αυξηθούν  πιθανότατα περαιτέρω μέσω του El Niño, ενός φυσικώς επαναλαμβανόμενου φαινομένου όπου τμήματα του Ειρηνικού Ωκεανού θερμαίνονται, προκαλώντας συνήθως την αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον κόσμο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) δήλωσε ότι οι συνθήκες Ελ Νίνιο είναι πλέον παρούσες και θα «ενισχύονται σταδιακά» στις αρχές του επόμενου έτους. Ο Μάικλ Μαν, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, είπε ότι η υπερθέρμανση που προκαλείται από τον άνθρωπο θα επιδεινωθεί από ένα γεγονός που συνήθως προσθέτει μεταξύ 0,1C και 0,2C (0,18F έως 0,36F) στη συνολική παγκόσμια θερμοκρασία.

«Η παγκόσμια ανωμαλία της θερμοκρασίας της επιφάνειας είναι στα επίπεδα ρεκόρ ή κοντά σε επίπεδα ρεκόρ αυτή τη στιγμή και το 2023 θα είναι σχεδόν σίγουρα η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί», δήλωσε ο Mann. «Αυτό είναι πιθανό να ισχύει σχεδόν για κάθε χρόνο Ελ Νίνιο στο μέλλον, όσο συνεχίζουμε να θερμαίνουμε τον πλανήτη με καύση ορυκτών καυσίμων και ρύπανση από άνθρακα».

Ο Mika Rantanen, ένας Φινλανδός μετεωρολόγος, είπε ότι η έντονη ζέστη μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα είναι «εξαιρετική» και ότι είναι «αρκετά βέβαιο» ότι θα οδηγήσει σε ρεκόρ ζεστού Ιουνίου.

Φέτος ρεκόρ καύσωνα κατακλύζει μέρη από το Πουέρτο Ρίκο έως τη Σιβηρία και την Ισπανία, ενώ η έντονη ζέστη στον Καναδά βοήθησε να πυροδοτηθούν τεράστιες δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τους ουρανούς πάνω από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον με τοξικό καπνό την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με μια ενημέρωση που εκδόθηκε από το Noaa την Τετάρτη, ο κόσμος είχε τον τρίτο θερμότερο Μάιο σε ρεκόρ θερμοκρασίας 174 ετών τον περασμένο μήνα, με τη Βόρεια Αμερική και τη Νότια Αμερική να έχουν αμφότερες τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Noaa είναι πιο προσεκτική σχετικά με τις προοπτικές ενός ετήσιου ρεκόρ θερμότητας το 2023, τοποθετώντας τις πιθανότητες περίπου στο 12%, αλλά έχει πει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η χρονιά θα καταταγεί στις 10 πιο ζεστές και πολύ πιθανόν να είναι στην πρώτη πεντάδα.

Τον Μάιο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πιθανότατα θα εκτοξευθούν στα ύψη τα επόμενα πέντε χρόνια, τροφοδοτούμενες από το Ελ Νίνιο καθώς και τις εκπομπές ρύπων, με ένα νέο ρεκόρ ζεστό έτος σχεδόν εγγυημένο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Υπάρχει επίσης μια καλή πιθανότητα η μέση θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 1,5 C (2,7 F) πέρα ​​από την προβιομηχανική εποχή, ένα βασικό όριο που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις, οπότε οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και άλλες κλιματικές επιπτώσεις γίνονται σημαντικά χειρότερες.

Ενώ οι άνθρωποι αισθάνονται τη ζέστη στη στεριά, μια ακόμη πιο αξιοσημείωτη έκρηξη θερμότητας εμφανίζεται στις θάλασσες, με τη Noaa να επιβεβαιώνει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών τον Μάιο. Η υπερβολική θερμότητα στους ωκεανούς, που καλύπτουν το 70% της επιφάνειας του πλανήτη, επηρεάζει τις γενικές παγκόσμιες θερμοκρασίες, καθώς και παραμορφώνει τους πληθυσμούς των ψαριών, λευκαίνει τους κοραλλιογενείς υφάλους και οδηγεί στην άνοδο της στάθμης της παράκτιας θάλασσας.

«Οι ωκεανοί θερμαίνονται σταθερά, αλλά τώρα βλέπουμε θερμοκρασίες ρεκόρ που είναι σίγουρα ανησυχητικές, δεδομένου ότι περιμένουμε να ενισχυθεί το Ελ Νίνιο», δήλωσε η Έλεν Μπάρτοου-Γίλιες, κλιματολόγος στη Noaa. «Αυτό θα έχει αναμφίβολα αντίκτυπο στον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Bartow-Gillies είπε ότι η Noaa δεν έχει ακόμη επεξεργαστεί τα δεδομένα της θερμοκρασίας για τον Ιούνιο, αλλά φαίνεται ότι η αυξημένη ζέστη θα συνεχιστεί αυτόν τον μήνα, αν και το Ελ Νίνιο δεν θα είναι σημαντικός παράγοντας μέχρι αργότερα μέσα στο έτος. «Έχουμε ένα πολύ ζεστό ξεκίνημα της χρονιάς, δεν είναι πρωτοφανές, αλλά θα μπορούσαμε να ζεσταθούμε ακόμη περισσότερο λόγω του El Niño», είπε.

Ανεξάρτητα από το αν το 2023 θα καταλήξει στο θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κλιμακούμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι πλέον εμφανείς και δεν θα επιβραδυνθούν έως ότου μειωθούν ριζικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Χωρίς ισχυρότερες περικοπές εκπομπών, οι αλλαγές που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή των δυσμενών επιπτώσεων που μπορούμε να περιμένουμε να δούμε», δήλωσε η Natalie Mahowald, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Cornell. «Φέτος και τα ακραία γεγονότα που έχουμε δει μέχρι στιγμής θα πρέπει να χρησιμεύουν ως προειδοποίηση».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Καταιγίδες, καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι, θυελλώδεις άνεμοι στη Ρώμη: Εκλεισαν προληπτικά οι παράδρομοι που διατρέχουν τον Τίβερη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: