Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική κτυπήθηκαν σκληρά από την κακοκαιρία – Σταδιακή ύφεση προβλέπει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης [videos]

Σκαπτικά μηχανήματα καθαρίζουν το ρέμα Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη από δέντρα και άλλα φερτά αντικείμενα που έφεραν οι έντονες βροχοπτώσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας, Σάββατο 17 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Τη Μακεδονία κτύπησε κυρίως η κακοκαιρία των τελευταίων ωρών με πλημμύρες και κατολισθήσεις ενώ πολλοί δήμου ζητούν να κηρυχτούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αναλυτικά 

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που έπληξε από τα ξημερώματα την περιοχή. Ρέματα πλημμύρισαν, πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, δρόμοι θυμίζουν ποτάμια, ενώ πλημμύρισαν αυλές σπιτιών και επιχειρήσεις. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων. Κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη πέφτουν 30 χιλιοστά βροχής και μέσα σε λίγες ώρες σήμερα έπεσαν από 60 έως 80 χιλιοστά, δηλαδή δύο φορές το νερό όλου του Ιουνίου σε λίγες ώρες.




Η σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή της Πολίχνης άρχισε γύρω στις 4 τα ξημερώματα. Μέσα σε λίγη ώρα ο χείμαρρος Ξηροπόταμος φούσκωσε, τα φερτά υλικά έφραξαν γέφυρες και όγκοι νερού παρέσυραν σταθμευμένα αυτοκίνητα και κατέκλυσαν σπίτια δίπλα στις όχθες.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πολύ μεγάλος και ότι τέτοια νεροποντή είχαν να δούν πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές αν δεν ξεκινήσουν άμεσα τα έργα για την εκβάθυνση της κοίτης του χειμάρρου , φαινόμενα υπερχείλισης θα σημειώνονται συνέχεια. Να γίνει άμεσα το έργο, τελείωσαν οι μελέτες και περιμένουμε το έργο, τόνισε ο αντιδήμαρχος Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης.

Στον Εύοσμο και τη Νέα Πολιτεία τα νερά της βροχής μετέτρεψαν τους δρόμους σε λίμνη. Πρατήριο υγρών καυσίμων και επιχειρήσεις πλημμύρισαν.

Στο φράγμα της Θέρμης οδηγός ΙΧ προσπάθησε να περάσει από πλημμυρισμένο δρόμο, το όχημά της ακινητοποιήθηκε στα νερά και ευτυχώς πρόλαβε εγκαίρως να το εγκαταλείψει.

Η υπόγεια διάβαση στον κόμβο της Μακρυγιάννη έκλεισε για αρκετές ώρες λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 450 κλήσεις , κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παραμένει σε ετοιμότητα.

Το χωριό Μηλοχώρι Πτολεμαΐδας έπληξαν από χθες βράδυ (16/6) έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα πλημμύρες και κατολισθήσεις.




Στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου, στο Πλωμάρι της Λέσβου, το ποτάμι κατέβασε μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα αυτοκίνητο, ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη δυτική Θεσσαλονίκη, θέματα όμως υπήρξαν και στα ανατολικά της πόλης και συγκεκριμένα στον Δήμο Θέρμης όπου μια γυναίκα επιχείρησε να περάσει με το αυτοκίνητό της αλλά ευτυχώς μπόρεσε και το εγκατέλειψε την τελευταία στιγμή. Σπίτια επίσης, πλημμύρισαν στο χωριό Βασιλικά.

Προβλήματα και στον νομό Χαλκιδικής λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης

Από την περιοχή Διονυσίου του Δήμου Προποντίδας, στην έναρξη του πρώτου ποδιού της Χαλκιδικής η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Χριστίνα Τοπούζη, ανέφερε ότι η κακοκαιρία δημιούργησε αρκετά προβλήματα και στον νομό Χαλκιδικής. Ξεκίνησαν τα ξημερώματα στην κεντρική Χαλκιδική, στην περιοχή του Χολομώντα και επεκτάθηκαν σταδιακά σε ολόκληρο τον νομό.

Ένας οδηγός παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στην περιοχή του Διονυσίου και ευτυχώς κατάφερε να απεγκλωβιστεί χωρίς να κινδυνεύσει, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.

Πλημμύρες στην Εορδαία

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Πτολεμαΐδα και σε όλη την περιοχή με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και να πλημμυρίσουν αγροτικές εκτάσεις.

Στην κοινότητα Μηλοχωρίου υποχώρησε τοιχίο αντιστήριξης και καταπλάκωσε όχημα ενώ σπίτια γέμισαν με νερό και λάσπη.

Καστοριά: Κατολισθήσεις και πλημμύρες

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν καταστροφές και ζημιές σε όλο το εύρος του Δήμου Καστοριάς. Δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με μεγάλες επιπτώσεις και στις αγροτικές καλλιέργειες, με κίνδυνο να χαθεί η φετινή παραγωγή.

Στην Τοπική Κοινότητα Κλεισούρας, πλημμύρισαν σπίτια και υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις προκαλώντας ζημιές και στο οδικό δίκτυο.

Να κηρυχθεί ο Δήμος Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά με αίτημα προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας ο Δήμαρχος, Γιάννης Κορεντσίδης, κατόπιν συνεννόησης με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Θωμά Μάνο.

Ο Δήμαρχος με το αίτημά του ζητά να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία των κατοίκων του Δήμου και των περιουσιών τους, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί. Ταυτόχρονα, τα συνεργεία του Δήμου Καστοριάς με τη συνεργασία και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επιχειρούν στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, προκειμένου να αποκαθίστανται οι ζημίες στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Πρόβλεψη Κλέαρχου Μαρουσάκη 




 

Με πληροφορίες από ertnews.gr 
Ελλάδα Αθήνα 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: