Τα γεράκια του Ερντογάν στην κυβέρνηση: Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ οι νέοι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας, η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου [βίντεο]

Ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία ( tccb.gov)




Τις προβλέψεις που έλεγαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησής του επιβεβαίωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Μόλις δύο από τους προηγούμενους υπουργούς παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ αποχωρούν Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, Φουάτ Οκτάι και Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν αντικατέστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσεκ έγινε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ο Ερντογάν όρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ ως νέο αντιπρόεδρο, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Φουάτ Οκτάι. Δεν έχει κατονομάσει άλλους στη θέση και θα συνεργαστεί με έναν μόνο αντιπρόεδρο.

Ο Yılmaz Tunç αντικατέστησε τον Bekir Bozdağ στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατηγός Yaşar Güler αντικατέστησε τον Hulusi Akar στη θέση του υπουργού Άμυνας.

Ο Mahinur Özdemir, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρέσβης της Τουρκίας στην Αλγερία, ορίστηκε νέος υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών της χώρας, αντικαθιστώντας την Derya Yanık.

Ο Ali Yerlikaya, ο οποίος διετέλεσε Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης για πέντε χρόνια, έγινε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, αντικαθιστώντας τον Süleyman Soylu.

Ο Vedat Işıkhan έγινε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Mehmet Özhaseki έγινε υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής και ο Alparslan Bayraktar υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι διατήρησαν τις θέσεις τους ως υπουργοί.

Ακολουθεί μια λίστα με άλλους υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο:

  • Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Osman Askin Bak
  • Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Yusuf Tekin
  • Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Mehmet Fatih Kacir
  • Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ibrahim Yumaklı
  • Υπουργός Εμπορίου: Omer Bolat
  • Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών: Abdulkadir Uraloğlu

Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρόεδρος είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρίαση την Τρίτη.

Ο Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος και ξεκίνησε την τρίτη και τελευταία του θητεία.

Στη νικητήρια ομιλία του αργά την Κυριακή, ο Ερντογάν υποσχέθηκε να δημιουργήσει αξιόπιστη οικονομική διαχείριση, καθώς χαρακτήρισε τον πληθωρισμό το πιο επείγον ζήτημα της Τουρκίας μετά την ψηφοφορία.

Οι αγορές προσπαθούν να μετρήσουν εάν ο επανεκλεγμένος πρόεδρος θα αλλάξει πορεία ή θα διπλασιάσει τις πολιτικές που επικεντρώνονται στο φθηνότερο κόστος δανεισμού για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Ερντογάν έχει δώσει ελάχιστες ενδείξεις για οποιαδήποτε στροφή τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, έχοντας επανειλημμένα τονίσει ότι θα παραμείνει προσηλωμένος στο οικονομικό του σχέδιο για τα χαμηλά επιτόκια.




Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγκυρα, Τουρκία

Κι άλλο γύψο βάζει στην Τουρκία ο Ερντογάν: Αναθεωρεί το Σύνταγμα για να… σώσει τη Δημοκρατία, ποιος ξέρει πόσες θητείες ακόμη επιφυλάσσει για τον εαυτό του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: