Στο απόλυτο αδιέξοδο: Η Σουηδία πιστεύει ότι έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Τουρκία και πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ…

epa10674325 Swedish Prime Minister Ulf Kristersson attends a press conference at the Moncloa Presidential Palace in Madrid, Spain. EPA, Javier Lizon




Ανταπόκριση της Anne-Françoise Hivert από το Malmö στην εφημερίδα Le Monde θέτει το ερώτημα εάν θα είναι άραγε αρκετή η πίεση που ασκούν οι σύμμαχοι καθώς και τα εχέγγυα που προσφέρει η Στοκχόλμη για να πείσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μετά από τρεισήμισι μήνες διακοπής, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών θα επαναληφθούν αύριο Τετάρτη 14 Ιουνίου, στην Άγκυρα, για μια συνάντηση τελευταίας ευκαιρίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Οι δηλώσεις του βασικού συμβούλου του Τούρκου προέδρου, στις 11 Ιουνίου, στο δημόσιο κανάλι TRT World, έδωσαν μια σπίθα ελπίδας στη Σουηδία, σημειώνεται.

Από τη νίκη του Recep Tayyip Erdogan στις 28 Μαΐου, οι σύμμαχοι αυξάνουν την πίεση, σχολιάζει το δημοσίευμα αναφερόμενο στις δηλώσεις του Jens Stoltenberg κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken), επισκεπτόμενος τη Σουηδία στις 30 Μαΐου, «προέτρεψε την Τουρκία και την Ουγγαρία» -η οποία επίσης μπλοκάρει, χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα– να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό».

Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν (Joe Biden), αποκάλυψε ότι είχε μιλήσει με τον κ. Erdogan και ότι εκείνος «ακόμα ήθελε να γίνει κάτι σχετικά με τα F16» – μια νύξη για τα σαράντα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που θέλει να αγοράσει η Τουρκία, αλλά η πώλησή τους μπλοκάρεται από το Κογκρέσο.

«Του είπα ότι θέλουμε μια συμφωνία με τη Σουηδία, οπότε ας πράξουμε τα δέοντα ώστε να γίνει», διευκρίνισε ο κ. Biden.

Η Σουηδία, από την πλευρά της, πιστεύει ότι τήρησε τις δεσμεύσεις της. Όχι μόνο ήρε το εμπάργκο για την παράδοση όπλων στην Τουρκία (σε ισχύ από το 2019), αλλά υιοθετώντας έναν αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου, που απαγορεύει την ένταξη ή τους δεσμούς με τρομοκρατική οργάνωση, απέκτησε «ένα πιο αποτελεσματικό εργαλείο» για την καταπολέμηση των δραστηριοτήτων του PKK στη Σουηδία, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Gunnar Strömmer.

Δύο δικαστικές αποφάσεις θα μπορούσαν επίσης να γείρουν υπέρ της τη ζυγαριά. Στις 6 Ιουνίου, το Σουηδικό Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την απέλαση στην Τουρκία ενός 35χρονου άνδρα, που καταδικάστηκε για υπόθεση ναρκωτικών στην Τουρκία – ακόμα κι αν ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ενεπλάκη στην υπόθεση επειδή είναι υποστηρικτής του PKK.

Η έκδοσή του εγκρίθηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου από την κυβέρνηση. Τρεις ημέρες νωρίτερα, επιβλήθηκαν κατηγορίες σε έναν 40χρονο Τούρκο στη Στοκχόλμη. Είναι ύποπτος για εκβιασμό και απόπειρα χρηματοδότησης τρομοκρατικής οργάνωσης προς όφελος του PKK.

Μεταξύ των ενθαρρυντικών ενδείξεων από την τουρκική πλευρά, ο Aras Lindh, αναλυτής στο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων στη Στοκχόλμη, σημειώνει την πρόσφατη αύξηση των επαφών μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας, καθώς και μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, και την αναφορά του Joe Biden στα F16, τα οποία «θα μπορούσαν να δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή τελεί υπό διαμόρφωση μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών».

Επιπλέον, «οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν και η Σουηδία έχει κάνει πολλά πράγματα που η Τουρκία μπορεί να αναφέρει για να δικαιολογήσει την άρση του βέτο της. Αλλά όλα εξαρτώνται από το τι έχει στο στόχαστρό του ο κ. Erdogan, γνωρίζοντας ότι είναι επίσης πολύ απρόβλεπτος», παρατηρεί ο Aras Lindh. Ειδική στη Μέση Ανατολή.

Η Bitte Hammargren πιστεύει ότι θα ήταν «πιο σοφό να συμμετάσχουν στη συνάντηση στην Άγκυρα οι Ηνωμένες Πολιτείες παρά η Φινλανδία» και εκφράζει ανησυχία για τις «πολλαπλές παραχωρήσεις που έκανε η Σουηδία στην Τουρκία».

Σημειώνει παρεμπιπτόντως ότι «συνήθως οι επικριτικές φωνές στην πλειοψηφία παραμένουν σιωπηλές»- καταλήγει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Anne-Françoise Hivert από το Malmö, εφημερίδα Le Monde – Elargissement de l’OTAN: la Suède estime avoir rempli ses engagements vis-à-vis de la Turquie

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα κάνει περίεργες δηλώσεις και προκαλεί: Ύμνος για δήθεν τουρκική …βοήθεια στην Ουκρανία, ο Φλέικ ζητά να πάρει τα F-16 ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν έστειλε τελεσίγραφο στη Στοκχόλμη (και στην Ουάσιγκτον): Η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO αν δεν πατάξει τους «τρομοκράτες»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: