«Σκοτάδι» για την τύχη των F-16 που απαιτεί ο Ερντογάν, βρέθηκαν απέναντι ο Μπλίνκεν με τον Φιντάν: Καμία αναφορά στις ανακοινώσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας (video)

@SecBlinken Secretary Blinken said that: “I had a constructive meeting with Turkish Foreign Minister Hakan Fidan while in London for the Ukraine Recovery Conference. Türkiye is a valuable NATO ally and bilateral partner. I discussed the importance of Sweden joining NATO now”. Photo via Secretary Antony Blinken, @SecBlinken




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Παρά τις φιλοφρονήσεις μεταξύ του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και τα καλά λόγια για την (ανύπαρκτη) αμερικανοτουρκική συμμαχική σχέση, παραμένουν στάσιμα δύο σοβαρά ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.

Πρώτον, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, και

Δεύτερον, η απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-16 από την κατοχική Τουρκία, το συντομότερο δυνατόν, καθώς η τουρκική αεροπορία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η είσοδος της σκανδιναβικής χώρας -θα ακολουθήσει τη Φινλανδία- εμποδίζεται από τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η Σουηδία έχει κάνει από την πλευρά της ότι της αναλογεί.

Τα τουρκικά αιτήματα ήταν απαράδεκτα, αλλά η Στοκχόλμη έκανε υποχωρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, παρά τις πιέσεις από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος δεν υποχώρησε. Αντίθετα έθεσε στο «τραπέζι» έναν απαράδεκτο εκβιασμό: Να άρει το βέτο και ως αντάλλαγμα οι Αμερικανοί να του παραχωρήσουν τα F-16.

Το δεύτερο σοβαρότατο, επίσης, ζήτημα είναι το θέμα αυτό, της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών, το οποίο έχει κυριολεκτικά «κολλήσει». Μέχρι χθες δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διστάζει να στείλει το αίτημα στο Κογκρέσο, καθώς οι 3 εκ των τεσσάρων νομοθετών που θα αποφασίσουν, είναι κάθετα εναντίον της πώλησης.

Τα πράγματα είναι μεν στάσιμα, όμως στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου και αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέχισαν και χθες το (διπλωματικό) «μασάζ» των συνεργατών των βουλευτών και των γερουσιαστών, που πρέπει να πουν το «ναι» στην πώληση των F-16.

Σημειώνω στο σημείο αυτό ότι αν καμφθούν οι αντιστάσεις των 3 εκ των 4 νομοθετών, μπορεί ο ένας που θα συνεχίσει να διαφωνεί να εκτροχιάσει αυτή την αγοραπωλησία.

Όμως, αν η Τουρκία δηλώσει ότι θα σταματήσει να απειλεί τις γειτονικές χώρες και ειδικά την Ελλάδα, και εάν τερματιστούν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και εάν αλλάξει σε ένα συνετό σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που θα σέβεται τους κανόνες, τότε μπορεί να παραλάβει -σε μερικά χρόνια από σήμερα- αμερικανικά πολεμικά.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν γίνεται καμία αναφορά στα F-16, αλλά αντίθετα δηλώθηκε η ανάγκη να τελειώνει το τουρκικό μαρτύριο της Σουηδίας.

Ο κ. Μπλίνκεν «τόνισε τη σημασία της ενότητας του ΝΑΤΟ σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή και ενθάρρυνε την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Σουηδία για να ενταχθεί τώρα στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Πριν από τη συνάντηση, η αμερικανική πλευρά είχε την ευκαιρία να θέσει ξανά δημόσια το θέμα:

«Φυσικά, δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, θα μιλήσουμε για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ενταξιακής διαδικασίας για τη Σουηδία, της δικής μας αμυντικής συνεργασίας και προχωρώντας σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η ενεργειακή και οικονομική συνεργασία».

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι φυσικά και συζήτησαν το τουρκικό αίτημα για τα F-16, και φυσικά ο κ. Μπλίνκεν απάντησε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε από τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη, ότι υποστηρίζει την αγοραπωλησία.

Όμως, αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που θέτει το Κογκρέσο.

Επειδή η Αμερική συνεχίζει να είναι δημοκρατική χώρα, σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι ένα αυταρχικό αστυνομικό κράτος, θα εξήγησε, φαντάζομαι, τις διαφορές. Ότι τηρούνται, ακόμα, οι δημοκρατικές διαδικασίες…

Γιατί δεν περιλαμβάνονται στις δηλώσεις και στις ανακοινώσεις τίποτα για τα F-16. Προφανώς, επειδή ο Φιντάν συνεχίζει το παζάρι και μετέφερε νέα πρόταση ή, από την άλλη, δεν αποκλείεται να οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Πάντως, ο κ. Μπλίνκεν ένοιωσε την ανάγκη να γράψει το παρακάτω μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα:

Είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ενώ βρισκόμουν στο Λονδίνο για τη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και διμερής εταίρος. Συζήτησα τη σημασία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τώρα.

Όσοι διάβασαν τη δήλωση «κόλλησαν» στη λέξη ΤΩΡΑ. Κρύβει όλα τα μυστικά…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Πρώτη χειραψία Μπλίνκεν – Φιντάν: Η ώρα της αλήθειας για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, και των F-16, που απαιτεί ο Ερντογάν (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: