Εννέα συλλήψεις διακινητών για το ναυάγιο: Από την Αίγυπτο ξεκίνησε η μοιραία διαδρομή* Τα σενάρια της βύθισης του πλοίου

FILE PHOTO: Λιμενικοί συνοδεύουν σε αυτοκίνητα τους φερόμενος ως διακινητές έξω από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. Εννέα άτομα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου και διακίνηση μεταναστών , Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στη σύλληψη εννέα ατόμων -Αιγυπτιακής υπηκοότητας- που φέρονται ως οι διακινητές των παράτυπων μεταναστών του αλιευτικού σκάφους που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, προχώρησε το Λιμενικό το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες περι σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Στο μεταξύ νέες πληροφορίες, αντληθείσες από μαρτυρίες επιβατών, αναφέρουν ότι το μοιραίο αλιευτικό σκάφος ξεκίνησε την πορείοα του από την Αίγυπτο και όχι από την Λιβύη, όπως αρχικά πιστευόταν. Στη συνέχεια έκανε στάση στο λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης προτού συνεχίσει το δρομολόγιό του για την Ιταλία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο καπετάνιος του αλιευτικού πνίγηκε. Οι διακινητές όπως μετέδωσε η ΕΡΤ είχαν σελίδα στο ίντερνετ και «ψάρευαν» από εκεί πελάτες, ενώ από 4.000 έως 6.000 ευρώ ήταν το κόστος ανά άτομο για το ταξίδι θανάτου.




Το απόγευμα της Πέμπτης, ο ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λέιτενς βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες. «Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς.

600 άτομα, 100 παιδιά

Συγκεχυμένες παραμένουν πάντως οι εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο. Ο επικεφαλής της Frontex σε συνέντευξή του στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung κάνει λόγο για περίπου 600 άτομα στο καράβι.

Επιπλέον, ιατρός του Νοσοκομείου Καλαμάτας που περιέθαλψε πολλούς από τους επιζώντες είπε στο BBC ότι, βάσει μαρτυριών που απεκόμισε, στο πλοίο επέβαιναν 100 παιδιά.

Ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής καρδιολογίας, είπε: «Μας είπαν (οι επιζώντες) ότι υπήρχαν παιδιά στα αμπάρι του πλοίου. Παιδιά και γυναίκες. Ο ένας μου είπε για 100 παιδιά, ο άλλος για 50, οπότε δεν ξέρω την αλήθεια αλλά είναι πολλά».

Τα σενάρια για την αιτία της βύθισης

Διάφορες εκδοχές για το τι μπορεί να προκάλεσε το πολύνεκρο ναυάγιο εκφράζουν ειδικοί και εμπειρογνώμονες.

Εκπρόσωπος Λιμενικού: Το πλοίο έχασε τη μηχανή του και άλλαξε το κέντρο βάρους

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, μεταξύ άλλων είπε: «Μιλάμε για ένα καράβι το οποίο είναι στην κατάσταση που το βλέπετε φορτωμένο με πάρα πολύ κόσμο, με ανθρώπους να το κυβερνούν, που έχουν μια ναυτοσύνη αμφιβόλου ποιότητας. Αν μου επιτρέπετε η έκφραση. Από κει και πέρα σε μια ανοικτή θάλασσα η πορεία που παίρνεις δεν είναι προκαθορισμένη. Δεν είναι αν μου επιτρέπετε αυτή η απλοϊκότητα δεν είναι δρόμος διαγραμμισμένος, ο οποίος τον ακολουθείς και πας. Εμείς αυτό που επιβεβαιώνουμε είναι ότι πρωινές ώρες χθες (14/6) πριν συμβεί το συμβάν έχασε, σταμάτησε, έχασε τη μηχανή του σύμφωνα με αυτά που δήλωσαν και μετά από λίγο επειδή μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Διότι οι άνθρωποι δεν είναι φορτίο να μένουν ακίνητοι, Άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο»

Δ. Τζωρτζίνης: Ενδεχομένως κάποια ανταρσία 

«Αυτό που άκουσα από το Λιμενικό και το λέω ανεπίσημα γιατί δεν είμαι αρμόδιος, είναι ότι το πλοίο ξαφνικά ανατράπηκε λόγω μετακίνησης προφανώς αυτών που ήταν μέσα, που ήταν δέκα φορές παραπάνω από ό,τι μπορούσε να χωρέσει το αλιευτικό» ανέφερε ο Δημήτρης Τζωρτζίνης, πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Καλαμάτας, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Πιθανόν γι’ αυτό δεν μπορούσαν να αντιδράσουν τα γυναικόπαιδα και έμειναν εκεί στο κύτος. Προφανώς γι’ αυτό δεν έχουν βρει κάποιον» προσέθεσε.

«Στην πορεία, από ό,τι κατάλαβα από τις συζητήσεις του Λιμενικού, έμειναν από καύσιμα. Είχαν σοβαρό πρόβλημα μηχανικό ή καυσίμων, δεν μπορούσαν να κινηθούν. Το πλοίο ήταν χωρίς μηχανή, άνευ μηχανικής δύναμης. Άρα, επομένως εκεί προφανώς δημιουργήθηκε η ανταρσία, γιατί οι διακινητές είναι μεμονωμένοι, συγκεκριμένος αριθμός. Νομίζω ότι κάποιοι κρατούνται, δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό. Θα μπορούσε να είναι ανταρσία. Προφανώς, οι άνθρωποι είδαν ότι τους υποσχέθηκαν διαφορετικά πράγματα και στην πορεία είχαν διαφορετικά πράγματα. Πιθανόν αντέδρασαν σε αυτό το πράγμα και αυτό ήταν ολέθριο για την ανατροπή του σκάφους» συμπλήρωσε ο κ. Τζωρτζίνης.

Από τους διασωθέντες, οι περισσότεροι είναι ηλικίας από 20 έως 35 ετών, μόλις δύο είναι πάνω από 35 και ένας είναι 16 ετών. Είναι όλοι άντρες, δεν υπάρχει καμία γυναίκα μεταξύ των ζωντανών. «Στους πνιγμένους είναι μία γυναίκα και ένα δεκάχρονο παιδάκι. Από τα γυναικόπαιδα δεν έχει επιβιώσει κανένας. Κανείς δεν φορούσε κανένα σωσίβιο. Αυτοί που σώθηκαν μάλλον ήξεραν μπάνιο και ήταν πιο οι γεροί, οι πιο δυνατοί» προσέθεσε ο κ. Τζωρτζίνης.

Ν. Σπανός (εμπειρογνώμονας): Την κλίση στο σκάφος την προκάλεσαν οι διακινητές

Φως στα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στην Πύλο επιχείρησε να δώσει ο ναύαρχος ε.α. του λιμενικού σώματος και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι οφείλεται στην παλαιότητα του σκάφους το οποίο το χαρακτήρισε «πλωτό νεκροταφείο». Όσον αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ένα restart γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα ναυαγοσωστικά σκάφη δεν επαρκούν.

«Είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Όντως πρόκειται για ένα σάπιο πλοίο, ένα πλωτό νεκροταφείο στην κυριολεξία, ένα σκάφος που δεν είχε καθόλου πιστοποιητικά και έσυρε στον θάνατο στον υγρό τάφο δεν ξέρω πόσους ανθρώπους. Πραγματικά ποτέ δεν θα μάθουμε πόσοι έχασαν τη ζωή τους» δήλωσε στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

«Οι διακινητές συνήθως τους βάζουν σε τέτοια παλιά σκάφη γιατί δεν τα χρειάζονται. Δεν αξίζουν άλλωστε. Για σκραπ πηγαίνουν και μεταφέρουν αθώους ανθρώπους» συμπλήρωσε ο κ. Σπανός.

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα από το μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου

Εξηγώντας γιατί τα γυναικόπαιδα ήταν κλειδωμένα στο αμπάρι του πλοίου εξήγησε ότι αυτή είναι μια πρακτική που συνηθίζεται να γίνεται από τους διακινητές μεταναστών, οι οποίοι τους κρατούν φυλακισμένους μέχρι να φτάσουν στο προορισμό τους.

Ο κ. Σπανός εκτίμησε ότι η κλίση που οδήγησε στη βύθισή του και στον υγρό τάφο τόσων μεταναστών προκλήθηκε σκόπιμα από τους διακινητές. «Εγώ πιστεύω δεν έχει να κάνει με την κλίση απλώς του σκάφους. Η κλίση ήρθε από άλλη αιτία. Κάποιος από τους διακινητές -αυτό το συνηθίζουν και το κάνουν δυστυχώς με δόλο – έβαλε νερό μέσα στο σκάφος από το μηχανοστάσιο, από μία βάνα, πλημμύρισε, πήρε κλίση το σκάφος και όπως καταλαβαίνετε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα λόγω του βάρους του βυθίστηκε και πήρε στο βυθό τους ανθρώπους που ήταν κάτω στα αμπάρια του, πιθανότατα, εγκλωβισμένοι».

Γρ. Γρηγορόπουλος, ναυπηγός: Δεν υπάρχει θέμα μετατόπισης φορτίου 

«Το σκάφος ήταν γεμάτο. Δεν υπάρχει θέμα μετατόπισης φορτίου υποθέτοντας ότι και στα αμπάρια ο κόσμος θα ήταν στοιβαγμένος κατά τον ίδιο τρόπο» δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Νewsroom ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ στο Τμήμα Ναυπηγών εκτιμώντας ότι ο τρόπος που έγινε η φόρτωση οδήγησε σε οριακή ευστάθεια του σκάφους που βυθίστηκε κοντά στην Πύλο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας ο κ. Γρηγορόπουλος εξήγησε ότι η πλειονότητα των άτυχων μεταναστών βρίσκονταν πάνω από το κύριο κατάστρωμα. Γεγονός που, όπως τόνισε, τον κάνει να πιστεύει ότι οι μετανάστες στο πλοίο ήταν μεταξύ 600 και 750 ατόμων.

«Το σκάφος όσο ταξίδευε, έχοντας τη μηχανή, ο καπετάνιος φρόντιζε με τον τιμονιέρη έτσι ώστε να μην έχει πλευρικούς κυματισμούς. Προφανώς είχε καύσιμα, είχε κάποια νερά, κάποιες προμήθειες οι οποίες έπαιξαν οριακό πιθανόν ρόλο στην ευστάθεια και οι οποίες εξαντλήθηκαν στην πορεία» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορόπουλο οι διακινητές φαίνεται να νόμιζαν ότι μπορούσαν να επιδιορθώσουν τη ζημιά κάτι που δεν κατάφεραν και το σκάφος πήρε κλίση. «Αυτή την στιγμή που είναι χωρίς μηχανή το σκάφος δεν μπορεί να την τιμονευθεί. Επομένως, αν δεχτεί κάποια κύματα στην πλευρά, τα οποία όταν όταν το σκάφος είναι καθοδόν μπορεί να τα αποφύγει, ένας κυματισμός που θα οδηγήσει σε ένα συντονισμό, μπορεί να το ανατρέψει», σημείωσε.

 

Καταφθάνουν συγγενείς επιβαινόντων

Συνεχώς καταφτάνουν συγγενείς επιβαινόντων στο Λιμάνι της Καλαμάτας ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο αλιευτικό πλοίο που ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου.

Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους 6 συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Διασχίζοντας τον δρόμο προς το χώρο όπου διαμένουν οι διασωθέντες μετανάστες πλησίαζε στις χαραμάδες μήπως και καταφέρει να βρει κάποιον από τους αγνοούμενους οικείους του, ενώ έδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος.




Συνομιλώντας με στελέχη του Λιμενικού Σώματος του επετράπη η είσοδος στον χώρο, ώστε να ψάξει μέσα μήπως τυχόν έβρισκε τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε η γυναίκα του πήγαινε στην Ιταλία, ενώ σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο βρίσκονταν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αμπάρια.




Ο ‘Αφταμπ ζει στην Αγγλία και είναι από το Πακιστάν και όπως λέει βρήκαν έναν συγγενή τους, αλλά αναζητούν ακόμη άλλα 4 άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε.

Τις τελευταίες ώρες αυξάνεται ο αριθμός των συγγενών και μαζί και η αγωνία για την τύχη των οικείων τους. ‘Αλλοι συνοδεύονται από φίλους τους και άλλοι μόνοι τους, ακολουθώντας όμως την ίδια διαδικασία. Στέκονται στα κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί, συνομιλούν με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίοι σημειώνουν τα στοιχεία τους αφήνοντας κάποιους να περάσουν μήπως και αναγνωρίσουν το άτομο που αναζητούν.

Παράλληλα στα κινητά κέντρα που έχουν στηθεί όλη τη μέρα οι διασωθέντες μετανάστες υποβάλλονται διαρκώς σε εξετάσεις, ενώ τους παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη από τους εθελοντές και τις οργανώσεις που από χθες κατέφτασαν στο λιμάνι.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: