Όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στο εξωτερικό δεν πρέπει να δέχεται επιθέσεις: H αποτυχία της Κύπρου και ο εγωκεντρισμός μας…

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε την περασμένη Τρίτη απέναντι στον κακό της εαυτό, μάλιστα εκτός έδρας. Στο Στρασβούργο, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με προσκεκλημένο τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, δείξαμε  το νου μας. Και εντός και εκτός.

Ο εγωκεντρισμός δεν επέτρεψε τον παραμικρό σεβασμό αν όχι προς το πρόσωπο του Προέδρου Χριστοδουλίδη, τουλάχιστον προς τον θεσμό. Πρώτον είθισται όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στο εξωτερικό να μην δέχεται επιθέσεις.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν το ελεύθερο να στηλιτεύουν την όποια προεδρική δήλωση, την όποια προεδρική κίνηση, ενέργεια ή πρωτοβουλία όταν βρίσκεται επί κυπριακού εδάφους. Ο πολιτικός πολιτισμός αυτό επιβάλλει.

Παραβιάστηκε όμως από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επέλεξε να αναδείξει την πολιτική του παρουσία ως αντίπαλο δέος στον Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και στη νέα ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού με γραπτή δήλωσή του επί του Κυπριακού, αμφισβητώντας στην ουσία μια συγκεκριμένη φράση από την προεδρική παρέμβαση προς την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Έλεγε σε εκείνη την αναφορά ο Πρόεδρος: I decided to run for President of the Republic of Cyprus as an independent candidate, without the support of any party. I was elected against the odds, the first time a president in Cyprus was elected without the support of one of the two big political parties. I know how to make courageous, bold moves, against the odds. And I believe, with engagement from all parties, and from the EU, I can be the President to solve the Cyprus Problem.

  • Ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει κάθε δικαίωμα να παραμείνει στην ενεργό πολιτική δράση όπως ο ίδιος επιλέξει. Αυτό έκανε και προεκλογικά. Δική του επιλογή ήταν η μακρά προεκλογική περίοδος. Αυτός καθόρισε και το τοπίο, δεν κατάφερε όμως να φέρει το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσε ανκαι πολιτικά το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί στον ίδιο.

Μπορεί να κρίνει και να επικρίνει τον Πρόεδρο όταν και οι δύο βρίσκονται στην έδρα τους. Έχουν άπλετο χρόνο να το πράξουν όπως και την τάση να δημιουργούν ευκαιρίας αλληλοφαγωμάρας, κάτι που έχει κουράσει τον κόσμο αν δεν το έχουν αντιληφθεί.

Ελέγχονται όμως και οι πλείστοι κύπριοι ευρωβουλευτές, με εξαίρεση τον Λουκά Φουρλά, που επέλεξαν να κάνουν αντιπολίτευση στον Κύπριο Πρόεδρο, λες και βρίσκονταν σε ένα πρώιμο προεκλογικό ενόψει ευρωεκλογών του 2024.

Ξέχασαν ότι ο Πρόεδρος βρισκόταν στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αναδείξει τα κυπριακά δίκαια και να αναζητήσει στήριξη για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, για να ζητήσει βοήθεια για να τιθασευτούν οι μεταναστευτικές ροές προς το νησί μας με την εργαλειοποίηση των μεταναστών που γίνεται από την Τουρκία.

Έπαιξαν μικρόψυχα. Στενά κομματικά και εγωκεντρικά. Άκουγα τον ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Γεωργίου και μού δημιούργησε την εντύπωση ότι απευθυνόταν στους θαμώνες καφενείου στα Περβόλια…

Παράγοντες της Αριστεράς απέδιδαν τον έντονο χρωματισμό της ομιλίας του στα όσα είπε ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρετ Βέμπερ. Και άλλοι τα απέδιδαν στην πρώιμη συζήτηση για τον καταρτισμό του ευρωψηφοδελτίου του ΑΚΕΛ, με βασικό παίχτη τον νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιώργο Λουκαίδη, ο οποίος παρουσιάζεται να «μετακομίζει» με τις λαϊκές ψήφους στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Γεωργίου υπέδειξε στον Πρόεδρο ότι  «είναι η ώρα επιτέλους να αξιοποιηθεί η πρόταση του ΑΚΕΛ» για την ενέργεια «ως καταλύτης για την λύση», θέση με την οποία όπως είπε συμφωνεί ο Υπουργός του της Ενέργειας. Αυτό δεν είναι παρά επακόλουθο της συνάντησης της ηγεσίας του ΑΚΕΛ με τον Πρόεδρο στην παρουσία του κ. Παπαναστασίου για τα ενεργειακά, όταν το κόμμα της Αριστεράς ανακοίνωσε ότι έγινε δεχτή η πρόταση του. Με προτροπή του Υπουργού προς τον Πρόεδρο, όπως έλεγε το παρασκήνιο…

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ έθεσε και πάλι θέμα αναγνώριση της τουρκικής γλώσσας  καλώντας τον Πρόεδρο να προωθήσει το αίτημά του…

Και ο Πρόεδρος με την ομιλία του δεν ήταν τόσο προσεχτικός όσο θάπρεπε λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν απευθυνόταν σε κυπριακό ακροατήριο. Τι ενδιαφέρει τους ευρωβουλευτές ότι κατήλθε ως προεδρικός υποψήφιος χωρίς κομματική υποστήριξη; Τι τους ενδιαφέρει ότι εκλέγηκε χωρίς την υποστήριξη, για πρώτη φορά, κάποιου από τα δύο μεγάλα κόμματα;

Αλαζονική συμπεριφορά, που δεν πέρασε απαρατήρητη ακόμη και από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου που συναγωνίζονται ποιος θα εξασφαλίσει τα μεγαλύτερα «ανταλλάγματα» γι’ αυτή τους την στήριξη… Προφανώς ήθελε να αποδείξει ότι δεν έχει δεσμεύσεις …

  • Αστοχη η δήλωσή του ότι είναι ο Πρόεδρος που μπορεί να λύσει το Κυπριακό. Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος που είχε δηλώσει Πρόεδρος λύσης ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας που είχε απέναντί του τον σύντροφό του Μεχμέτ Αλή Ταλάτ ο οποίος δεν τόλμησε να πάει κόντρα στα κελεύσματα Ερντογάν, και δεν υπέγραψε καν τις συγκλίσεις στις οποίες οι δύο είχαν καταλήξει.

Βεβαίως σε τέτοιες συνεδρίες έχει σημασία ποιοι ξένοι παίρνουν το λόγο. Και τα εύσημα πάνε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα που έκανε παρέμβαση δια του προέδρου του Μάνφρεντ Βέμπερ παρέχοντας  πλήρη στήριξη στις κυπριακές θέσεις.

Αστοχο ότι εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μίλησε ο κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης και όχι ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος της Ομάδας. Σε κάτι τέτοιες στιγμές είναι που μετρά το εκτόπισμα ενός εκάστου πολιτικού.

Η επιρροή των προσώπων και το ανάλογο αποτύπωμα στις πολιτικές ομάδες μετριέται σε τέτοιες φάσεις όταν χρειάζεται να «επιστρατεύσουν» τους φίλα προσκείμενους προς αυτούς σε εθνικές υποθέσεις.

Σε τέτοιες φάσεις είναι που μετριέται και η σοβαρότητα με την οποία λειτουργεί ένα έκαστο κόμμα σε ότι αφορά τις επιλογές του κατά τον καταρτισμό του ευρωψηφοδελτίου του. Οι επιλογές δεν μπορούν να στηρίζονται απλώς και μόνο στη δημοφιλία, και να είναι χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

Γιατί πολύ απλά θα μπορούν να εξαργυρώνουν για μια πενταετία τον παχυλό μισθό του ευρωβουλευτή αλλά δεν θα μπορούν να κάνουν «παιγνίδι» … Τυχαίο μήπως ότι η μικρή Μάλτα αξιώθηκε να αναδείξει Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάτι που η Κύπρος ούτε με κιάλια δεν μπορεί να δει…

Δεν προσβλέπω ότι τα κόμματα θα προβληματιστούν ενόψει των επόμενων ευρωεκλογών. Απ’ όσα φτάνουν στ’ αυτιά μας για τις κινήσεις στα κομματικά παρασκήνια, θα έχουμε μια από τα ίδια, σε όλους σχεδόν τους χώρους, με την έγνοια στα ποσοστά και την κομματική κλίμακα…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Να αυτοκτονήσουμε; To Kυπριακό όπως (ΔΕΝ) το έβλεπε ο Γλαύκος Κληρίδης: Αν δεν το έλυσε αυτός, θα μπορέσει να το πράξει κάποιος άλλος;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: