Ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε πρόσκληση στον Εμανουέλ Μακρόν: Πιθανόν να επισκεφθεί την Τουρκία πριν από το τέλος του έτους

FILE PHOTO: Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν στην σύνοδο του G-20 στο Μπαλί. Photo via Twitter, @EmmanuelMacron




Άρθρο με υπογραφή του Jean-Dominique Merchet στην εφημερίδα L’ Opinion σημειώνει κατ’ αποκλειστικότητα ότι την επομένη της επανεκλογής του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan) προσκάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του «στα τέλη του καλοκαιριού», χωρίς ακόμη να έχει οριστεί ημερομηνία

Το βράδυ της νίκης του Erdogan, στις 28 Μαΐου, ο Γάλλος πρόεδρος ευχήθηκε, με ένα tweet, να «συνεχίσει να προχωρά» με την Τουρκία. Οι δύο αρχηγοί κρατών μίλησαν την επόμενη μέρα στο τηλέφωνο. Ο Erdogan πιθανόν να έρθει στο Παρίσι στις 22 και 23 Ιουνίου για τη Σύνοδο Κορυφής του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συμφώνου.

Ο Emmanuel Macron πιθανόν να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία «πριν από το τέλος του χρόνου». Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ούτως ή άλλως προσκεκλημένος εκεί από τον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan – ο τελευταίος μάλιστα επιθυμεί η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί «στα τέλη του καλοκαιριού».

Η πρόσκληση έγινε στις 29 Μαΐου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο προέδρων, την επομένη της επανεκλογής του Erdogan. Στη συνέχεια, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να δουν ο ένας τον άλλον σύντομα, αλλά δεν έχει οριστεί καμία ημερομηνία.

Μια μέρα πριν από αυτό το τηλεφώνημα, ο Emmanuel Macron είχε αντιδράσει πολύ γρήγορα στη νίκη του Erdogan με ένα tweet, στα γαλλικά και τα τουρκικά: «Η Γαλλία και η Τουρκία έχουν τεράστιες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν μαζί. Επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη, μέλλον της Ευρωατλαντικής μας Συμμαχίας, Μεσόγειος Θάλασσα.

Με τον Πρόεδρο Erdogan, τον οποίο συγχαίρω για την επανεκλογή του, θα συνεχίσουμε να προχωράμε». Ενώ το περιεχόμενο προφανώς χαροποίησε την τουρκική πλευρά, η τουρκική μετάφραση προκάλεσε κάποιες στυλιστικές αδεξιότητες, που τη διασκέδασαν.

Οι σχέσεις των δύο προέδρων χαρακτηρίζονται, από το 2019, από πολυάριθμες διαφωνίες και κάποιες αντιπαραθέσεις. Η νίκη του Erdogan αναγκάζει τη γαλλική διπλωματία να προσπαθήσει να γυρίσει σελίδα. Συμβολική χειρονομία: Ο Emmanuel Macron αποφάσισε να διορίσει την Isabelle Dumont, τη δική του διπλωματική σύμβουλο υπεύθυνη για τον φάκελο Τουρκία, σε θέση πρέσβεως στην Άγκυρα.

Πριν ακόμη από την -αναμενόμενη- επανεκλογή του, ο Recep Tayyip Erdogan προσκλήθηκε προσωπικά από τον Emmanuel Macron στη Σύνοδο Κορυφής για ένα νέο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύμφωνο, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 22 και 23 Ιουνίου. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του.

Την 1η Ιουνίου, ο Erdogan τελικά δεν συμμετείχε στη δεύτερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (CPE), στο Κισινάου της Μολδαβίας.

Δεν επρόκειτο για μια μη φιλική χειρονομία προς αυτή τη γαλλική πρωτοβουλία, αλλά για ζήτημα της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας: εκείνη την ημέρα, ο επανεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος αναμένετο να ορκιστεί μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Στην προετοιμασία για πιθανή συμμετοχή, ωστόσο, είχαν προκύψει διαφωνίες με τις αρχές της Μολδαβίας για το (επιβλητικό) σχήμα της τουρκικής αντιπροσωπείας.

Ο Emmanuel Macron και ο Recep Tayyip Erdogan αναμένεται σε κάθε περίπτωση να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους (Λιθουανία). Είναι πιθανό μέχρι τότε να έχει αρθεί το τουρκικό βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Η Σουηδία, πράγματι, μόλις υιοθέτησε έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος στοχεύει στον περιορισμό των δραστηριοτήτων του κουρδικού PKK στο έδαφός της – ένα ρητό αίτημα της Άγκυρας.

Μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας παραμένουν πολλές διαφωνίες, αλλά ο Emmanuel Macron επιθυμεί να «προχωρήσει». Ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα ζητήματα είναι αναμφίβολα αυτό του Καυκάσου. Η Γαλλία είναι πολύ κοντά στην Αρμενία, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση της κρίσης μεταξύ αυτής της χώρας και του Αζερμπαϊτζάν.

Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία είναι πολύ ενεργή σε αυτό το ζήτημα: το είδαμε με μια τετραμερή συνάντηση (Γαλλία, Γερμανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν) στο περιθώριο της συνεδρίασης της CPE, όπως και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην περιοχή της υπουργού Εξωτερικών, Catherine Colonna, στα τέλη Απριλίου.

Η παρουσία του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Nikol Pachinian, στην τελετή ορκωμοσίας του Recep Tayyip Erdogan – δίπλα στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev – είναι κάτι παραπάνω από συμβολική. Εάν ο ίδιος ο Pachinian πηγαίνει στον Erdogan, είναι δύσκολο να δούμε τι θα εμπόδιζε τον Macron να το κάνει με τη σειρά του -καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα L’ Opinion – Jean-Dominique Merchet – Emmanuel Macron pourrait se rendre en Turquie avant la fin de l’année

Τι απαντά ο Βέλγος εισαγγελέας στις καταγγελίες της Εύας Καϊλή για κακομεταχείριση στις φυλακές: Συνέντευξη στη Le Soir

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: