Πέθανε ο οδηγός του Πάμπλο Νερούδα, βασικός μάρτυρας της δολοφονίας του από την χούντα του Πινοσέτ το ΄73: Το έλεγε από την αρχή, αλλά μόλις τώρα άνοιξε πάλι η υπόθεση [videos]

FILE PHOTO Manuel Araya (L), Pablo Neruda’s personal assistant; and Francisco Marin (R), investigator of the death of Neruda, correspondent for Proceso de Mexico and co-author of the book ‘The double murder of Neruda’ (2012), participate in a press conference in Santiago, Chile, 16 February 2023. EPA/Ailen Diaz




Ο πρώην οδηγός του Πάμπλο Νερούδα του οποίου η μαρτυρία ήταν καθοριστική για την υποστήριξη της θέσης της δολοφονίας το 1973 του βραβευμενου ποιητή με Νόμπελ Λογοτεχνίας, πέθανε σε ηλικία 77 ετών στη Χιλή, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής.

«Η μαρτυρία του Manuel Araya, οι κινήσεις και το θάρρος του ήταν καθοριστικά για την ύπαρξη των στοιχείων που οδήγησαν στην καταγγελία για το θάνατο του ποιητή που παρουσίασε το Κόμμα με την οικογένειά του», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα σε δελτίο τύπου. διευκρινίζοντας ότι ο πρώην οδηγός πέθανε την Τρίτη στην πόλη Σαν Αντόνιο, δυτικά του Σαντιάγο.

Η καταγγελία της δολοφονίας το 1973 του Νερούδα, Νομπελίστα Λογοτεχνίας του 1971, δημοσιοποιήθηκε το 2011 μετά τις αποκαλύψεις του Manuel Araya, ενός νεαρού ακτιβιστή την εποχή εκείνη που το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής είχε διορίσει ως βοηθό και οδηγό του συγγραφέα, ως μέλος της Αριστεράς.

Μέχρι τότε, η επίσημη εκδοχή ήταν ότι ο ποιητής πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 1973 από καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η οποία δεν έχει διευκρινιστεί επιστημονικά, ο Πάμπλο Νερούδα είχε υποκύψει σε μια μυστηριώδη ένεση που έγινε την ημέρα πριν από την αναχώρησή του για το Μεξικό, όπου σχεδίαζε να καταφύγει για να ηγηθεί της αντιπολίτευσης στο καθεστώς Πινοσέτ (1973-1990).

«Ο Νερούδα ήταν κίνδυνος για τον Πινοσέτ (…) Ο Πινοσέτ δεν ενδιαφερόταν για το γεγονός ότι ο (Νερούδα) έφυγε από τη χώρα για οποιοδήποτε λόγο», δήλωσε ο Μανουέλ Αράγια τον περασμένο Φεβρουάριο για να επιμείνει στην εκδοχή της «δολοφονίας».

Αν και είχε υποστηρίξει τη θέση της δολοφονίας για σχεδόν σαράντα χρόνια, μόλις τον Ιούνιο του 2011 το Κομμουνιστικό Κόμμα  είχε ζητήσει δικαστική έρευνα που κατέστησε δυνατή την εκταφή και τις τοξικολογικές αναλύσεις. Ωστόσο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων που ερεύνησε τον μυστηριώδη θάνατο του ποιητή δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν ο θάνατός του οφείλεται ή όχι σε δηλητηρίαση.

Το βακτήριο clostridium botulinum «ήταν παρόν τη στιγμή του θανάτου του, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε γιατί. Απλώς ξέρουμε ότι δεν έπρεπε να είναι εκεί», δήλωσαν οι Hendrik και Debi Poinar από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, μέλη της επιτροπής που υπέβαλε τα ευρήματά της τον Φεβρουάριο στον Χιλιανό δικαστή που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση.

Mε πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Η μοίρα των μύθων να τους ξεκοκαλίζουν οι κοινοί θνητοί: Οι κρυφοί έρωτες της Τζάκι Κένεντι Ωνάση σε υπό έκδοση βιβλίο [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: