Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει για ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, γράφει ο Guardian: Eίναι έτοιμος να κερδίσει την πλειοψηφία στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει με πολίτες κατά τη διάρκεια βόλτας που πραγματοποίησε στην Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που στοχεύει σε μία δεύτερη θητεία, βρίσκεται σε αναμονή, γράφει στη βρετανική εφημερίδα Guardian, η Helena Smith.

Σημειώνει τα εξής:

Το μομέντουμ είναι δικό του (σ.σ.:εννοεί του κ. Μητσοτάκη), οι δημοσκοπήσεις φαίνονται καλές και, αν μη τι άλλο, η αντιπολίτευση εμφανίζεται σίγουρη μόνο για ένα πράγμα στις γενικές εκλογές της Κυριακής: την ήττα.

Οι δημοσκοπήσεις την Παρασκευή τον έδειξαν ότι οδεύει όχι μόνο προς μια σαρωτική νίκη στην επαναληπτική κούρσα, αλλά και σε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που παρέχεται από έναν εκλογικό νόμο που ανταμείβει τον νικητή με μπόνους έως και 50 εδρών.

Η αίσθηση του deja vu έρχεται μέρες μετά από ένα καταστροφικό ναυάγιο που άφησε πίσω του περισσότερους από 80 ανθρώπους νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους στα ανοιχτά της Πελοποννήσου – μια καταστροφή που έχει εγείρει άβολα ερωτήματα σχετικά με την απάντηση ενός λιμενικού που κατηγορείται συχνά επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη ότι απώθησε βάρκες που μετέφεραν αιτούντες άσυλο.

Αλλά ούτε αυτό, ούτε ένα ατύχημα του τρένου τον Φεβρουάριο δεν διάβρωσαν το προβάδισμα [του πρώην Πρωθυπουργού], μολονότι η μετωπική σύγκρουση ενός εμπορευματικού και επιβατικού τρένου θα κατέληγε ως το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα, στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων πολλών φοιτητών – και πυροδότησε μανιώδεις διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

«Η τελευταία καταστροφή δεν άλλαξε το παιχνίδι. Η επίδρασή της [στην προεκλογική εκστρατεία] ήταν απολύτως μηδαμινή», δήλωσε η Μαρία Καρακλιούμη, πολιτική αναλύτρια στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Rass«Οι ψηφοφόροι σκέφτονται ορθολογικά, παίζει πολύ προσωπικό συμφέρον, και τους βλέπουμε ξανά και ξανά να ρωτούν: «Ποιος θα με ωφελήσει περισσότερο;»».

Στον Μητσοτάκη, γόνο μιας πολιτικής δυναστείας της οποίας ο πατέρας, ο Κωνσταντίνος, ήταν πρωθυπουργός στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι Έλληνες έχουν ανακαλύψει «έναν καλό διαχειριστή», είπε, υπό την επίνευση του οποίου η επιβαρυμένη με χρέη χώρα επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη, ο οποίος μείωσε την ανεργία και μείωσε τους φόρους – τα υποπροϊόντα της εξαντλητικής λιτότητας που απαιτήθηκαν σε αντάλλαγμα για τεράστια πακέτα διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ για να αποτραπεί η χρεοκοπία. 

«Οι ψηφοφόροι επέλεξαν την οικονομική ασφάλεια», σημείωσε η Καρακλιούμη. «Θέλουν κανονικότητα. Επί Μητσοτάκη η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί».

Αντίθετα, η περίοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019 είχε αποδειχθεί «γεμάτη εκπλήξεις», λέει, υπενθυμίζοντας το δημοψήφισμα στην κόψη του ξυραφιού για τους όρους διάσωσης. «Ο κόσμος δεν θέλει άλλες εκπλήξεις. Ψάχνουν για λύσεις τώρα», προσθέτει. 

Οι σκληροπυρηνικοί αριστεροί, αν και τρομοκρατημένοι από αυτό που θεωρούν ως «ανελεύθερο» χειρισμό της μετανάστευσης και των μέσων ενημέρωσης από τον Μητσοτάκη, συμφωνούν από πολλές απόψεις.

Τα οχυρά που παραδοσιακά συνδέονταν με την αριστερά έγιναν μπλε τον Μάιο σε μια αλλαγή της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων που κατέπληξε τους δημοσκόπους, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών χαμηλού εισοδήματος της Αθήνας καθώς και στο νησί της Κρήτης, ένα σοσιαλιστικό προπύργιο για πολλά χρόνια. 

«Αυτή τη φορά νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι θα κερδίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά», λέει ο Βαγγέλης Αποστολίδης, ο οποίος ηγείται του τοπικού παραρτήματος της Νέας Δημοκρατίας στο κοντινό νησί του Αργοσαρωνικού, Αίγινα. 

«Κερδίσαμε πολλά εδώ τον Μάιο και αυτό είναι ένα μέρος που είναι δημοφιλές στους αριστερούς. Πολλοί [πρώην] υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπίτια στην Αίγινα, αλλά γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που εγκαταλείπουν άλλα κόμματα για να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία επειδή θέλουν να είναι στο πλευρό του νικητή». 

Οι αναλυτές απέδωσαν τη στροφή στον Μητσοτάκη, ο οποίος αντιπροσωπεύει το φιλελεύθερο σκέλος ενός κόμματος του οποίου οι απόψεις κυμαίνονται από υπερεθνικιστικές έως κεντροδεξιές, προσεγγίζοντας επιτυχώς τους μετριοπαθείς που αναζητούν πολιτικές προσανατολισμένες στα αποτελέσματα. 

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν καταφέραμε να προσφέρουμε ένα όραμα», ομολογεί ένας βετεράνος αριστερός που βασανίστηκε για τις πεποιθήσεις του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής διακυβέρνησης της δεξιάς που προηγήθηκε της επιστροφής της Ελλάδας στη δημοκρατία το 1974. 

«Στην αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει αυτή τη στρατηγική αρνητικότητας, ενασχόλησης με σκάνδαλα και επίθεσης στον Μητσοτάκη και τη γυναίκα του προσωπικά. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρθηκε. Έχουμε μια διαρροή εγκεφάλων: χιλιάδες νέοι μας έφυγαν για να βρουν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Αυτό που θέλουν οι άνθρωποι είναι προοπτικές».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα στο περιθώριο της ελληνικής ζωής σε μεγάλη πολιτική δύναμη, ομολογείται ότι παλεύει για την πολιτική του επιβίωση, με ένα ανανεωμένο σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ που αγωνίζεται να αντικαταστήσει το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε μια εκστρατεία επικεντρωμένη στην αποκατάσταση του κράτους πρόνοιας, ο 48χρονος πολιτικός έχει επανειλημμένα επισείσει το φάσμα μιας «παντοδύναμης» δεξιάς που θέτει σε κίνδυνο τους αποδεκτούς δημοκρατικούς κανόνες, εάν, ελλείψει αποτελεσματικής αντιπολίτευσης, αφεθεί ελεύθερος ο Μητσοτάκης.

Όμως, ενώ το αποτέλεσμα της Κυριακής θεωρείται ως προκαθορισμένο συμπέρασμα, το μέγεθος της πλειοψηφίας της κυβέρνησης θα είναι επίσης βασικό, ώστε να αποφευχθούν οι πολιτικοί αντίθετοι άνεμοι, επιμένει ο καθηγητής Kevin Featherstone, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο στο London School of Economics.

«Οτιδήποτε λιγότερο από 158 έδρες [στο κοινοβούλιο των 300 εδρών] θα ήταν ένα προσωπικό πλήγμα και θα τον εγκλωβίσει μεταξύ των φατριών του κόμματός του περιορίζοντας τις προοπτικές για σοβαρές μεταρρυθμίσεις», είπε ο Featherstone, αναφερόμενος στην «ασφαλή πλειοψηφία» που είπε ο Μητσοτάκης ότι χρειάζεται, για να κυβερνά ανεμπόδιστα. 

“Ο,τιδήποτε περισσότερο από 158, σημαίνει ότι το βάρος πέφτει σε αυτόν να παραγάγει αποτέλεσμα”. Η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, αν και «σταθερή» υπό την προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν πιο επιφυλακτική από τις «προσωπικές κλίσεις» του πρώην τραπεζίτη που έχει σπουδάσει στο Harvard, είπε ο Featherstone στον Guardian.

 «Οι βασικοί του υποστηρικτές θέλουν να είναι περισσότερο «Κυριάκος», λιγότερο ποδηγετημένος από την εσωκομματική πολιτική. Η θέση του στην ιστορία εξαρτάται τελικά από το τι είδους «φιλελεύθερος» είναι», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η εμφάνιση ενός ντροπιαστικού σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών και η σκληρή στάση του Μητσοτάκη για τους εισερχόμενους πρόσφυγες θα μπορούσαν ακόμη και να θέσουν σε δοκιμασία αυτή την παρακαταθήκη. 

«Η επόμενη θητεία του ως Πρωθυπουργού είναι πιθανό να είναι καθοριστική όσον αφορά την πραγματική πολιτική του ταυτότητα και το ανάστημά του».

Τίτλος: ‘An even bigger margin’: Mitsotakis set to win majority in Greek election
Υπότιτλος: Centre-right New Democracy party appears to be heading for landslide victory in Sunday’s repeat poll

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Guardian, Helena Smith

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών θα κρίνει την επιστροφή της Ελλάδας στη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας, γράφει το πρακτορείο Bloomberg: Η ακυβερνησία δεν βοηθά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: