Ο Φιλελεύθερος αποκαλύπτει ότι ο κατοχικός ηγέτης απέρριψε τρεις φορές προτάσεις για συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ ήταν αρνητικός για κάθε πιθανή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη στο πλαίσιο κάποιας εκδήλωσης των Ηνωμένων Εθνών, αποκαλύπτει η εφημερίδα Φιλελεύθερος (Ανδρέας Πιμπίσιης).

Σύμφωνα με πληροφορίες από άριστα ενημερωμένες πηγές ο Ερσίν Τατάρ είχε απορρίψει την συμμετοχή σε κοινωνικό δείπνο, κάτι που είχε προτείνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ευθύς μετά την εκλογή του και πριν ακόμα αναλάβει επισήμως καθήκοντα.

Ενώ στη συνέχεια απέρριψε συμμετοχή του σε δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου από τα Ηνωμένα Έθνη. Για να έρθει και τρίτη απόρριψη για κοινή παρουσία στη ΔΕΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ερσίν Τατάρ φαίνεται να είχε συνδέσει το θέμα της κοινής παρουσίας στη ΔΕΑ με την εκσκαφή στον ομαδικό τάφο της Αλόας. Ενώ είχε αντιπροτείνει όπως για η ελληνοκυπριακή πλευρά προχωρήσει σε υποβολή αιτήματος για έρευνες σε περιοχές που την ενδιαφέρουν.

Την Τετάρτη, ο Ερσίν Τατάρ σε γραπτή του δήλωση κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να σεβαστεί τη συμφωνία (όπως υποστήριξε) που υπάρχει για έναρξη εκσκαφών στην Αλόα. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

Είπε ότι διάβασε «με έκπληξη» τη δήλωση του Προέδρου Χριστοδουλίδη, η οποία αποτυπώθηκε στον Τύπο σήμερα, και πρόσθεσε ότι αισθάνεται την ανάγκη να κάνει μια δήλωση για να αποτρέψει την παραπλάνηση τόσο της κοινής γνώμης όσο και του ελληνοκυπριακού λαού, όπως είπε.

Ισχυρίστηκε ότι ο Ελληνοκύπριος, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων εμποδίζει, όπως είπε, την έναρξη της εκσκαφής του ομαδικού τάφου, κάτι που αποφασίστηκε με κοινή συμφωνία να ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο.

Για περίπου δύο εβδομάδες, πρόσθεσε, οι αξιωματούχοι μας εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας τόσο ενώπιον της ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και του ΟΗΕ.

Μετά τη συνεχιζόμενη «αντίδραση, των ελληνοκυπριακών αρχών -όπως ανέφερε την Κυπριακή Δημοκρατία- ενάντια στις προσπάθειές μας, παρενέβηκα και τηλεφώνησα στον Ελληνοκύπριο ηγέτη» όπως ανέφερε τον κ. Χριστοδουλίδη.

Πρόσθεσε ότι «τον ενημέρωσα ότι αυτή η εκσκαφή, που έχει ήδη αποφασιστεί, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, ότι ένα τόσο σημαντικό ανθρωπιστικό ζήτημα δεν πρέπει να αναμιγνύεται με πολιτικές εκτιμήσεις, αλλά το πιο σημαντικό, ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων περίμεναν να ξεκινήσει αυτό το έργο για χρόνια».

Στο μεταξύ ο τρίτο μέλος της ΔΕΑ, Πολ Ενρί Αρνί, εξέφρασε την ελπίδα οι δύο ηγέτες να επισκεφθούν σύντομα το ανθρωπολογικό εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων. «Ελπίζω να μπορέσει να οργανωθεί αυτή τη επίσκεψη σύντομα και οι ηγέτες να επαναβεβαιώσουν την ισχυρή στήριξή τους στη ΔΕΑ», σημείωσε ο κ. Αρνί.

  • Εξαγγελίες για πρόσφυγες το Σεπτέβρη

Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω εξαγγελίες όσον αφορά μια ολοκληρωμένη προσφυγική πολιτική, αναφέρθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ).

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων Γιώργος Λυσανδρίδης, είπε πως έθεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες καθημερινά και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις που αναμένονται για την επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Φαίνεται ότι επιτέλους η Ε.Ε. θα αναμειχθεί στο Κυπριακό: Έγινε το “πολυπόθητο” τηλεφώνημα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από τις Βρυξέλλες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: