Ο εξόριστος του Μινσκ: «Μετακομίζει» στη Λευκορωσία ο Πριγκόζιν, αμνηστία στα μέλη της Wagner, σιγή από το Κρεμλίνο για την αποπομπή Σοϊγκού

FILE PHOTO Ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν σε δηλώσεις του από το αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Ροστόφ. Photo screenshot via twitter, Igor Sushko @igorsushko




Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Πούτιν – Πριγκόζιν για εκεχειρία μεταξύ τους έρχονται στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες. Συμφωνα με το Κρεμλίνο ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν θα διωχθεί για προδοσία, όμως θα αναγκαστεί να «μετακομίσει» στη Λευκορωσία.

Παράλληλα δεν θα ασκηθούν διώξεις και σε βάρος των μελών της Wagner, ενώ όσοι δεν συμμετείχαν στην προέλαση προς τη Μόσχα θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια απευθείας με το Ρωσικό Στρατό.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου δεν αναφέρεται οτιδήποτε για το ενδεχόμενο αποπομπής των Σοϊγκού και Γερασίμοφ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία επετεύχθη με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν συμφώνησε να σταματήσει την προέλαση των δυνάμεων της Wagner προς τη Μόσχα μετά από παρέμβαση του Μινσκ. Ο αρχηγός της Βάγκνερ απαιτεί εδώ και μέρες την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, τον οποίο κατηγορεί ότι τον πολεμά, ενώ εκείνος μάχεται στην Ουκρανία.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη έγινε γνωστό ότι ο Πριγκόζιν αναχώρησε για τη Λευκορωσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον δικτάτορα Λουκασένκο. Ως αντάλλαγμα δεν θα κατηγορηθεί για κανένα έγκλημα από τη ρωσική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της προεδρίας της Λευκορωσίας υπάρχει ένα προσχέδιο αποδεκτής λύσης με εγγυήσεις ασφαλείας για τη Wagner.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters, επετεύχθη μετά από διαμεσολάβηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος μετά από συνεννόηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Wagner.

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο Πριγκόζιν είχε διατάξει τους στρατιώτες του να επιστρέψουν στις βάσεις τους για να «μη χυθεί αίμα».

Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ στη συμφωνία περιλαμβάνεται η δέσμευση του Κρεμλίνου για σημαντικές αλλαγές στην ηγεσία του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας με αντικατάσταση του Σεργκεί Σοϊγκού αλλά και του αρχιστράτηγου Γερασίμοφ. Η πληροφορία αυτή δεν έχει όμως επίσημα επιβεβαιωθεί




Ο Λουκασένκο δηλώνει ότι διαπραγματεύτηκε με τον Πριγκόζιν να σταματήσει η προώθηση στρατευμάτων της Βάγκνερ

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι διαπραγματεύτηκε σήμερα με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν τον τερματισμό της προώθησης στρατευμάτων της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ και την αποφυγή οποιασδήποτε νέας κλιμάκωσης, σύμφωνα με το κανάλι Telegram.

“Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει τις κινήσεις των ενόπλων ανδρών της εταιρίας Βάγκνερ και μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων”, μετέδωσε το κανάλι Telegram της λευκορωσικής προεδρίας, Poul Pervogo.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η διαμεσολάβηση έγινε σε συνεννόηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και διήρκεσε όλη την ημέρα. Ο πρόεδρος Λουκασένκο ενεργώντας με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πούτιν, μίλησε στον αρχηγό της Βάγκνερ, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

“Αυτό που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι είναι απολύτως (…) αποδεκτό για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές του Βάγκνερ”, πρόσθεσε το Telegram.

Η δήλωση Πριγκόζιν

Στη δήλωσή του με την οποία καλεί τις δυνάμεις του να επιστρέψουν ο Πριγκόζιν επικαλείται την αναγακιότητα να μην υπάρξει αιματοχυσία. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ηθελαν να διαλύσουν την Wagner. Κάναμε από τις 23 Ιουνίου την πορεία δικαιοσύνης. Σε μία μέρα φτάσαμε 200 χλμ από τη Μόσχα. Σ’ αυτό το διάστημα δεν χύσαμε ούτε μία σταγόνα αίμα των μαχητών μας. Τώρα όμως έφτασε η ώρα που μπορεί να χυθεί αίμα. Συνειδητοποιώντας ότι αίμα θα χυθεί σε μία από τις δύο πλευρές παίρνουμε την αντίπαλη κατεύθυνση προς το πεδίο σύμφωνα με το σχέδιο».




Συμφωνία Πούτιν-Πριγκόζιν για ανακωχή με μεσολαβητή τον Λουκασένκο: Φεύγει ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκου, ως αντάλλαγμα της συμφωνίας; [βίντεο]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: