Ο έξι φορές νικητής του «24 ώρες του Λε Μαν», Τζάκι Ιξ, μίλησε για τον πιο απαιτητικό αγώνα όλων των εποχών

FILE PHOTO: epa07650095 Driver Jacky Ickx in action during the Le Mans 24 Hours race in Le Mans, France, 15 June 2019. EPA, EDDY LEMAISTRE




«Το θαύμα είναι, να είσαι ένας επιζών αυτής της εποχής. Και αυτό δεν είναι θέμα ταλέντου, είναι θέμα τύχης», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ο «ζωντανός θρύλος» των αγώνων ράλι, Τζάκι Ιξ, ο οποίος επικράτησε έξι φορές στις «24 ώρες του Λε Μαν», από το 1969 μέχρι το 1982.

Ο περίφημος αγώνας, που θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, συμπληρώνει εφέτος 100 χρόνια ζωής και ο 78χρονος Βέλγος οδηγός, είναι ο πλέον κατάλληλος για να μιλήσει γι’ αυτήν την σπουδαία διοργάνωση.

Το όνομά του Ιξ, είναι της Ιστορίας των «24 ωρών του Λε Μαν» και όχι μόνο για τις έξι νίκες του, αριθμό, που μόνο ο Δανός, Τομ Κρίστενσεν έχει ξεπεράσει με εννέα νίκες.

Ο Βέλγος οδηγός, ο οποίος δεν τραυματίστηκε ποτέ σοβαρά κατά την διάρκεια της καριέρας του, σημάδεψε επίσης την Ιστορία του φημισμένου αγώνα, με την απόφασή του το 1969, να περπατήσει μέχρι την εκκίνηση προς το αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο, αντί να τρέξει όπως έκαναν οι υπόλοιποι οδηγοί. Πρόκειται για μία ενέργεια, που έμεινε στην Ιστορία και άλλαξε την παραδοσιακή εκκίνηση του αγώνα.

«Πάντα μου λένε, ότι άλλαξα την εκκίνηση του Λε Μαν. Οχι, δεν άλλαξα απολύτως τίποτε», θυμάται ο Ιξ, ο οποίος επικράτησε σε οκτώ Grand Prix της Formula 1, μεταξύ του 1968 και του 1972, αλλά και στο Παρίσι-Ντακάρ του 1983.

«Αυτός που άλλαξε την εκκίνηση, ήταν ο Τζον Γουλφ, ο οποίος σκοτώθηκε αυτοκτόνησε στον πρώτο γύρο (σ.σ. το 1969)», τόνισε ο Ιξ, ο άνθρωπος που θεωρείται ένας από τους πιο ευέλικτους οδηγούς στην Ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ο οποίος άρχισε την σπουδαία καριέρα του, το 1969 με την πρώτη του νίκη στο Λε Μαν, με το θρυλικό Ford GT40.

«Το Ford GT40 δεν έπρεπε να κερδίσει, αλλά ήταν το πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο και πήρα τη νίκη στα 120 μέτρα. Η ιστορία είναι ωραία γιατί εκκίνησα από την τελευταία θέση και νίκησα. Εάν είχα περπατήσει στην αρχή και τερμάτιζα δεύτερος, θα μου έλεγαν σήμερα «δεν μετανιώνεις για αυτά τα 120 μέτρα»; Κάτι που επανέλαβε και το 1977, όταν από την τελευταία σειρά εκκίνησης, θριάμβευσε οδηγώντας μια Porsche.

«Πρέπει να ονειρεύεσαι, πρέπει να τολμήσεις, δεν πρέπει ποτέ να συμβιβασθείς. Είναι η απόδειξη ότι δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπεις και πάνω από όλα, ότι πρέπει να δώσεις όλο σου τον εαυτό. Πρέπει να περπατάς στο 105% ή στο 110%, αλλά με την αίσθηση του απίστευτου αήττητου και εκεί που μπορείς να φαντασθείς ότι οδηγείς με τον φύλακα άγγελό σου τόσο πολύ που λειτουργεί», επισημαίνει ο Ιξ.

Σχολιάζοντας, τέλος, την εκατονταετηρίδα του θρυλικού αγώνα, ο Ιξ, θεωρεί «εξαιρετικό το ότι βρήκε έναν συνδυασμό κοινών παθών που προέρχονται από διαφορετικούς ορίζοντες, όπως οι διοργανωτές, οι οδηγοί, οι θεατές και οι διοργανωτές».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Κριστιάν Καρεμπέ για τον αγώνα Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ: «Ο τελικός δεν έχει φαβορί και κάθε τελικός είναι δίκαιος»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: